Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Hash er dyrt

Hash indtages i alle samfundslag. Det kan købes mange steder på Nørrebro. Og det er blevet populært at indtage det. Så populært at et flertal af befolkningen vil have det frigjort. Og det vil et flertal af Borgerrepræsentationens medlemmer også. Medierne forguder det, og det samme gør rollemodeller og kendisser. De unge bliver forvirret. De vil gøre lige som deres kammerater, ellers er de ude. Og det med, at det skulle være farligt er opreklameret. Far røg det jo også i 70erne. Men sandheden er, at mange unge ender i misbrug og dropper ud af uddannelserne grundet hash – problemer. En mor stod fornyelig frem. Hun kunne ikke få hjælp til hendes søn, som ikke selv ville erkende, at han var ude i et misbrug. Det er ikke et problem for en voksen, at tage en eller to joint om måneden, men for unge kan det have uoverskuelige problemer.

Også dyrt for samfundet
Ja vi ved jo godt at hash er dyrt, men det er sandelig også dyrt for samfundet. Men det er uhyggeligt svært at diskutere hash, for når du er imod det, er du gammeldags. Er du tilhænger, er du sikkert venstreorienteret.

Kan købes mange steder på Nørrebro
På Nørrebro kan du købe hash mange steder. Dem, der er lavest i hierarkiet holder vagt, og stiger efterhånden i graderne. I et kommunalt støttet projekt Folkets Hus ryges der åbenlyst hash, selv om det er imod husordenen. Men det får ikke nogen som helst konsekvenser, hverken for brugerne eller støtten.

Stigende antal unge indtager det
En arbejdsgruppe bestående af seks danske forskere har analyseret hvilke konsekvenser udbredelsen af hash vil skabe: 

  • Mere end 2 procent af de 15 – 25 årige danskere, svarende til 16 – 17.000 unge bruger cannabis dagligt eller næsten dagligt 
  • Mere end 10 pct. af de 15 – 25 årige danskere har brugt cannabis den seneste måned.

Store konsekvenser
Ifølge arbejdsgruppen har cannabis alvorlige konsekvenser for unge, der ryger meget hyppigt: 

  • De risikerer at få varige skader i hjernen 
  • De har svært ved at fastholde et arbejde og fuldføre en uddannelse.

Rapporten understreger at forbruget er markant størst i hovedstadsområdet. Og det er også her, at der er flest tilhængere af en frigørelse. Kigger vi på de københavnske tal kommer vi frem til følgende: 

  • I 2010 havde 7,1 pct. af de 15 - 25 årige brugt cannabis den seneste måned
  • I 2014 havde 10,3 pct. af de 15 – 25 årige brugt cannabis den seneste måned.

Vi gjorde jo ikke andet i 70erne
Hash er skyld i mange gode ting, men også i mange dårlige ting. Hash bliver i den grad udsat for populisme af kendisser samt i medierne. Ja det bliver ligefrem pralet med, at man ryger hash, og at det i den grad er ufarligt. Og faderen siger til sønnen:

  • Vi gjorde jo ikke andet i 70erne, og jeg lever endnu.

Og i alt dette glemmer vi, at hash er er et rusmiddel, der ligesom alkohol virker forskellig på personer. Men der er nu en del forskel.

Unge bliver forvirret
Men egentlig kan man godt forstå, at de unge er forvirret. De får at vide, at det er ufarligt, og de vil ikke stå tilbage for deres kammerater. Undersøgelser er heller ikke entydige.

Er man en voksen person, kan man rolig tage en joint en gang eller to om måneden. Man skal ikke være bange for et hyggeagtigt forbrug. Men ligesom ved andre rusmidler, finder der også misbrug sted ved indtagelse af hash.

I 9. klasse har 30 pct. prøvet det
Men hurra for den mor, der stillede sig frem i medierne og råbte om hjælp til hendes søn, som hun mente, var i gang med at gå ned på grund af for meget hash. Sønnen ville dog ikke hjælpes, og det viste sig da også, at det i grunden ikke var så meget, som moderen kunne gøre.

De unge mennesker bliver som skrevet forvirret over de modstridende oplysninger, og forældrenes autoritet bliver undermineret. Er det sundt for de unge at stene allerede fra 10 – tiden.

