Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Nattelivet på Nørrebro

Især unge mennesker og dem, der kan lide god mad, vin og øl opfatter ikke Indre Nørrebro som en terroristredde, som visse medier har tituleret bydelen med. De valfarter hertil. Men hvis successen fortsætter vil det så udvikle sig til de kaotiske forhold, som vi ser i Indre By. Det er særlig i Ravnsborggade, hvor der er kommet mange nye bevillinger. Befolkningstætheden er større på Indre Nørrebro end i Indre By. Hvad skal der gøres for at forhindre den kedelige udvikling, som vi har set i Indre By? Vil de berørte virksomheder ikke sætte sig til modværge? Og frem for alt. Hvad med beboerne i området på Nørrebro, føler de sig allerede nu ramt?

Ikke alle betragter Nørrebro som terroristrede
Det er bestemt ikke alle, der betragter Nørrebro som en terroristrede, som nogle medier har tituleret bydelen. Stadig nye restauranter og cafeer kommer til bydelen. Og for mange, er det særdeles trendy, at gå i byen på Nørrebro, også om aftenen og om natten. Så er alle vel glade?

Området er ved at være konkurrent til Indre By
Og den før så lukkede Blågårdsgade, der dog tilbage i historien var særdeles livlig er igen blomstret op. Selv om der her i aften – og nattetimerne er et væld af mennesker, så er der egentlig ikke mange politiforretninger i gaden. Jo der er gang i Blågårdsgade både i dag – og aften – og nattetimerne. Især i weekenden er området blevet en konkurrent til Indre By.

Ravnsborggade er også kommet godt med. De har nu 9 alkoholbevillinger (2015).

Sortedamsdosseringen er også kommet godt med. Her opstår nye former for restauranter. Tre store restauranter har stor tiltrækningskraft, Louises, Kassen og Understellet. Her er der også skabt grobund for gode fester, når mørket bryder frem.

Kaotiske forhold i Indre By
Inde i byen har der hersket kaotiske forhold i festområdet. Disse forhold har bevirket spørgsmålet, om hvem der skal have bevilling, og hvem der ikke skal. Men for lokalbefolkningen derinde har der også været tale om forurening, masser af affald og støj døgnet rundt. Her har man nu stoppet 05 – bevillingerne.

Dagslivet er ved at udvikle sig til spøgelsesby
Egentlig boede der dog kun 1.273 personer, som også havde et regulært arbejde at stå op til. Meget af bebyggelsen herinde er præget af socialt boligbyggeri. Dagslivet herinde har efterhånden udviklet sig til en spøgelsesby.

Der bor flere mennesker på Nørrebro
Vil den samme udvikling ske på Nørrebro? Det kan så også komme til at gå ud over forretningslivet. Alene i Blågårdsgade bor der 1.017 mennesker. Dertil kommer så de tilstødende sidegader, samt bebyggelsen ved søerne, Ravnsborggade, Blågårds Plads m.m.

Holdningen skal ændres
Hidtil har Bevillingsnævnet haft den holdning, at hvis en bar/restaurant har fået natbevilling så skal naboen også have det. Men skal man bare køre løs, inden det går helt galt, eller skal man allerede nu tage forholdsregler, så udviklingen på Nørrebro ikke løber løbsk som i Indre By. Men hvordan forholder virksomhederne sig til dette spørgsmål? Og hvem er det lige, der skal træffe den egentlige afgørelse.

Skal der allerede nu udsendes varsel?
Medlem af Bevillingsnævnet, Leif Donsbæk Thomsen spørger i et indlæg på modkraft.dk om der allerede nu skal sendes et varsel om regulering af natbevilling i: 

  • Blågårdsgade 
  • Ravnsborggade 
  • Fælledvej 
  • Nørrebrogade 1 – 27

Man kan vælge mellem to modeller
Leif Donsbæk Thomsen nævner, at der er to modeller på bordet: 

  • Et stop for nye tilladelser (efter kl. 24) i overnævnte gader, fra søndag til torsdag(hverdage) 
  • Et stop for nye tilladelser efter kl. 02 i overnævnte gader, fra søndag til torsdag (hverdage)

Gener på Nørrebro vil påvirke flere
En analyse udarbejdet af Københavns Kommune fastslår, at den private beboelse er større og tættere på Nørrebro i forhold til Indre By. Det betyder, at støj m.m. vil komme til at påvirke flere mennesker.

Flest politiforretninger til Café Louise
Man fastslår også, at antallet af bevillinger i Blågårdsgade har været konstant siden 2007. Området har dog endnu ikke været prægest så meget af sen nattestøj, selv om flere har fået bevilliget 05 – bevilling. Bortset fra Café Louise har politiet ikke haft så mange forretninger i området. Ja dette sted står for en tredjedel af alle anmeldelser i den periode, som politiet har udarbejdet

Flest nye bevillinger i Ravnsborggade
En hurtig gennemgang af restauranter og barenes bevillinger viser, at der er 33, der har bevillinger i de nævnte gader. De fleste med 05 – bevilling ligger på Nørrebrogade.

Vi kan også se, at der i Ravnsborggade er sket en markant forøgelse af bevillinger til restauranter.

Konkurrenceforvridende?
Det bliver spændende at følge udviklingen. Sikkert bliver det, at såfremt der allerede nu bliver skåret og reguleret i bevillingerne, så vil virksomhederne påberåbe sig ”konkurrenceforvridning”.

Men egentlig savner vi kommetarer fra dem, der bor i området. Følger de sig chikaneret. Så kære beboere, såfremt du bor i området, må du gerne sende os et par ord.

Kilde: 

  • Analyse af bevillingsområdet Blågårdsgade/Ravnsborggade – kvarteret (Københavns Kommune) 
  • Er nattelivet på Nørrebro ved at komme ud af kontrol? (Leif Donsbæk Thomsen i modkraft.dk)

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16