Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Tingbjerg i forandring

Både politikere og politiet har taget afstand til den kritik, der har været fra beboere i området. Myndighederne henviste til statistikkerne. Men beboerne føler deres retstilling truet. En præst måtte forlade området. Han sagde sin ærlige mening. Egentlig var det et eksemplarisk boligområde, hvor familier kunne leve i fred og ro fra vugge til grav. Nu skal der over ti år tilflyde en halv milliard kroner til området. Halvdelen af dette beløb skal komme ved salg af grunde. Men kan man det? Det var herude, at undertegnede skulle holde et foredrag, der så blev til to foredrag på grund af manglende kommunikation. Og myndighederne har aldrig betalt honorar for dette.

En cykeltur til Mjølnerparken
Nu skal det ligesom i Mjølnerparken gøres en masse ved Tingbjerg. Vi har tidligere her på siden besøgt Mjølnerparken, men tager nu på en cykeltur til Tingbjerg.

Et udsat boligområde
Bydelen går under betegnelsen udsat boligområde. Det betyder, at arbejdsløsheden er væsentlig højere og indkomstniveauet er langt under gennemsnittet. En tredjedel af beboerne er på overførselsindkomst og hver femte barn lever i fattigdom. Herude cirka 8 kilometer fra Rådhuspladsen er der mange sociale problemer og nedslidte bygninger.

Fra vugge til grav
Tingbjerg blev bygget i 1950erne. Meningen var at folk fra stenbroen med lokum i gården kunne komme ud, hvor der var lys og luft. Det er tegnet af Sten Eiler Rasmussen og var et mønstereksempel med grønne områder og eksemplarisk boligområde.

Arkitekten sagde selv dengang, at her kunne børnefamilier leve hele sit liv i fred og ro med attraktive muligheder. Man skulle leve her fra vugge til grav.

Men kommunen har samlet grupper med problemer og proppet dem ind lige her. Efterhånden er Steen Eiler Rasmussens idealer forsvundet.

Hvad er en helhedsplan?
I 2001 fik bydelen sin første boligsociale helhedsplan lanceret. I dag er man i gang med den tredje. For dem, der ikke ved det, så er en helhedsplan en fireårig indsats, der skal forebygge den sociale indsats. Indsatsen fokuserer på alt fra beskæftigelse, sundhed og uddannelse til beboerdemokrati, tryghed og kultur.

Butiksdøden har ramt Tingbjerg
Her er bageren, skomageren, markedet, damefrisøren og chokoladeforretningen. Men flere butiksvinduer er tømte, snavsede eller gemt væk bag et jerngitter overmalet med grafitti. Vi glemte det næsten. Her en cykelhandler og en spillehal. Jo her er også en halalslagter og Eurospar.

Om lægeklinikken er blevet besat igen vides ikke.

Præsten blev tvunget ud af bydelen
Vi kender alle historien om præsten, der i 2009 blev tvunget ud af bydelen, fordi han havde fortalt om de reelle forhold, derude. Han vendte dog efter fire måneder tilbage. Men holdt dog lav profil.

Beboere derude har forklaret, at der var unge bander, der kæmpede om magten i området. Unge spærrede indkørslen til området, og forlangte penge for at man kunne komme ind i området.

Det kniber med myndighedernes opbakning
Engang var bydelen præget af hygge, og naboerne talte sammen.

Men forholdene er dog i bedring i bydelen. Således blev der i 2011 anmeldt 203 indbrud. I 2014 var dette tal faldet til 52. Og anmeldelse af tyveri er faldet fra 176 til 79.

I området bor cirka 6.000 mennesker. 70 pct. har en anden etnisk baggrund end dansk, og omkring 33 pct. står uden for arbejdsmarkedet. Retsbeskyttelsen for de svageste beboere skal opprioriteres. De har oplevet trusler og chikane uden at myndighederne har reageret.

Nogle beboere herude har i den grad følt sig svigtet herude. Trods alt udgør et stort flertal fredelige mennesker. Tidligere har der været fremme i medierne, at en ældre dame, der flere gange var udsat for tyverier aldrig fik besøg af politiet. Og så var der den ældre mand, der hævede sin kontanthjælp og gav dem til de kriminelle bander. Så var det folkepensionisten, som modtog flere trusler. Til sidst blev hans bil afbrændt.

