Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Detailhandel i August 2014

Sidste år handlede vi får 69 milliarder kr. på Nettet. Staten snydes i den forbindelse for op mod en halv milliard. Nu åbner Danmarks første gratis supermarked. Ja du læste rigtig. Fødevareministeren vil madspild til livs. Næsten hver anden butik, som Skat besøgte i 2013 havde uorden i deres regnskab. Kioskerne på Nørrebro har set en ny indtægtskilde i Bland Selv Slik. Vi har set priser ned til 3,95. Det går ikke så godt for Nørrebros grønthandlere. De mister omsætning. Det og meget mere kan du læse her i vores besøg i dansk detailhandel i august 2014.

Din grønthandler forsvinder sikkert
Egentlig burde vi gå ud og tælle antallet af grønthandlere på Nørrebro. For de vil efterhånden forsvinde. Omsætningen hos grønthandlerne, som nærmest har døgnåbent er halveret siden 2008. Antallet af grønthandlere er fra 2008 til 2012 er faldet fra 408 til 325. Grunden til dette er, at discountbutikkerne er gået voldsom frem, og det faktum, at detailomsætningen har været så dårlig. Således har kun seks EU - lande haft en lavere omsætning end Danmark.

I 2012 foregik 94 pct. af salget af frugt og grønt fra dagligvarebutikker og kun 5 pct. fra grønthandlere. Den udvidede åbningstid og udvidelse af udbuddet hos dagligvarebutikkerne har også haft sin virkning hos grønthandlerne.
Måske er vejen frem for Nørrebros grønthandlere at forny sig. Nogle har forsøgt sig med hjemmelavet hummus og andre eksotiske ting fra hjemlandet.

Nørrebro Bryghus har vokseværk
Det går godt for Nørrebro Bryghus. En ny renoveret restaurant har lige slået dørene op i Ryesgade. Fra 2012 til 2013 er bryggeriets volumen vokset med 34 pct.

Bland selv krig på Nørrebro
3,95kr. for 100 gram bland – selv – slik set ude i Nordvest. (se vores FB) Kioskejerne er tvunget til at finde på noget alternativt. Og de siger, kioskejerne, at det er gode penge i det. Flere og flere kiosker har nu også spillemarked.

Det lykkedes på Værnedamsvej
Hvad det ikke lykkedes på Nørrebrogade, lykkedes til gengæld for de forretningsdrivende på Værnedamsvej. Bilerne får lov til at blive. Det var et massivt sammenhold, der bevirkede dette. Man argumenterede over for politikerne. Der sker en del ændringer m.h.t. cykelparkering m.m. Men det som man kalder Det charmerende kaos får lov til at bestå.

Deflation truer
Hvad er deflation egentlig? Ja, det er når priserne falder, og det er gift for økonomien. Forbrugerne udsætter så deres forbrug mest muligt, og produktionen falder. Inflationen steg godt nok med 0,8 pct. i juli i forhold til samme måned sidste år. Erhvervslivet er blevet bange for situationen i Ukraine. Det betyder, at investeringen formindskes. Nogle af eksportvirksomhederne vil blive påvirket af Ruslands stramninger af fødevareimport.

Hedeslag eller opsving?
Forbruget på Dankort i juli 2014 steg med 4,2 pct. i forhold til juli sidste år. Kan vi tro på et spirende opsving? Forbrugertilliden oplevede også en markant fremgang.
Men inden vi kommer for godt i gang, så er der stadig et godt stykke op til, at vi rammer tidligere tiders top.

Forbrugertillid topper
Forbrugerne vurderer, at både familiens og Danmarks økonomiske situation i dag er bedre end for et år siden. Om et år vil den være endnu bedre. Forbrugertilliden hoppede i juli til 10,6 fra 9,3 i juni. Det er det højeste niveau siden før finanskrisen. Faktisk er det første gang i 40 år, at forbrugertilliden er vokset fem måneder i træk.

Fald i omsætning
Bedst som man nu troede det, at opsvinget var på vej, så faldt detailsalget fra maj til juni med 0,6 pct. Men det kommer efter fire måneders stigning. Salg af tøj og sko faldt med 3,6 pct. Øvrige forbrugsvarer faldt med 0,6 pct. men trods dette fald, er det grund til at bevare optimismen siger økonomerne. I alt er detailsalget steget med 0,5 pct. fra første til andet kvartal.

En helt ny teknik i London
Butikkerne på Regent Street i London vil med en helt særlig teknologi give butikkerne mulighed for at skræddersy tilbud til de passerende kunder. Kan dette måske også lade sig gøre på Nørrebrogade?

Som den første shoppiggade lancerer Regent Street en app, der kommunikerer med såkaldte beacons i butikkerne. Det betyder, at man som forbruger kan få beskeder på sin telefon via bluetooth om nye produkter, kommende events eller særlige tilbud. Med andre ord, butikkerne kan kommunikerer med de passerende.

Mangel på praktikplads – rekordhøj
For et par måneder siden havde vi her på siden, den sidste artikel om Ungdomsuddannelse. I den forbindelse omtalte vi også manglen på praktikpladser. De nyeste tal viser, at situationen ser mere sort ud for de unge. Således er antallet af praktikpladser faldet med 4 pct.