Når unge forlader 9. klasse har omkring 30 pct. af drengene og 20 pct. af pigerne prøvet hash. Når de så så har stillet nysgerrigheden og er ikke prøver igen, så sker der ikke så meget. Men mange synes, at det er spændende og fortsætter.

Burde på skoleskemaet
Egentlig burde emner som rusmidler tages op i folkeskolen. Det gælder foruden hash også tobak og alkohol. Men ikke alle forældre synes, at dette er en god ide. De mener, at det er en privat sag.

Unge mennesker er meget udsatte. Et forbrug tre gange om ugen i seks måneder kan få alvorlige følger. Man bliver kronisk påvirket.

Erhvervs – og produktionsskoler særlig udsatte
På erhvervsskoler og produktionsskoler bliver der røget alt for tit. Det er for manges vedkommende et dagligt forbrug. Hvis man nøjes med at ryge en gang imellem har det ikke så store sociale konsekvenser. Ifølge den omtalte rapport fører det store forbrug af cannabis sammen med: 

  • Forøget fravær fra skole og arbejde 
  • Kort uddannelsesniveau 
  • Konflikter i det sociale netværk 
  • Lettere adgang til hårdere stoffer.

Hash sider i kroppen – i seks uger
I Danmark drikker vi også alkohol i alt for store mængder. Og her skal vi heller ikke forklejne følgerne. Men efter to dage er det ude af kroppen, hvis man ikke lige er afhængig af det, og skal have mere. Hash sidder i kroppen i seks uger.

Argumentet med, at dem der ryger hash ikke drikker. Ja den holder heller ikke.

Hvis man holder op med at ryge hash, så får man ikke de samme abstinenser som man gør ved kokain og heroin. Men det er de fysiske og psykiske abstinenser som rastløshed, uro, angst, muskelkramper, svedeture og diarre, som man skal håndtere. Nogle af disse symptomer er de samme, som når man efter lang tids alkoholmisbrug forsøger at holde op.

Administreres forskelligt
Kigger man på holdningerne i uddannelsesinstitutionerne omkring hash – rygning, ja så administreres den vidt forskellig. Det ene sted, ser man gennem fingrene omkring problemerne. Og det andet sted er det bortvisning, hvis det bliver opdaget. Egentlig burde man foretage en uafhængig undersøgelse omkring, hvor meget hash – rygning betyder i forbindelse med, at unge dropper en ungdomsuddannelse.

Hash er som bekendt forbudt her i landet, men det er ganske udbredt. Nytter det så at lovgive på området? Forbud skal ikke få ting til at gå væk, men holde det i skak. Det er for at sende et signal.

Bedre kontrol er ønskeligt
I medierne kan man hele tiden læse, at det fungere så fint i Holland med deres frigørelse. Men fungerer det nu også så fint? I hvert fald er der langt flere unge, der her søger behandling, for at komme ud af hash – misbrug.

Erfaringer fra Holland og Portugal viser at fri hash giver en bedre kontrol af stoffet. Når folk køber hash på apoteket er der en bedre kontakt med brugerne. Man har bedre mulighed for at rådgive dem, der er i fare for at ende i misbrug.

Du kan ikke udtale dig om problematikken, når du ikke selv har prøvet det gennem længere tid. Ja sådan har reaktionerne været efter, at vi tidligere her på siden har bragt artikler om emnet.

Vi mangler realitetssans
I København vil politikerne gerne have fri hash og det er også et uddelt ønske i befolkningen. Men er hash det ugifte, rekreative stof, som det bliver udråbt som? En liberalisering af narkolovgivningen og en afkriminalisering er et krav fra mange. Det er som om, at vi i diskussionen om hash mangler realitetssans.

De unges brug af cannabis har konsekvenser for deres psyke og hjerne. Hvis man starter tidlig kan det påvirke hjernes udvikling, ja sådan siger den omtalte rapport.

Og vi er udmærket klar over, at tilhængere af fri hash samt de fleste politikere i Borgerrepræsentationen er totalt uenige i den omtalte rapport.

Hvidvaskning på Nørrebro
Med hash – salg følger også en masse kriminalitet. En gang imellem foretager politiet razziaer med efterfølgende retssager. Men ret hurtig genetableres salgsstederne. Dem, der har brug for hash ved udmærket, hvor man kan få fat i det.

