Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Skal butikkerne finde sig i det?

Først fik man at vide, at muslimske gangster styrer detailhandlen på Nørrebro. Derefter fik en butiksbestyrer at vide, at han bare skulle sende en mail, når han var udsat for røveri. Vi undersøger, om der er afpresning på Nørrebro, og hvad der egentlig sker ude i Brønshøj – Husum. Tidligere har butikker på Nørrebro måttet lukke grundet hærværk, forsikringsselskaberne ville ikke mere være med. Men hvad nu med Brønshøj – Husum. 10 – 12 unge mennesker skaber utryghed, begår butikstyveri, ødelægger møntvaskeri og udøver hærværk. Der må laves et forebyggende arbejde ellers bliver de unge ved at ødelægge deres eget og andres liv. Justitsministeren forventer, at problemet bliver løst.

Det handler om virksomhederne og kundernes tryghed
Egentlig ville vi have lavet en artikel om påstået afpresning i butikkerne på Nørrebro. Men begivenhederne har overhalet dette tema. For nu er det en drengebande der huserer butikkerne i Brønshøj – Husum området. Men kan disse to temaer ikke kombineres. Det handler jo i sidste ende om både virksomhedernes og kundernes tryghed.

En ivrig diskussion
På vores Facebook har der været en vældig diskussion, da vi bragte nogle artikler fra ekstrabladet.dk og denlilleavis.dk om påstået afpresning i butikkerne på Nørrebro. Tidligere bragte vi også på Facebook en artikel af en debattør, der fravalgte Nørrebro, fordi hun følte sig chikaneret af indvandrerbander.

Hertil og ikke længere
I de fleste butikker har man vel en tolerancetærskel under devisen: 

  • Hertil og ikke længere.

Og butiksansatte og virksomhedsejere på Nørrebro har vel i tidens løb følt denne grænse overskredet flere gange. Når man så skrider ind, når denne tærskel er overskredet, så ender det ofte med nye trusler. Det handler selvfølgelig i sidste ende om tolerance og situationsfornemmelse. Men der er grænser. Beskidte antydninger til kvindelige ansatte kan under ingen omstændigheder tolereres.

Butiksansatte må lære ”konflikthåndtering”
Ofte bliver politiet beskyldt for deres fraværd. Den enkelte betjent er vel presset. Indrømmet de gange, der har været røveri i vores butik, så har politiet været der. Det kniber så mere ved butikstyveri. Her må butikken klare det selv.

Egentlig vil det være rart, om politiet meldte mere klart ud, hvad man selv skal klare. For de butiksansatte kan det første gang være lidt af et dilemma at stå over for en professionel tyv. Det er ikke altid lige let, at skulle forholde sig til at udspørge om vedkommendes data, når en blanket skal udskrives. Og det at mandsopdække en mistænkt, har ikke altid forståelse hos andre kunder, når det ikke er nok personale.

Måske burde et fag som Konflikthåntering mere frem i uddannelserne. Det ser ikke ud til at politiet i nærmeste fremtid får mere tid til at bekymre sig om butikkerne. Ja så må man også i butikssektoren tænke anderledes

80 pct. udsat for ubehageligheder
For en del år siden talte man på Nørrebro om at ansætte et vagtværn. I Nørrebro Handelsforening gennemførte vi en undersøgelse, der viste at cirka 80 pct. af butikspersonalet havde været udsat for ubehageligheder på Nørrebro.

Kunne ikke finde nogen, der var udsat for afpresning
På baggrund af flere indlæg på nettet foretog undertegnede en måske meget overfladisk undersøgelse på Nørrebro. Vi spurgte cirka 10 muslimske butiksejere, om de havde været udsat for afpresning. Det var negative besvarelser. Nu kan det jo også være, at de ikke ville ud med sproget.

Der foregår noget i Stefansgade
På vores vandring kunne vi godt se, at noget var i gærde i Stefansgade. Ret hurtig konstaterede vi, at det var vagtfolk og mellemledere, der holdt øje med hashsalget i Nørrebroparken. Da vi flere gange gik forbi og kiggede i samme retning, kunne vi da godt mærke, at det nok var bedre, at vi fortrak.

Nørrebro styres åbenbart af muslimske gangstere!!!
Den 8. januar kunne man på ekstrabladet.dk under overskriften 

  • Butiksejer: Nørrebro styres af muslimske gangstere

Artiklen er bearbejdet af en af bladets journalister på baggrund af en butiksejer, der kalder sig Mads P. Han klager over skattetryk, ejendomsskat og høje lønninger, samt manglende parkeringspladser. Nu er lønningerne blandt butiksansatte nok ikke de højeste i samfundet

Gadens parlament bestemmer?
Beskyttelsespenge betales af bange butiksejere, som ikke tør at anmelde det. Og problemet skulle både være på Nørrebro og i Nordvest. Ungdomsklubberne i de to kvarterer styres ligeledes af muslimske gangstere.

Det er gadens parlament, der bestemmer og de ældre medborgere føler utryghed. Om fredagen er det trafikkaos omkring moskeerne.

