Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Fik Nørrebro noget ud af budgetforhandlingerne?

Langt fra alle ønsker blev opfyldt. Og det er sikker mange, der er blevet skuffet. Og hvad med erhvervslivet? Enhedslisten forlod forhandlingerne, da erhvervslivet fik nedsat byggesagsgebyret med 15 millioner kr. Det ville de ikke være med til. Nok engang fik man at vide, at servicen over for erhvervslivet skulle forbedres og behandlingstiden forkortes. Desværre blev der ikke plads til en kvartermester.

Ingen plads til blinkende bænke
Positivt var det at så mange partier kunne indgå et kompromis. Som Venstres leder, Pia Allerslev sagde det i en presseinformation: 

  • Vi har valgt at være med hele vejen til den endelige aftale for at holde blinkende bænke og andre fantasifulde påfund ude af budgettet.

Enhedslisten var imod lettelser for erhvervslivet
Men Enhedslisten var ikke med. De nægtede at give erhvervslivet lettelser. De mener, at lettelser på byggesags gebyrer gik ud over skoler og daginstitutioner. 

  • Byggesagsgebyret nedsættes med 15 millioner kroner.

Lapning af bl.a. cykelstier 

  • 984 millioner kroner bruges til renovering af byens veje, cykelstier og skoler. Det ville måske være en ide, hvis dette var uspecificeret. For, der er i den grad grund til at lappe huller i hvert fald på cykelstierne.

Nok en gang proklameres det, at man vil forbedre servicen over for virksomheder. Man vil, som man også har sagt før, reducere sagsbehandlingstiden.

Og så fortæller man, at man i dialog med erhvervslivet vil skabe bedre parkeringsmuligheder for varelevering og håndværkere ved strøggader. Se det var jo positivt.

Kan man så være tilfreds med resultatet? Ja, København er i den grad rykket ned på DI ’ s erhvervsbarometer, så på den konto er det behov for point.

Ikke plads til kvartermester
Og i den forbindelse var der heller ikke penge til en kvartermester. Og hende vi havde satte i den grad Nørrebro på verdenskortet. Politikkerne havde lovet, at vi skal beholde en sådan. Men det er ikke altid at aftaler holder.

Det var heller ikke plads til 2. etape af Guldbergs Plads.

Hvad så med Nordvest?
Men hvad så med Nørrebro/Nordvest? Ja sidste gang blev man nok en smule skuffet. Men hvad så denne gang? 

  • Ikke overraskende kommer der flere penge til cykelstier. 19 daginstitutioner skal etableres og flere skal ansættes på plejehjem. Der kom klimasikring og offentlige toiletter.

Færre lærere 

  • Samtidig blev man enige om, at skære 24 millioner kr. på skoleområdet i 2016, og omkring 60 millioner kr. om året fra 2017 og 2019. Det lyder meget voldsomt. Men dertil skal der dog lige nævnes, at der i 2016 og 2017 gives 35 millioner kr. om året til læreruddannede vikarer. Men alt i alt vil det betyde færre lærere.

Men i København kalder man det ikke forringelser men effektiviseringer. 

  • I alt er der afsat 1,4 milliarder kroner til helhedsrenovering af fem skoler.

Kortere åbningstider i daginstitutionerne
Erhvervslivet havde efterlyst længere åbningstider i daginstitutioner. Men det får de ikke. Daginstitutioners åbningstider bliver kortere. Det kan give problemer for ansatte, der får pasningsproblemer. Erhvervslivet får hele tiden at vide, at de skal udvide deres åbningstider, men offentlig service følger ikke med. 

  • Leje af fodboldbaner og musiklokaler bliver dyrere. En række tilbud til socialt udsatte bliver lukket, samtidig med at antallet af hjemløse stiger i København.

Kampsportens Hus på Skodagrunden
Positivt for Nordvest er det, at der på Skodagrunden nu kommer en Kampsportens Hus. Projekter på Ørnevej og Vibevej sættes i gang. Og som vi tidligere her på siden har berettet om, ser det ud til at en helhedsplan for Utterslev Mose også bliver til noget.

Masser af skuffelser 

  • Men man er skuffet over, at der ikke er sat penge af til Smedetoften, hvor folk føler sig utrygge. 
  • Mærkelig er det i grunden også, at der ikke er sat penge af til Nørrebro Stationsområde, hvor man ellers har store planer. 
  • Der var heller ikke penge til, at flytte Nørrebro Bibliotek over i Nørrebrohallen.
  • En nærgenbrugsstation på Ydre Nørrebro blev det heller ikke til.

