Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Hvorfor smiler de ikke mere i butikkerne?

Kundeservice burde være naturligt i alle butikker. Det kunne være et værn mod netbutikker. Der burde også være faguddannede til stede, der kan svare på de fleste af kundens spørgsmål. Den enkelte medarbejdere bliver ofte gjort ansvarlig for alverdens ulykker og fortrædeligheder. Men husk, at der altid skal to til at skabe en stemning. Og kunden er den ene part. Dengang var der prestige, at arbejde i butik, nu kalder HK Handel det for en ”lommepengebranche”.

Kritik af butiksmedarbejdere
I den senere tid har det været en del debat omkring den dårlige service, der bliver udøvet i de danske butikker. Man har stillet spørgsmålstegn ved, hvorfor kassemedarbejderen ikke mere smiler. Og hvorfor man aldrig kan finde en servicemedarbejder i de danske butikker. Man kan heller ikke mere få svar på selv de ganske almindelige spørgsmål. Jo medierne har været fulde af kritik af medarbejdernes ydelser i butikkerne.

Dengang var der prestige
Og det kan jo i den grad pine en, der nu i 47 år har været i butiksbranchen. Nu er det nok lidt længere siden, at man i det fine Østergade i København så op til den krøllede kræmmeransatte. Der er ikke så meget prestige tilbage i butiksbranchen.

70 pct. er deltidsstillinger
Detailhandelen er blevet en lommepengebranche, hvor SU’en kan suppleres, eller hvor man hurtig kan få sig et deltidsjob. Efter lukkelovens afskaffelse i 2012 består 70 procent af alle stillinger nu som deltidsstillinger. Ja det er ikke kun noget undertegnede nævner, men det er HK Handel, der melder dette ud. Man har i øjeblikket 60.000 medlemmer i HK Handel, men regner med at miste yderligere 1,5 %.

Uddelegeret et ansvarsområde
De unge mennesker, der studerer, hilser det sikkert velkommen, at Netto nu i bogstaveligste forstand vil holde døgnåbent. Det positive er, at mange unge har fået uddelegeret et ansvarsområde. Det giver selvfølgelig mere glæde i arbejdet.

Lettere at jonglere rundt med
Unge studerende og deltidsansatte er også lettere at jonglere rundt med end faglærte, når det gælder overenskomst, arbejdstidsregler og aflønning. Den udvidede åbningstid giver ikke nødvendigvis større omsætning. Men på personalesiden giver det måske større udgifter. Det skal så minimeres og rationaliseres. Derfor kører mange supermarkeder og discountbutikker med et minimum af service – og butiksmedarbejdere. Her er der måske ikke overskud og tid til at give den service, man gerne ville yde. Den enkelte ansatte kan ikke bebrejdes dette forhold. Her må kritikken rettes mod ledelsen.

Butikkerne burde sikre sig faglig arbejdskraft
Men egentlig burde butikkerne sikre sig faglig arbejdskraft særlig i specialhandelen. Det kan være et modstykke mod den stigende nethandel. Hvis kunderne alligevel ikke kan få svar på deres spørgsmål, kan de lige så godt handle på nettet.

Man burde kunne svare på alt
Er kunderne blevet mere krævende og uretfærdige? Eller stilles der større og større forventninger til ekspedienterne. Egentlig burde det ikke være et problem for butiksansatte. Det er jo ingen skam, ikke at kunne svare på et fagligt spørgsmål. Man kan jo bare kalde en til, der har viden på området. Kan man ikke det? Ja så er man ikke ordentlig bemandet, og så må det være ledelsens ansvar. Så let er det.

Kundeservice er obligatorisk
Nu kan det efter en lang og streng dag også være svært, at finde smilet og overskuddet frem. Men det er det, der skal til, for at trække kunderne til.

Kundeservice i alle butikker burde være obligatorisk, men medarbejderne burde også have mulighed for at give det. Et smil og en kvik bemærkning kan selv gøre en sur kunde i godt humør. Indrømmet – det er ikke altid, det virker.

Ventetid kan være guld værd
God og venlig service oplever man næsten altid i specialiserede butikker. Her bør der altid være en faguddannet til stede. Her kan kunden forvente lidt ventetid, hvis antallet af faguddannede er begrænset, men ventetiden kan måske være guld værd

Sig dog tak for god service.
Som kunde burde du måske også værdsætte den gode service. Som regel accepterer du den bare, men prøv engang, når du oplever den ekstraordinære service, at sige tak for en god service. Så vil du få et ekstra smil af butiksmedarbejderen.

Der skal være to til den gode service
Vi skal også lige tænke på, at der altid skal være to til at skabe den gode stemning. Det er jo nu ikke engang kun pålagt service – og butiksmedarbejderen at skabe den gode stemning. Hvis kunderne også opføre sig normalt, så er der ingen grund til panik.

Der må være en grænse
Butikker, skal vel også indføre en grænse. Hvor meget skal medarbejderne finde sig i. Hvor går den grænse. For selvfølgelig skal en service – og butiksarbejder ikke finde sig alt. Men sådan en grænse skal vel afstemmes med ledelsen.

Lad være med at bruge nødløgne
Selvfølgelig kan kunder blive sure over at varen er udsolgt, særlig når kataloget lige er blevet udsendt. Fortæl kunden årsagen til dette, og lad være med at komme med en nødløgn. Kom frem med sandheden. Stil eventuelt disponenten til ansvar. Ring eventuelt til en anden butik og forespørg om varen.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16