En ikke særlig rosende beskrivelse af Nørrebrogade
Og butikslivet på Nørrebrogade og Frederikssundsvej bliver ikke særlig rosende omtalt, læs bare her: 

  • Sure smileys, rotter i bazaren, fup med dåsepant, slik fra Sverige eller fra store beskidte lagerhaller med rottelort, sort arbejde, ingen bon i kasseapparatet, rettede udløbsdatoer på madvarer, dårlige lønninger, dårlig hygiejne, dårlige arbejdsforhold, beskidte butiksruder, affald på gaden, graffiti, ingen p – pladser, de fleste indkøbssteder er for fattige studerende på cykel som er ligeglad med alt, bare det er billigt uanset om det er lovligt eller ej. 
  • Det er trist af en tidligere fin handelsgade skal være basar og kaotiske forhold. De unge singler på cykel tænker kun pris, pris, pris og ikke over deres samfundsansvar.

Ja sådan er beskrivelsen af Nørrebrogade i dag i ekstrabladet.dk

Frederikssundsvej og Nørrebrogade er en lang ghetto?
Og artiklen afsluttes på følgende måde: 

  • Frederikssundsvej og Nørrebrogade er én lang muslimsk ghettogade, som bør ligestilles med ghetto områder som Mjølnerparken og Tingbjerg.

Mange sociale tiltag
Det var unægtelig et hårdt angreb mod bydelens detailhandel. Et sted anklages butikkerne også for ikke at vise et socialt ansvar. Men helt ærlig, hvis du kigger i butikkerne, så kan du se, at personalet afspejler bydelens beboersammensætning. Især bydelens største detailhandler, Kvickly og Føtex har bidraget til mange sociale tiltag.

Og det kan man også sige om Nørrebro Handelsforening. I de 125 år har foreningen deltaget i adskillige sociale tiltag.

Vi skal ikke lukke øjnene
Vi skal selvfølgelig ikke lukke øjnene for problemer. Vi har løbende på vores hjemmeside fulgt udviklingen på Nørrebro, og det har bestemt ikke altid været en dans på roser. Den største fejltagelse er nok, at politikerne vil strømlinje bydelene, så de kommer til at ligne hinanden. Men nu skal vi heller ikke gøre tingene værre end de er. Det er medierne gode til.

Restauranter og værtshuse udsat for afpresning
Tidligere har vi hørt om restauranter og værtshuse på Nørrebro, der har været udsat for afpresning. Vi har været udsat for, at unge mennesker ville bestemme udviklingen af butikssammensætningen på Nørrebro.

Historien om Café Viking er nok den mest kendte. Men også Mucki Bar i Thorsgade var skydeskive for en gruppe unge mænd fra bandemiljøet. De faste gæster blev ved med at komme, men de tilfældige gæster blev væk. Brosten bliver kastet ind ad vinduet til stor fare for gæsterne.

Hashsalg i Thorsgade
Måske hænger episoderne fra Mucki Bar sammen med, at hash – handlen er blevet etableret i området. Det er folk fra Brothers and Soldiers, som stammer fra Mjølnerparken, der organiserer dette.

Butiksejere truet
I forbindelse med rydningen af Ungdomshuset er butikker blevet truet, fordi politifolk handlede i de pågældende butikker.

Juleudsmykning udsat for hærværk
Så sent som til jul, var juleudsmykningen på Nørrebrogade udsat for hærværk. Det betød store udgifter for handelsforeningen. Hvis der til jul atter skal være juleudsmykning vil det betyde ekstra investeringer. Og det er penge som handelsforeningen skal ud at finde.

Butikker på Nørrebro lukket grundet hærværk
Tidligere har butikker på Nørrebro måttet lukke på grund af omfattende hærværk, hvor forsikringsselskabet ikke mere ville dække for hærværk og rudeknuseri.

Vi har fået at vide, at kriminaliteten er stærkt faldende og at trygheden på Nørrebro og generelt er genoprettet.

Marokkanske lommetyve
En virksomhedsejer på Nørrebro fortæller, at han har kendskab til, at illegale marokkanere turnerer rundt i Nørrebros natteliv. Det er lommetyve og politiet kan efter vedkommendes mening ikke stille noget op. Problemet har stået på i årevis.

En optagelse fra virksomhedsejerens overvågningskamera viser, at en ung piges dankort bliver stjålet af lommetyvene. Den ene af fyrene bliver kaldt Ronaldo.

Medier fokuserer på negative ting
Når der er den slags form for ballade, er det altid andre der går ud over. Det skaber utryghed. Og medierne fokuserer meget mere på det negative i stedet på det positive i de omtalte bydele.

Send en mail næste gang
Og nu er det så galt i Brønshøj – Husum området. Fokuseringen i medierne startede med, at en Netto – butik i området flere gange har været udsat for hærværk, tyveri og røveri ved højlys dag. Bestyreren af butikken påstår, at politiet bare havde sagt:
- Send en mail næste gang

Hvis det er rigtigt, er det jo i den grad ubehøvlet. I bare frustration skrev man så til justitsminister Søren Pind. Og denne har svaret, som man kunne forvente, at politiet er på sagen.