Hvidvaskning af denne indtjening foregår hos guldsmede og i vekselbureauer. Således blev et vekselbureau på Nørrebro tiltalt for hæleri og hvidvaskning for 226 mio. kr. Måske er der flere af disse som er en del af det organiserede miljø.

De danske penge veksles til 500 euro – sedler, som udenlandske bagmænd acceptere.

Alene på Christiania omsættes der for en milliard kroner. Og det er ikke christianitterne, der styrer det. Det er såmænd Hells Angels.

Hash er ikke farlig!
Tilhængere af fri hash fortæller, at det er godt gammeldags sludder, at påstå at hash er farlig. Og når man så påpeger, at dette argument er forkert, så drejer de over og fortæller, at alkohol også er farligt. Tilhængerne argumenterer for, at det at tage hash er, at tage en flaske rødvin i weekenden. Man anerkende, at nogen tager det som selvmedicinering, for eksempel til dem, der har ondt i livet. Der henvises til, at Sundhedsstyrelsen anbefaler 14 genstande om ugen for kvinder og 21 genstande for mænd. Men Sundhedsstyrelsen vil ikke anbefale noget omkring hash, da det er ulovligt.

Dette sker, ved frigørelse
Tilhængerne fortæller, at staten går glip af ca. 200 millioner kroner alene i tab af momsindtægter på Christiania.

Man påstår at hash er mindre skadelig end alkohol. Desuden kan sundhedsmyndighederne fører kontrol med renheden af Canabis, når det bliver legaliseret.

Debatten bærer præg af fordomme og myter. Og måske fremmer vi disse i dine artikel.

Cannabis positive sider
Man må ikke glemme, at forskere er dybt uenige, når det gælder cannabis og dets virkning. For forskningen viser også samtidig, at cannabis kan dræbe kræftceller, lindre sklerose, dulmer slidgigtpatienters smerter, virker mod posttraumatisk stress, skrumper kræfttumorer i hjernen og holder vægten nede.

I medicinsk form har cannabis en gavnlig virkning på epilepsipatienter, hvor anden medicin ikke hjælper.

Man dør ikke af at tage hash. Men den kan snige sig ind på mennesker og ødelægge et liv uden at personen overhovedet begriber, hvad der sker.

Et gammelt middel
Hash har været anvendt ca. 5.000 år i folkemedicinen. Det har været anvendt i religionsudøvelse og som rusmiddel i Europa fra midten af 1800 – tallet. Men mest populært blev det i forbindelse med ungdomsoprøret i 1960erne.

Såfremt hashen legaliseres så behøver politiet ikke at bruge så mange kræfter på bekæmpelse, og vi vil se knap så mange sorte penge gå til de kriminelle. Men det er nok for naivt at tro, at en legalisering vil afskaffe bander.

Problematikken med kørekortet
Så er det jo også lige problematikken med mistet kørekort, fordi man for mange dage siden har taget en joint. Eksperter mener, at kørekortet er taget på falsk grundlag, fordi man ikke var påvirket. Men de måleinstrumenter som politiet har, havde registreret hash i blodet.

Folk, der har stoffet THC i kroppen mister kørekortet ubetinget uanset om det er flere uger siden, man har røget hash eller har været udsat for passiv rygning. Det kan ikke påvises, at de har været til fare for trafiksikkerheden, men en frakendelse af førerretten er obligatorisk.

Du mister kørekortet, når du bliver behandlet med cannabis
Og så er det også et eksempel fra en person, der var i behandling med godkendt medicin, som indeholdt medicinsk cannabis, der fik frataget sit kørekort. Medicinen er udskrevet på en lovlig recept.

Det er bare sejt, at ryge hash
Men trods alt dette, hvorfor bliver man ved med at romantisere brugen af hash. Kendisser og rollemodeller svigter. Mens tobakkens omdømme falder, ja så stiger hashens omdømme. Det er åbenbart sejt, at ryge hash.

Og selv om det bliver frit, så bliver det jo ikke mindre sundhedsfarligt af den grund. Hashens omdømme stiger. Men den cannabis, der sælges, bliver stærkere.

Vi har her på siden flere artikler om hash. Brug søgefunktionen og gå ind i vores elektroniske arkiv.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16