Medarbejder i Folkets Hus 

  • På Nørrebro er aftalen med en medarbejder i Folkets Hus blevet forlænget. I Griffenfeldsgade får man Psykiatriens Hus.

Flere skuffelser 

  • Og den ventende trafikløsning i Guldbergsgade/Møllegade blev ikke til noget i denne omgang.

Bondegården får lov til at blive
Og I Byoasen i De Gamles By var man ved at pakke sammen. For da budgetforhandlingerne var færdige, var der ikke afsat en eneste øre til projektet. 4.000 underskrifter var ellers blevet afleveret for at bevare Bybondegården. Det var Miljøpunkt Nørrebro, der havde startet projektet, men i 2013 overtog Københavns Kommune det.

Pludselig var der nu alligevel 2 millioner kroner til at drive projektet det næste år. Hvad var der egentlig sket?

Men det kan vel ikke være rigtig at etablere nye grønne områder for at så at nedlægge andre velfungerende områder.

Mange projekter får støtte 

  • Fritidsakademiet fik 400.000 kr. pr. år de næste 4 år. Det handler om, at få udsatte unge i et fritidsjob. 
  • Renovering af Det grønne P – hus på hjørnet af Blågårdsgade og Åboulevarden. Her er afsat 20 millioner kr. Hvis det er teknisk muligt vil man indrette en byhave i anlægget. 
  • Politikkerne er enige om, at den kollektive trafik skal hurtigere frem. Derfor er der afsat 36,1 millioner kroner på Tagensvej, så linje 6a kan komme hurtigere frem. Til et lignende projekt er der afsat 16, 1 millioner kroner til linje 3a. 
  • Og cyklisterne skal også have bredere cykelstier på Tagensvej. Det kommer til at koste over 30 millioner kroner, at udvide fra 2,2 meter til 2,8 meter. I den forbindelse kunne man med tiden måske også se på strækningen fra Nørrebros Runddel til Frederiksberg. 
  • 7,8 millioner kroner er afsat til tidssvarende plejeboliger i Møllehuset. 
  • Værestedet Muhabet fik 1 million kroner pr år de næste 4 år. Det er et værested for psykisk syge og sårbare med fokus på flygtninge og indvandrere. Muhabet ligger i Bragesgade 8c. 
  • Linie 14 som er et værested i Blågårdsgade fik 100.000 kr. 
  • Det anonyme og gratis rådgivningstilbud Headspace i Ravnsborggade, der henvender sig til børn og unge i alderen 12 – 25 år har fået bevilliget 900.000 kr. pr. år de næste fire år. 
  • Der er givet 500.000 kr. til forundersøgelse til renovation af Thorupgården. Stedet er et socialpsykiatrisk botilbud med 110 boliger. Bygningen er i meget dårlig stand. Undersøgelserne er med henblik på, at der kommer en helhedsvurdering. 
  • Ungdommens Uddannelsesvejledning (DUT) får 3,5 mio. kr. Uddannelsesvejledningen i Korsgade får 3,5 millioner kroner til at fortsætte det gode arbejde. 
  • Det ser ud som om der kommer et Psykiatriens Hus midlertidigt hos Aktivitetscenter Sankt Joseph i Griffenfeldtsgade 44. Det er et pilot projekt mellem Region Hovedstaden og Københavns Kommune. Det skal på sigt placeres et sted på Nørrebro og Nordvest. Der er afsat 3,5 millioner kroner til anlæg og 800.000 kt. Til drift i 2016.

P – Zone udvidet til Ydre Nørrebro
Partierne blev også enige om, at udvide p – zonerne. Det betyder, at Ydre Nørrebro nu bliver p – zone. Politikerne mener, at det er pendlere, der belaster kvarteret. Der skal være plads til at de faste beboere kan finde en p – plads, når de kommer hjem fra arbejde. Ja politikerne mener, at pendlerne stiller bilen af bekvemmelighed. Mon ikke, at mange af de pendlere, der stiller deres biler, arbejder i området. Og det er måske af nødvendighed, at de finder en p – plads? 

  • Bilister uden beboerlicens skal fra 2017 betale 9 kr. i timen mellem kl. 8 og 23. Fra kl. 23 til kl. 8 om morgenen koster det 2 kr. i timen. 
  • Og beboerlicensen, ja prisen afhænger af, hvor meget din bil forurener.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16