Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Detailhandel i september 2015

Er de unges arbejdsmoral dårlig? Rema – kæden vokser. Tips til Net – shopping. Nye forretningstyper breder sig. Guldmede angriber Pandora. DNA – spray skræmmer røvere væk. Butiksraids – et nyt uhyggeligt fænomen. Slip din madstress i hverdagen. Økologi boomer i København. Er økologisk mad sundere? Pendlere betaler meget for at komme på arbejde i København. Lego prioriterer deres kunder. Power har succes. Dansk Supermarked opruster på Nettet. 52 nye apoteker – filialer. Kontantløse betalinger vil dominere om to år. Jysk har åbnet butik nr. 100 herhjemme. Tøjbutikker har det svært.

Tøjbutikker har det svært
295 forretningsdrivende måtte lukke i august måned. Det betød, at 706 personer stod uden arbejde. I de seneste 18 måneder er andelen af tøjbutikker, der er lukket steget med 15 pct. Det tyder på, at folk i stigende grad køber tøj over nettet.

Jysk har åbnet butik nr. 100 herhjemme
Jysk har netop åbnet butik nr. 100 herhjemme. På verdensbasis har koncernen 2.200 butikker. 20, 7 milliarder kroner var der i omsætning. Og så er der 19.000 medarbejdere i 37 lande. Tænk, at man sælger dyner i Indonesien.

Kontantløse betalinger
Inden for to år foretages al betaling med enten kontaktløse kort og mobiltelefoner. Sådan lyder det fra brancheaktører og eksperter. Nets meddeler, at allerede nu har 100.000 danskere fået et Dankort med den nye teknologi. 20.000 er klar til at modtage det nye kort. Det kommer til at gå meget hurtig.

Der stjæles i Netbutikker
Mange danske netbutikker oplever, at konkurrenter stjæler både billeder, tekster og grafikker fra deres hjemmesider. Og det er i strid med ophavsretten.

52 nye apoteker – filialer
Apotekerforeningen har kendskab til, at der bliver oprettet 52 nye apoteker – filialer. Patientforeningen er glad for denne udvikling. De mener, at man skal være mere tryg ved at en fagudlært uddeler håndkøbsmedicin og giver gode råd om dette. Den nye apotekerlov giver mulighed for dette. Men der er også negative elementer i den. Således vil en række døgnapoteker i landets største byer formentlig lukke, da der fra 2017 ikke mere gives statslig støtte til døgn – apoteker.

Dansk Supermarked opruster på Nettet
Dansk Supermarked har købt iværksætterfirmaet iPosen.dk, der leverer dagligvareprodukter for kommunen til de borgere, der ikke selv kan gå på indkøb. De har derfor fået visitation for at få hjælp. Alle danskere skal have adgang til tilbudsavisen siger man i Dansk Supermarked.

Det var en lignende virksomhed NH – Distribution, som Nørrebro Handelsforening drev, men Københavns Kommune løb fra en aftale. Derfor måtte foreningen sælge virksomheden med et stort tab til følge.

Power har succes
Tre uger efter åbningen af elektronikkæden Power i Glostrup er man yderst tilfreds med situationen. Alene på åbningsdagen omsatte man for 23,5 millioner kroner. Man har nu valgt at fordoble antallet af medarbejdere.

Power er ejet af koncernen bag Expert. Men det er uafhængig af de danske Expert – butikker og bliver drevet af franchisetagere. Man har i den grad taget kampen op mod Elgiganten. 24 nye megavarehuse bliver etableret rundt om i landet.

Selv med den store succes har åbningen ikke givet overskud, men det bliver det på længere sigt, kalkulere man med. Det kniber også med ventetids – problemer for kunderne.

Lego prioritere kunder
Lego har så stor succes, at de ikke kan følge efterspørgslen. Derfor bliver de nødt til at prioritere deres leveringer. De små legetøjsbutikker skal nok ikke forvente at få leveret alle Lego – spil og klodser til jul. Det er kun de absolut største butikker, der får alle Lego – ting leveret. Legos omsætning er steget med hele 18 pct. Siden år 2010 er antallet af medarbejdere steget med 50 pct.

