Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Specialbrancher og mange bymidter blev trængt op i en krog i 2014.

DANMARKS HANDELSSTANDSFORENINGER
Bent Aarrebo Pedersen, formand, Vestre Messegade 9a, 2650 Hvidovre
Telefon 36 47 01 28 23 23 00 28 aarrebo@adr.dk

DEBAT-NOTAT
v/Bent Aarrebo Pedersen, HD
Vestre Messegade 9a, 2650 Hvidovre
aarrebo@adr.dk

Specialbrancher og mange bymidter blev trængt op i en krog i 2014.
Det bliver mange supermarkeder og andre dagligvarebutikker også i 2015
Et nødvendigt håndtag for bymidten: Ejendomsejere m.fl. som betalende medlemmer

Mange i specialhandlen og mange bymidter blev trængt op i en krog i 2014 og kan blive det fremover. Især kvinderne går på nettet og handler både nyt og især brugt specielt til børn, også i genbrugsbutikker også møbler og på loppemarkeder. Det bevirkede bl.a. en tilbagegang for babyudstyr og børnetøj på 17% sidste år i forhold til 2013. Og her i januar –20% og i februar –14% set i forhold til januar og februar sidste år

Supermarkeder, discountbutikker, varehuse og stormagasiner tager samtidig i stigende grad markedsandele med søndags- og aftenåbent. Det kan betyde flere lukkede specialbutikker især i mindre og mellemstore bymidter men i høj grad også i mindre og mellemstore butikscentre. Det ses bl.a. også i københavnske omegnskommuner og i omegnen til andre storbyer, hvor også lukning eller omlægning til discount af supermarkeder ses.

Med kun overskud i 2014 hos 2 af 6 store discountkæder , flere nye discountbutikker og øget netkøb i 2015 er der på et føde- og dagligvaremarked med stor og stigende overkapacitet lagt i kakkelovnen til en benhård saneringskamp startet i år med markant prisfokus på økovarer. Øget netkøb af non food vil også gøre det svært for føde-/dagligvarekæderne at øge endsige holde på markedsandelene i non food. Der er ikke flere håndtag at dreje på på føde- og dagligvaremarkedet.

Skal bymidterne have et løft, er der brug for et forbedret økonomisk grundlag hos de fleste handelsstands- og cityforeninger, hvor de enkelte ejendomsejere og - ikke kun butikkerne - men også de øvrige erhvervsdrivende i bymidten støtter op og bliver betalende medlemmer af foreningen.

Det er et igangværende tema flere og de fleste handelsstands- og cityforeninger bør sættet højt på dagsordenen – og samtidig få gjort alle butikker, der kører på frihjul (gratis i bymidten) skamfulde. Investeringer i bymidten kan komme igen i form af øget omsætning, mere bosætning, fastholdelse af bosætning og arbejdspladser og bedre ejendomsværdier. Et nødvendigt håndtag at dreje på for bymidterne. Et spørgsmål om rentabel værdi-overlevelse for alle i bymidten. Også for ejendomsejere.

Det luner selvfølgelig med de seneste positive meldinger for i år og de kommende år fra Nationalbanken bakket forsigtigt op af førende bankøkonomer. Også Danmarks Statistiks nye konjunkturbarometer for marts med positive forventninger i detailhandlen – især høje forventninger til omsætningen de kommende 3 måneder. Meldinger, der ikke må blive en sovepude. Og da slet ikke for politikere og butiksejere.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16