Personalet skåret ned til det allernødvendigste
Problemet er, at antallet af medarbejdere i butikkerne er efterhånden skåret ned til det allernødvendigste, så når der kommer en flok af de unge, er de ofte i absolut flertal. Det ved de unge mennesker, så ved højlys dag begår de røverierne. Når de ansatte så forsvarer butikken og deres varer, ja så begår de unge hærværk.

Fire gange anmeldelse er ikke nok
Utroligt er det så, at selv om de unge mennesker er optaget på video, så siger politiet bare, at der bare skal sendes en video. Hvordan hænger det så sammen med, at de siger, at de har øget patruljeringen i området. Fire gange har den pågældende Netto anmeldt episoder med de unge. Men politiet er stadig ikke dukket op.

Butikker og virksomheder i området har over for Radio24syv forklaret, at de ugentlig er udsat for groft hærværk og tyveri for flere tusinder af kroner.

Farvel og Tak
Et møntvaskeri er blevet totalskadet af de unge og er lukket. Den Gamle Redaktør her på siden og cyklede ud i området. Et skilt i vinduet i vaskeriet på Frederikssundsvej fortæller følgende: 

  • På grund af indbrud lørdag – søndag er vaskeriet lukket – for altid. Det er en gruppe af anden etnisk herkomst, der står bag. Tak for mange gode samtaler med faste kunder gennem årene 
    VH Vaskemanden.

Flere gange har de unge raseret vaskeriet, nu har ejeren fået nok.

Flere butikker har overvejet at lukke
Ifølge Radio24syv har flere butikker overvejet at lukke grundet tyveri og hærværk. Åbenbart er det ganske unge 10 – 14 årige knægte, der skaber ravage i kvarteret. De skaber både utryghed og ængstelse.

Problemerne er der mange steder
Nogle medier har så bragt indslag om at dialog er vejen frem, og der er vist indslag fra Kiwi, der har overtaget en butik fra Netto, der simpelthen opgav. Muslimske piger fortalte så, at når de, at de er ansat, så sker der ikke noget. Spørgsmålet er så, om det er sådan at de pågældende medier opfatter som dialog? Nu skal en dialog jo føres af mere end to personer, ellers er det vel ikke en dialog.

Men så let som visse medier påstår, det er at løse. Problemerne er der også i Rødovre, Gladsaxe, Værebro og Avedøre.

Vagt er ikke nok
DøgnNetto har nu i erkendelse af politiets ineffektivitet ansat et vagtværn til at passe på den omtalte butik. Men det har nu ikke kunnet forhindre yderligere plyndringer. Vagten står der ikke i alle åbne timer.

Men vagten skræmmer heller ikke de unge. Og nu overvejer Netto også at lukke butikken.

Beboere har ringet 70 gange
Nogle medier taler om, at beboere har ringet op til politiet om banden hele 70 gange. De føler ikke, at de får meget hjælp. De bliver mødt af lange spørgsmål om, hvor farlig situationen er, og hvad det er, at de skal kigge efter.

Man skal overgå hinanden
De ældre beboere i området føler sig utrygge og tør ikke komme ud efter mørkets frembrud. Åbenbart har der også været besøg i den lokale Fakta derude. De unge posterer vagter foran butikken, hvorefter går ind i butikken og fylder vognene med spiritus, energidrikke, slik og chokolade.

Det er tydeligt, at det handler om at overgå hinanden

Butikker har forsøgt med dialog
Fra andre tyverier har butikker sendt navne og adresser til politiet, uden at de har reageret. Åbenbart har det ikke været beviser nok, selv om tyve og hærværksmænd er tydelig at se på videooptagelser.

Butikker har derefter været hjemme at tale med familier til de unge. Ugen efter var det galt igen. Åbenbart hjælper dialog heller ikke.

Vagter overfaldet i Hundige
I Hundige – centret er vagter blevet overfaldet. Det skete en fredag eftermiddag. Ingen kunder greb ind. Frygten er stigende i samfundet. Men hvis man ikke blander sig, ja så stopper det aldrig. Politiet må ind i kampen trods manglende ressourcer.

De skal ikke ødelægge deres og andres liv
Hvorfor er der ingen, der fortæller de unge, at sådan noget gør man ikke? Hvorfor reager de unges forældre ikke? Det er uacceptabelt, at samfundet ikke gør noget. Det skal butikkerne ikke finde sig i.

De keder sig og mangler udfordringer kan ikke blive ved med at bruges som undskyldning. Det kan heller undskyldes med, at de kommer fra en anden kultur. Vi behøver heller ikke nye tiltag eller projekter.

De nuværende love skal bare håndhæves over for dem. Måske burde man tænke på forebygning, så de unge ikke ødelægger deres og andres liv.

På vores hjemmeside kan du læse adskillige artikler om de problemer, som Nørrebros butikker har været udsat for gennem tiderne. Brug søgefunktionen og gå ind i vores elektroniske arkiv


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16