Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Jobrotation og Jobsnyd

Det skulle et TV – program til for at være øjenåbner for Københavns Kommune. Operation X havde opdaget, at der foregik et massivt snyd med jobrotations – ordningen. En enkelt virksomhedsejer kunne stikke 35 millioner kroner i lommen efter omfattende snyd og misbrug af ordningen. Københavns Kommune har åbenbart slet ikke haft kontrol med ordningen. Men det er åbenbart ikke den eneste kommune, der er blevet misbrugt. Gidsler er igen blevet de ledige. For pengene kunne være brugt anderledes for at få ledige i jobs. Det hele virker absurd, når man betænker det administrative bøvl, virksomheder har, når de skal ansætte ledige med tilskud. Eller når ledige begår fejltrin, ja så falder hammeren med det samme.

35 millioner kroner til en fidus – ordning
Atter engang oplever ledige, at være gidsler i et spil om jobpenge og misbrug af offentlige penge. Manglende kontrol har ført til, at der fra Københavns Kommune er udbetalt 35 millioner kroner til en fidus – ordning. Og det er ikke noget, som kommunen selv har fundet ud af. Nej det er TV2 – programmet Operation X, der har opdaget bedrageriet.

Store beløb er udbetalt til callcenter – virksomheden 24native samt to andre virksomheder med samme ejer. Medarbejderne i virksomheden var reelt ikke sendt i uddannelse. Ja, vikarene afløste ikke de ansatte på arbejdspladsen.

Åbenbart har kommunen ikke tjekket, hvad der foregik.

Man opfinder bare en egen uddannelse
Egentlig skulle jobrotations – ordningen give virksomhederne mulighed for at sende medarbejdere på efteruddannelse og i stedet sætte en jobrotations – vikar i arbejde. Dette bliver så betalt af offentlige midler. Åbenbart er det så virksomheder, der opfinder egne uddannelser. De lader så deres egne medarbejdere blive på arbejdspladsen, uden at sende dem på uddannelse.

Et uddannelsescenter, som ikke fandtes
I den ordning som TV – programmet har afsløret skulle de danske vikarer tilsyneladende have afløst udenlandske ansatte, som skulle arbejde for 24native i Tjekkiet. Man har fra firmaets side opført et uddannelsescenter, som slet ikke findes.

Fra virksomhedens side påstår man, at man ikke har gjort noget galt, fordi det hele er godkendt fra Københavns Kommune. Siden 2012 har virksomheden modtaget 35 millioner kroner i tilskud.

Lemfældig omgang med offentlige midler
Hvor mange virksomheder, der har misbrugt denne ordning, kan der ikke siges. Åbenbart har der ikke været kontrol med oplysningerne. Man må sige, at det er en lemfældig omgang med offentlige midler.

I det omtalte firma, har der siden 2012 arbejdet 154 ledige som jobrotations – vikarer. Men disse vikarer har overhovedet ikke afløst fastansatte. Det virker helt barokt, at der overhovedet ikke er blevet tjekket. Når man betænker, hvor meget administration virksomheder skal igennem, for at få en ledig med tilskud virker dette helt barokt.

Ikke første gang ledige bruges som gidsler
Fra kommunens side oplyses det, at tro og love blanketter er udfyldt, og at de ansvarlige ikke mere er ansat i kommunen. Er denne forklaring ikke for let købt. Det er jo ikke første gang, at ledige bliver brugt som gidsler i et spil om offentlige midler.

Og nu vil man så finde ud af, hvad der er gået galt. Men det var åbenbart meget let for Operation X at finde ud af det misbrug, der fandt sted.

Ingen fysiske besøg
Vi må da slå en ting fast, og det er, at kontrollen fra Københavns Kommune på dette område har ladet meget tilbage at ønske. Men alt tyder på, at det ikke er den eneste kommune, som ikke har styr på kontrollen af beskæftigelsesmidler. Man skulle da tro, at kommunen foretog fysisk opsøgning. Og dette virker i den grad barokt.

Alarmklokkerne burde jo for længst have lydt i diverse jobcentre. Pludselig havde et lille firma så mange i jobrotation som 24native. Ikke engang det blev opdaget.

Tænk, hvis pengene kunne gavne de ledige
Det bedste var jo, at pengene kunne anvendes til gavn for de ledige. Modsat skal en ledig ikke gøre mange sidespring inden alverdens ulykker rammer vedkommende. Kontrollen er her i den grad effektiv.

Kæmpe overforbrug
Sidste år skulle virksomheder kunne ansætte vikarer mens deres medarbejdere opkvalificeret sig for 859,9 millioner kroner. Men jobrotationsordningen endte med at koste 754,5 millioner kroner mere end dette. Med andre ord, budgettet er skredet med 88 pct.

Har virksomheder haft frit spil og stukket snablen ned i kassen? Noget tyder på at ordningen er blevet misbrugt for egen vindings skyld.

Og noget tyder på, at der overhovedet ikke er styr på ordningen. Økonomien i ordningen er i den grad løbet løbsk.

Måske burde man tjekke de 12 milliarder kr.
Måske burde Rigsrevisonen kigge på hele beskæftigelsesordningen og sørge for tilstrækkelig med tilsyn og kontrol. Det drejer sig om 12 milliarder kroner.

Hvis formålet med det hele, er at skabe beskæftigelse, kunne pengene bruges bedre. Ja man fristes til at sige, at ordningen er blevet en skandale. Tankegangen bag ordningen har været god nok.

Her på siden har vi masser af artikler om ledige og deres forhold. Brug søgefunktionen og gå i vores elektroniske arkiv.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16