Det er kommet bag på Lego, at de har den store afsætning.

Pressede sportskæder
Landets to sportskæder, Sportsmaster og Intersport har sat alt ind på at vende underskud til overskud. Kampen mod Nettet er for alvor gået i gang.

Sportsmaster har 100 butikker og ejet af kapitalkæden Nordic Capital. Først opkøbte man netbutikken fodboldxperten.dk og siden Unisport, der er Nordens største onlineforhandler af fodboldudstyr.

Intersport Danmark har 86 butikker og er tidligere i år overtaget af Obi Sport. Man er nu færdig med den digitale platform. Nu åbnes der for nye butikker og et nyt butikskoncept – med sneakers.

Det er konceptet, The Athlete’s, hvor 75 pct. af varerne i butikken er sko. Man mener, at der er plads til 15 – 20 butikker i Danmark.

Pendlerne betaler meget
Lange pendlerrejser til og fra København er en dyr fornøjelse. Det viser en ny undersøgelse fra Passagerpulsen. Det koster faktisk 1.335 kr. om måneden for at få et pendlerkort til alle zoner. Og det er 31 pct. højere end gennemsnittet. Kun i London er priserne højere end i København. Jo, det koster at komme på arbejde i København.
Økologi boomer i København
Forbrugerne køber mere og mere økologi. Økologisk Landsforening vurdere at salget er steget med mere end 35 pct. i år. I landes Irma – butikker kan du nu kun købe økologiske citroner, gulerødder og bananer.

Hos Dansk Supermarked har man mangel på økologiske citroner og agurker. Efterspørgslen er for stor.

Er økologisk mad sundere?
Forskere ved Newcastle University i England er nået frem til at økologisk frugt og grønt er markant sundere end konventionelt: 

  • Det er op til 69 pct. højere indhold af antioxidanter i økovarer. Antioxidanter kan forebygge kræft. 
  • Det er 50 procent mindre indhold af tungmetallet cadmium i økologisk frugt og grønt. Et tungmetal, der kan lede til kræft. 
  • Der er fire gange større sandsynlighed for at finde pesticider (sprøjtegifte) i konventionelle fødevarer. De kan være hormonforstyrrende.

Kilde: British Journal Of Nutrition

Slip din madstress i hverdagen
Har du lagt mærke til, at mange supermarkedskæder har udvidet tilbuddet af halvfærdigt mad. Du skal kun sætte det i ovnen. Og er alt fastfood usundt? Følgende har vi fundet i Søndagsavisen: 

  1. Mad er næring. Maden indeholder næringsstoffer, der påvirker din sundhed 
  2. Din krop er ligeglad med, hvem der har lavet maden. Det afgørende er indholdet af næringsstoffer. 
  3. Fastfood betyder hurtigmad. Fastfood betyder ikke junkfood (dårlig mad) 
  4. Fastfood kan være sund mad. Hjemmelavet mad kan være usund mad. Og omvendt. 
  5. Madlavning er produktion og arbejde. Ligesom fremstilling af tøj 
  6. Madlavning er livskvalitet for nogle – og stress for andre. Ligesom hjemmelavet tøj. 
  7. Normerne om rigtig mad og rigtigt tøj er kulturelle og kan ændres via ny kultur.

Butiksraids – et nyt uhyggeligt fænomen
Grupper af unge, der stormer en butik og tager for sig af varerne ved højlys dag – det såkaldte butiksraiding er blevet en del af virkeligheden i landets to største byer.

Særlig discountbutikker med en ringe bemanding er udsat for dette. Dette fænomen har også ført til butikslukninger. Andre steder har man hyret vagtværn for at imødegå dette.

Det er som om, at disse unge, der gennemfører dette, er komplet ligeglade med konsekvenserne. Og mange af disse raids foregår ved højlys dag.

DNA – Spray skræmmer røvere væk
Omkring et par hundrede butikker landet over har gennem det seneste pat år taget et nyt våben i brug mod røvere, der øjner en chance mod at tage fra kassen.