Der er nu 13.346 praktiksøgende. Det er det største antal siden 2003. I skolepraktik er 6.415, mens de sidste 6.931 hænger frit i luften uden at kunne gøre deres uddannelse færdig. Der er en trist adgang ind i erhvervslivet for de unge.

Energiafgifter straffer detailhandelen
Der har ikke skortet på kritikken af detailhandelen. Senest var det forskellige kommissioner, der mente, at der var for lidt konkurrence i servicesektoren. Men kigger vi på energiafgifterne er der noget galt. Man opererer med begreberne procesvarme og rumvarme. Detailhandelen betaler afgift for rumvarme. Og den er to – tre gange højere end i Tyskland og Sverige. Men den er også 16 gange højere end procesvarme, som man betaler inden for industrien. Skævheden er blevet endnu større, da vækstpakken blev vedtaget i sommers. Her blev afgifterne inden for industrien yderligere lempet, mens detailhandelen og den øvrige servicesektor fortsat må betale den høje afgift.

Detailhandelen – fra varer til vækst
Dansk Erhverv har udgivet en omfattende analyse af detailhandelens betydning for dansk vækst og økonomi. I analysen kan man læse om unødig besværlige og ressourcekrævende regler. Dette øger også omkostningerne, som medfører højere priser for forbrugerne og øger grænsehandelen. Samtidig medfører det også en øget e – handel.

Masser af fusk i butikker
Knap hver anden butik, der i 2013 fik uanmeldt besøg af Skats afgiftspatrulje måtte efterfølgende afregne ubetalte skatter og afgifter. Det fortæller Søndagsavisen.
Skats afgiftspatrulje besøgte 1.671 butikker, og i 764 tilfælde blev ejerne pålagt at efterbetale skatter og afgifter for et gennemsnitligt beløb på 55.000 kr. Beløbet dækker alt fra sukker – og chokoladeafgifter til øl, vin, spiritus og tobak. De manglende udgifter udgjorde: 

  • Chokolade – og sukkerafgift 24.283.349 kr. 
  • Mineralvandsafgift 1.990.472 kr. 
  • Spiritusafgift 6.735.470 kr. 
  • Cigaretter 3.393.730 kr. 
  • Vinafgift 794.294 kr. 
  • Ølafgift 3.645.890 kr.

Mit kort virkede da i går
Det er ikke sjovt, hvis ens dankort pludselig bliver lukket uden varsel. Men det skete for flere tusinde brugere op til en weekend. Således har denne hjemmeside fået kontakt med en, der absolut skulle have medicin, men pludselig ikke kunne få det på grund af spærring af dankort. Da vedkommende efterfølgende henvendte sig til banken, skulle hun betale 350,- kr. for at få den åbnet hurtig, ellers måtte hun vente en uge. Hun måtte låne sig frem for at få sin medicin.

I kamp mod tidligere arbejdsplads
Den tidligere Elgiganten – topchef, Jesper Boysen tager nu kampen op mod sin tidligere arbejdsplads, efter at han er blevet ansat som direktør i Expert. 25 tidligere ansatte i Elgiganten er taget med over. Planen er at åbne 20 – 25 nye elektronikvarehuse,

Du får point, når du spiser
Club Matas har nu indgået en aftale med Jensens Bøfhus, der betyder, at medlemmer får point, når man spiser i en af bøfkædens restauranter. Tænk, at i dag har Club Matas over 1,3 millioner medlemmer. Matas har også et samarbejde med Tøjeksperten, Profil Optik og Kaza. Har man samlet nok point kan disse benyttes i Club Matas Pointshop.

Danskerne er storforbrugere af kundeklubber
Tre ud af fire danskere er indmeldt i en kundeklub. Medlemskortet giver adgang til kundefordele og rabatter på udvalgte varer. Det er Wilke der for Foreningen af dansk Internethandel, der har foretaget undersøgelsen. Hele 81 pct. af alle kvinder er medlem af en kundeklub. Hos mændene er det 63 pct.

En forsker på Syddansk Universitet advarer dog mod medlemsskab. Hanmener, at man glemmer at checke konkurrentens tilbud. 42 pct. af klubmedlemmerne mener, at de opnår reel besparelse ved medlemskab.

Betal uden pinkode
Danske butikker er på vej med et kontantløs betaling, så kunder kan foretage køb op til 200 kroner uden at indtaste kortets pinkode. Nåde Visa og MasterCard er klar med et såkaldt kontantløs betaling. Kortet skal blot føres hen til terminalen. Bankerne påtager sig risikoen ved eventuelt misbrug. Kaffekæden Baresso og dansk Supermarked er med på ideen fra starten.

Minister vil madspild til livs
Hvert år kasseres 540.000 ton mad i Danmark. Det svarer til at hver femte indkøbsvogn køres direkte i skraldespanden. Fødevareministeren vil blandt andet ændre lovgivningen. Branchen er positiv, men fastholder, at der ikke må pilles ved den frie konkurrence. I Dansk Supermarked sætter man de varer ned, der er ved at nærme sig sidste salgsdato. Og hos Coop forøger man at løfte madkulturen.

