Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Hvidvaskning på Nørrebro

To illegale vekselbureauer på Nørrebro er dømt for at have vasket henholdsvis 104 og 40 millioner kr. hvide. I alt anslår Bagmandspolitiet, at der i Danmark hvert år hvidvaskes for 20,6 milliarder kr. Noget tyder på at kontrollen er mangelfuld. TV2 kunne berette om, at kun 2 ud af 8 vekselbureauer overholdt lovgivningen. Også danske Spil har fået påbud. De kriminelle vasker penge i spillekiosker. Her laver man tre satsninger, og gevinsten er fra 88 – 95 pct. Gevinstbeviser beviser ens ”uskyld”. Men heller ikke internt kan Skat finde ud af det. Manglende kontrol er skyld i bedrageri af den danske statskasse for 6,2 milliarder kr.

Bedrageri i to illegale vekselbureauer på Nørrebro
Henholdsvis 104 millioner og 40 millioner kroner fandt politiet hos to illegale vekselbureauer på Nørrebro.

Politiet havde længe haft de to adresser under observation. Bagmandspolitiet var udmærket klar over, at her blev ulovlig tjente penge hvidvasket. Politiet har øget deres fokus på økonomisk kriminalitet.

Man spiller på sikre kampe
De kriminelle bruger foruden vekselbureauer også Danske Spil. Her spiller man kun på sikre kampe. Og man får næsten den fulde indsats tilbage med kun ringe tab. Det vigtigste er, at de sorte penge bliver vasket hvide.

Kun 2 ud af 8 overholdt lovgivningen
TV2 kunne afsløre omfattende fusk i vekselbranchen. Således udstyrede man en testperson med skjult kamera med 20.000 kr. Det lykkedes, at få vekslet pengene 8 forskellige steder i København. På kun to kontorer forlangte man ID. Hele seks kontorer vekslede pengene uden form for legitimation. Det er et klar brud på hvidvaskloven. Blandt de 8 vekselkontorer var flere fra Nørrebro.

Bagmandspolitiet burde have kendt til disse forhold
Bagmandspolitiet er rystet over denne afsløring.
Men egentlig burde det ikke være en overraskelse for ifølge TV2 foretog kontrolorganet 19 kontrolbesøg i 2013 og gav 12 påbud, hvor reglerne ikke var blevet fulgt.

Sigtet for narkohæleri
Et bureau på Nørrebro skal have hjulpet med at veksle over 50 millioner kroner til 500 – eurosedler. En af de mistænkte, skal have været ansat i en af bureauet. Manden er blevet sigtet for narkohæleri. Og egentlig burde så store omvekslinger have været anmeldt fra bureauets side, men det blev de bare ikke.

Staten ejer Danske Spil
Men det er nu slut med at spille anonymt op til 10.000 kr. Nu er der blevet indført såkaldt id – spillekort.

Danske Spil ejes af staten med 80 pct. DIF og DGI ejer resten. Overskuddet fra lotto går til foreningslivet, mens overskuddet går i statskassen.

Gevinstbeviser skal vise hvidvaskning
I mange kriminelle sager har politiet fundet stakkevis af tipskuponer fra Danske Spil hos bagmænd, der benytter det statsejede selskab til at hvidvaske penge tjent ved blandt andet hashhandel for eksempel i Pusher Street.

En bod på Christiania kan sagtens omsætte for 500.000 kr. om ugen. For at skjule at disse penge stammer fra kriminalitet investeres disse i spil. Og gevinsten føres der selvfølgelig regnskab over, så man over for myndighederne kan bevise ens uskyld.

I spillekioskerne kan du spille anonymt
På Nettet skal man identificere sig med NemId for at gamble. Men i spillekioskerne er det muligt at spille op til 10.000 kr. pr. forhandler om dagen anonymt. Det er blandt andet denne anonymitet de kriminelle udnytter.

Gevinstprocenter mellem 88 og 95 pct.
Her spiller man på små gevinster op til 1.000 kr. på forskellige sportsresultater og betaler med sorte kontanter. Når de rammer plet får de både penge og en vinderkvittering. Man udnytter Danske Spil på forskellige måder. De er sikker på en gevinstprocent på et sted mellem 88 og 95 procent.

Staten tjener på bedrageriet
Det absurde er, at Staten vinder penge hver gang, der på denne måde vaskes sorte penge hvide. Hver gang det statsejede selskab vinder 100 kr. fra de kriminelle, havner cirka 40 kr. i de offentlige kasser i form afgifter, selskabsskat og udbetaling af overskud.

I 2013 overførte Danske Spil en halv milliard kroner fra sportsvæddemål samt internetbasserede kasinospil som poker og roulette til statskassen.

Gevinster under 10.000 kr. udbetales af Danske Spils forhandlere typisk selv, mens større gevinster overføres til bankkonti.

Danske Spil lever ikke op til lovens krav
Nu ser det faktisk ud til, at Danske Spil ikke lever op til lovgivningens krav om forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering. Således er selskabet flere gange blevet advaret af Skatteministeriets Kontrolorgan.

I de senere år har Bagmandspolitiet rejst en stribe sager både mod de små vekselbureauer og mod store banker, der ikke følger de strikse regler, som skal hindre hvidvask og finansiering af terrorisme.

7.250 anmeldelser om mistænkelig adfærd
Sidste år fik Bagmandspolitiets såkaldte Hvidvaskningssekretariat 7.250 underretninger fra især banker og pengeoverførselsselskaber om mistænkelig adfærd. Det er 40 pct. flere end sidste år.

20,6 milliarder kr. hvidvaskes hvert år
Bagmandspolitiet vurdere, at der hvert år hvidvaskes penge for 20,6 milliarder kroner i Danmark. Udbyttet er typisk fra narkokriminalitet, menneskesmugling, biltyverier, røverier, våbenhandel, smugling af tobak og alkohol og anden økonomisk kriminalitet.

Bedrageri for 6,2 milliarder kroner
Og når vi nu er ved bedrageri, så kan det i den grad undre, at smarte udenlandske virksomheder har drænet den danske stat for 6,2 milliarder kroner og det selv om Skat var blevet advaret. Når man så betænker, hvad man selv har været igennem med denne instans for småbeløb. På en eller anden måde støder det mod ens retsopfattelse.

Og så var det først efter henvendelse fra udlandet, at Skat opdagede bedrageriet. Det er tale om, at der er søgt, om at få udbytteskat udbetalt på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation. Der er tale om 2.120 anmodninger i perioden fra 2012 til 2015.

Skat har i reglen bare skulle tjekke og sammenligne to dokumenter, og disse dokumenter har man haft i huset. Åbenbart har det slet ikke været noget kontrol. Hvorfor tjekker de så i detaljer undertegnedes papirer hvert år?


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16