Flere familier og personer føler sig utrygge.

Busrute 2A
Nogle kunne mene, at de mest ressourcesvage er efterladt herude. Jo busrute 2A passerer både liebhavervillaerne på Frederiksberg ud til kontrasten i Tingbjerg. Denne busrute har dog ind imellem været stoppet eller kørt en anden vej grundet stenkast.

Mange føler herude, at de ikke lever i et retssamfund. Det kræver mere end en politibil i ny og næ.

En anmeldelse forblev ubesvaret
Til et møde derude fortæller en kvinde, at hun ofte har set lastbiler holdende med mistænkelige tidlig om morgenen nede ved Utterslev Mose. Hun havde ringet og anmeldt det, men intet var sket.

Cykelstier skal åbne bydelen
Kommunen har i budgettet afsat 25 millioner kroner til cykelstier, der åbner Tingbjerg mod byen. Man har også sat penge af til en udredning af muligheder for en letbane. Men måske skulle man satse på en reel blandet by.

Undertegnede var da lige ved at fare vild her ude på landet. Skiltningen på de eksisterende cykelstier herude er lidt mangelfuld. Men gentlig gjorde det ikke noget. For det er en enestående natur her ved Utterslev Mose.

Hvad er fup og fakta?
Men hvad er i grunden fup og fakta. Således mener oveborgmester Frank Jensen, at man har skabt et skræmmebillede af Tingbjerg. Men fakta er, at i aften – og nattetimerne følger 36 pct. sig utrygge derude. Og udsagn om mafiatilstande som den flygtende præst gav udtryk for blev håbligt afvist af overborgmesteren.

Også politiet lagde luft til præstens udtalelser.

Præsten blev fortsat chikaneret, fordi han sagde sin mening. Han søgte derefter en stilling i Sydslesvig.

Åbenbart er det ikke alle beboere herude, der føler det lige som statistikkerne viser, nemlig at kriminaliteten er faldet mærkbart. Man har knækket den kriminelle fødekæde fra storebror til lillebror, siger man. Men er det nu rigtigt?

En halv milliard til området
Åbenbart er politikerne kommet på andre tanker, for nu skal der ske en kapitalindsprøjtning på en halv milliard kroner til området. Pengene skal føre en gennemgribende forandring af området de næste ti år. Nye butikker skal etableres og bydelen skal forbindes med de omgivende bydele og natur. Man vil have mere gennemstrømning. Hovedgaden Ruten skal forgrenes til det øvrige trafiksystem til eksempelvis Gladsakse.

Kan man sælge grunde?
En stor del af investeringen skal betale sig hjem ved grundsalg. Men eksperter tvivler på, om det går så let med at sælge. Måske skal området ud i en mere positiv udvikling, inden dette kan ske.

Kommer de arbejdsløse i arbejde?
Andre tvivler på, om det kan løfte beboerne, at ressourcestærke beboere flytter herud. De arbejdsløse kommer ikke på den måde i arbejde. Det kan være vanskeligt at ændre sammensætningen af beboerne, fordi området har et imageproblem.

To foredrag uden honorar
Her er som skrevet ellers en pragtfuld natur, med Utterslev Mose. Herude var undertegnede inviteret til at holde foredrag for en pensionistforening. Det var en pragtfuld cykeltur. Da undertegnede så var færdig med halvanden times foredrag om halvtredserne, ja så kom der en 40 – 50 ekstra personer. De forventede også at få et foredrag. Det stod der opført i programmet. Arrangørerne var det lokale områdeløft.

Heldigvis har undertegnede altid et ekstra foredrag med. Faktisk har undertegnede aldrig fået honorar for disse to foredrag. Men alle sammen morede sig gevaldig. Og det var i hvert fald ikke tegn på utryghed.

Men bare 24 timer efter dette blev der skudt i Tingbjerg.

Der er jo masser af positive aktiviteter herude, men det er kedeligt for medierne, at beskæftige sig med dette.

Vi har tidligere beskæftiget os med udsatte boligområder, Mjølnerparken, bande – kriminalitet, fattigdom og ulighed. Brug vores søgesystem og gå ind i vores elektroniske arkiv.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16