Netto, Rema 1000, 7 – eleven, McDonald’s og flere ur – og smykkeforretninger har installeret en såkaldt dna – spray, der kan sende en sky af bittesmå dråber ned over en eventuel røver, når han løber ud af døren med sit bytte. Væsken sætter sig i hud, hår og på tøjet. Det kan ikke vaskes af.

Det kan spores på hud i flere uger efter. Og i måneder på tøjet, men den er usynlig og kan kun ses med en særlig lygte, der viser ultraviolet lys. Hver butik har en særlig kode, så den kan spores. Det koster 25.000 kr. at installere dna – systemet i èn butik.

Guldsmede angriber Pandora
Danske guldsmede og smykkeforretninger føler sig trådt under fode af leverandører som Pandora. Derfor har de nu startet en ny indkøbskæde. Med blot en måneds varsel opsiger Pandora samarbejdsaftaler. Da Pandora var små, var vi gode nok, siger butikkerne, men nu hvor de er store, har de efterladt os i kulden.

Indkøbskæden Jeweltime, der indtil videre tæller 33 butikker vil først og fremmest forbedre butikkernes indkøbspriser.

Nye forretningstyper breder sig
De traditionelle detailbutikker omfavner i stigende antal e-handlen. Og det er vel også nødvendig, for den digitale omsætning er på vej mod 90 mia. kr.

Et køb kan begynde og slutte i den fysiske butik. Eller det kan begynde på nettet og slutte i butikken. Før var den fysiske og den digitale butik adskilt, men sådan behøver det ikke at være. Inden for de sidste 12 – 18 måneder er de fysiske butikker blevet inddraget.

Digitale udstillinger er rykket ind i skærme placeret i de fysiske butikker som en mulighed for at kompensere for pladsmangel, hvor produkterne så hentes på et lager et andet sted.

Allerede det første halve år i 2015 solgte de danske netbutikker for 43,7 mia. kr. svarende til en stigning på 21 pct. Fortsætter den udvikling året ud, er der for første gang nogensinde udsigt til, at den digitale julehandel alene vil runde 10 mia. kr. i år. Samlet ventes hele e – handelen at vokse til de 90 mia. kr.

Antallet af handeler, der er foretaget med mobiltelefon er steget med 35 pct.

Kun halvdelen af leverancerne er leveret på kundens adresse.

Tips til net – shopping 

  1. Forhold dig skeptisk. Ser tilbuddet for godt ud til at være sandt, så er det sikkert heller ikke sandt. 
  2. Vær ekstra skeptisk over for webshops med sparsomme kontaktoplysninger.
  3. Fokuser på prisen og ikke på, hvad webshoppen påstår, du kan spare. 
  4. Benyt dig af din 14 dages fortrydelsesret, hvis du er utilfreds med varen. 
  5. Brug betalingskort, aldrig kontooverførsel. Så kan du gøre indsigelse over for din bank og få dine penge tilbage ved snyd.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Rema – kæden vokser
Rema 1000 kan fortælle om en vækst på 9,2 pct. for årets første seks måneder. Kæden har 261 danske butikker. I 2014 nåede man en omsætning på 10,4 mia. kr. De øvrige koncerner kan ikke præsentere samme vækstrate. Samlet er discountkæderne nu oppe på 41 pct. af markedet. Men vurderingen er, at lavprissupermarkedernes vækst bliver lavere end de seneste år.

Er de unges moral dårlig?
I et indlæg i Politiken kritiserer en 21 – årig butiksleder de unges arbejdsmoral. Det kneb med bl.a. at møde til tiden. Nu skal man passe på at generalisere og motivation er altid vigtig for en leder. Nu er det at have et arbejde ikke altid lige sjovt. Og det ved de unge, som måske har deres første arbejde, ikke. Spørgsmålet er også, om rekrutteringen er rigtig. De unge skal inden ansættelsen have at vide, hvad de går ind til, og hvad der forventes af dem.

Opgaver skal forklares. Motivation og anerkendelse er også en vigtig del af en leders arbejde. Måske er det ikke kun de unges moral, der er dårlig.

Det var denne måneds besøg i detailhandelen. Følg også vores besøg hos diverse detailhandlere på vores Facebookside. Vi vender frygtelig tilbage med nye besøg i oktober måned.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16