Coop fjerne ikke de søde sager ved kassen
Fødevareministeren har kritiseret detailhandelen. Han siger, at de lukrere på danskernes hang til usunde ting ved for eksempel at anbringe slik og søde sager ved kassen i børnehøjde og fylde tilbudsaviserne med vin og kager. Men Coop vil da ikke fjerne de søde sager ved kassen, men gerne fremme de sunde ting.

Første gratis Supermarked
Ja du læste rigtig. Den 16. august åbnede Københavns første gratis supermarked. Og det er på Nordre Fasanvej på Nørrebro. Her kan du hente morgenjuice, bodylotion, fyraftensøl, slankepulver, snacks m.m. I stedet for at betale for det, skal du anmelde produktet. Man bruger simpelthen supermarkedet til at få testet nye ideer og koncepter.

Helt konkret opretter du en online – profil hos Freemarket, bestiller dine varer, og derefter henter du dem gratis i butikken. Herefter får du en deadline for. Hvornår du skal have indleveret din lille anmeldelse på nettet. Overskrider du deadline risikerer du, at din profil bliver lukket, og så får du ikke lov til at handle der igen.
For at dække udgifterne kommer Freemarket til at opkræve 19 kr. pr. måned via din online – profile. Herefter kan du ”handle” op til 10 produkter om måneden. Du får også tre gavekort til butikker landet over og særlig rabatter hos udvalgte producenter.

Danske butikker i hele verden
I løbet af de sidste fem år, er antallet af danske butikker i udlandet vokset med 26 pct. I alt er der i dag 9.735 danske butikker i udlandet. 

  1. Bestseller 2.600 
  2. Jysk 1.910 
  3. Ecco Sko 1.100 
  4. Netto 769 
  5. Bang & Olufsen 600 
  6. IC Companys 400 
  7. BoConcept 295 
  8. Flügger 286 
  9. B*Young 175 
  10. BR Legetøj 157

Brancheskift overvejes
Flere end hver sjette dansker mellem 30 og 39 år kan ikke se sig selv i deres nuværende branche om fem år viser en ny undersøgelse som YouGov har foretaget for Metroexpress.

Medstifter af Aldi er død
Tysklands rigeste mand og medstifter af Aldi, Karl Albrecht er død i en alder af 94 år. Han efterlader en formue på 25,9 milliarder kr. Han overtog sammen med sin bor, Theo efter anden verdenskrig forældrenes lille købmandsbutik i Essen. I 1960 delte brødrene Aldi – kæden i to dele, en sydlig og en nordlig del. I alt har kæden i dag 9.600 butikker i 17 lande.

69 milliarder kr. på Nettet
Dansk Erhverv har beregnet, at danskerne i 2013 handlede på nettet for 69 milliarder kr. i 2013. Heraf blev der handlet for 14 milliarder kroner i udenlandske e – butikker. Danskerne køber især underholdning og rejser. Tøj, sko og elektronik er de mest populære varetyper. Antallet af dankortbetalinger på nettet blev næsten fordoblet fra 2009 – 2013. Og ca. en tredjedel af danskerne handlede på nettet via smartphone eller tablet inden for et halvt år i 2013.
Dansk Erhverv mener, at udenlandske e – handelsvirksomheder unddrager moms – indbetalinger, der koster den danske statskasse mindst en halv milliard kroner om året.

Kunderne skal betale punktafgift
Forbrugerne der køber afgiftsbelagte varer fra netbutikker i Tyskland skal selv anmelde det. Det er en sand afgiftsfælde, for man ikke lige se det, hvis man går ind på diverse netbutikker. Således er der punktafgifter på Alkohol, batterier, bæreposer, chokolade, cigaretpapirer, el – pærer, engangsservice, kaffe og the, kul, mandler, mineralolieprodukter, tobak, vækstfremmere og antibiotika. Betaler man ikke afgifterne, ja så vanker der bøder.

Lærerens Indkøbscentral – konkurs
Nu har 163.000 mistet adgangen til rabatter, efter at LIC har indgivet konkursbegæring. Den solgte varer gennem varehuse i Aarhus og Herlev samt via nettet. Men i mange år har forretningen ikke været rentabel. I sidste årsregnskab var der et underskud på 43 millioner kroner ud af en omsætning på 322 millioner kroner. Foreningen havde sikret sine medlemmer i både Sverige og Danmark rabatter på alt lige fra tøj og elektronik til forsikringer og benzin.

Biva genopstår
Egentlig var Biva gået konkurs. I august 2013 lukkede alle kædens butikker. Nu genopstår Biva, ikke som fysiske butikker men som biva.dk. Det ny Biva holder fast i tanken om at være discount – møbelkæde.

Det var, hvad vi havde valgt at bringe denne gang i vores besøg i den danske detailhandel. Egentlig ville vi have bragt noget om uhumske varer, men det får i grundet aktualitet i en særskilt artikel, som vi har kaldt ”Dødens Pølse”.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16