Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

En livlig Jubilæums – Generalforsamling

For 125. gang afholdt Nørrebro Handelsforening generalforsamling. Dirigenten mente, at der havde været en særdeles livlig generalforsamling. Og det evindelige spørgsmål dukkede også op igen. Skal foreningen blive ved med selv at dække underskuddet af julebelysningen. Forsamlingen stillede også spørgsmålstegn ved bestyrelsesmedlemmernes tidsforbrug kontra opbakningen. Man kan ikke få frigjort en fond, og så kører foreningens ejendom ret godt. Trods det, at foreningen efterhånden er blevet lille, er der en stor omsætning. Men de interne revisorer mener, at udgifterne er alt for store.

Kun 25 pct. støtter julebelysningen på Nørrebro
Diskussionslysten var stor på Nørrebro Handelsforenings generalforsamling. Det var 125. gang, at den blev afholdt.

Og det var igen det evindelige problem med julebelysningen, der blev taget op til diskussion. Kun 25 pct. af butikkerne på Nørrebrogade mener, at de skal være med til at dække de store udgifter. De 75 pct. kører på frihjul.

Kunderne vil gerne have julebelysning
Mange af butikkerne får både sendt brev og bliver besøgt flere gange. Men problemet er at bestyrelsen også skal passe deres egne firmaer. Så også her er begrænsninger på, hvor meget tid man kan bruge.

Spørger man kunderne, ja så er det helt klart, at der skal være julebelysning. Og det skal det være hele vejen. Også langs kirkegårdsmuren. Problemet er bare, at her er det kun den ene side, der kan betale. Men heller ikke her er interessen særlig stor.

Masser af tid til at inddrive penge
Og har man så skrevet under på, at man vi bidrage, ja så bruger Nørrebro Handelsforening masser af tid på at inddrive pengene.

Foreningen dækker selv underskuddet
Man håber på, at kommunen vil anlægge fast installation på nogle ejendomme på Nørrebrogade. Det giver mulighed for en billigere opsætning af julekæder og mindre risiko for hærværk, som var meget udbredt under sidste jul.

Selv med et klækkelig tilskud fra Nørrebro Lokaludvalg og Københavns Kommune, må Nørrebro Handelsforenings forskellige aktiviteter hvert år yde tilskud. Og det gælder både for Loppemarkedet, Ejendommen og Fonden.

På generalforsamlingen var der dog atter kritiske ryster mod, at foreningen skal bruge alle disse penge på dette.

Erhvervsgrupper overalt på Nørrebro
Rundt omkring på Nørrebro opstår der erhvervs – og markedsføringsgrupper, der kun dækker et lille område. Mange af disse grupper stor succes, fordi at her er man villige til at betale for markedsføringen af lige deres område. Der er således grupper i Elmegade, Blågårdsgade, Griffenfeldsgade, Jægersborggade, Stefansgade, Langs Søerne og sikkert mange andre steder.

Det kniber med det store sammenhold, men når det er små områder, så finder man ud af det.

Aktive bestyrelsesmedlemmer
Bestyrelsesmedlemmerne bruger stadig masser af tid for foreningen. Således deltager man i mange møder i Nørrebro Lokaludvalg. Her er formanden blandt andet udvalgsformand i gruppen Erhverv – og beskæftigelse.

Foreningen er også særdeles aktiv på de sociale medier. Foreningens Facebook daglig opdateret med de emner, man beskæftiger sig med. Også meningers mod, som foreningen altid har været berømt eller berygtet for har man stadig her i jubilæumsåret. Således bliver foreningens hjemmeside hver måned forøget med 10 – 12 nye artikler. Ja i forvejen ligger der på den elektroniske hjemmeside ikke mindre end 3.600 artikler.

Og en gang om måneden sender man et nyhedsbrev ud til medlemmer, medier og kontaktpersoner. Man gør det for bl.a. for at påvirke beslutningstagere. Det ligger foreningen ikke engang skjul på. Det er desværre ikke så ofte, at det lykkes mere. Men det sker dog engang imellem, at gode ideer fra foreningen tages op.

Foreningen bliver ofte understemt
Også med hensyn til trafikken og fremkommeligheden kæmper foreningen. Men ofte bliver man understemt. Og det sker, selv om overborgmesteren gang på gang har påpeget, at fremkommeligheden skal forbedres i hele byen. Men som formanden, Hans Mejlshede sagde på generalforsamlingen. Det kan jo være en årsag til, at kommunen ligger tæt på bunden på den erhvervspolitiske hitliste.

Nogle af deltagerne på generalforsamlingen stillede også spørgsmålstegn ved bestyrelsesmedlemmernes tidsforbrug kontra opbakningen blandt Nørrebros detailhandlere.

Man valgte, at holde Loppemarked om søndagen
Vi har tidligere her på siden lagt en artikel ud om, at Nørrebro Handelsforenings Loppemarked i år fejrer 30 års fødselsdag. Man blev fra forskellig side opfordret til, også at lave loppemarked om søndagen, da Nørrebrogade er ret død på den dag.

Man tog opfordringen op, men måtte konstatere, at initiativet ikke var den store succes. Derfor svandt overskuddet temmelig meget.

En ejendom og en fond
Nogle vil måske undre sig over, at foreningen ejer en ejendom og en fond. Men det var ikke ualmindeligt dengang, at foreninger oprettede understøttelsesfonde og bygninger til fordel for medlemmerne. De fleste foreninger har solgt deres ejendomme, som så er blevet til andelsboligforeninger eller lavet om til ejerlejligheder. Men Nørrebro Handelsforening har valgt at beholde deres ejendom.

Og historien om fonden startede dengang en forhandler ikke overholdt prisen på en flaske snaps. Han blev idømt en bøde på 50 kr. Dette beløb sendte Nørrebro Handelsforening til De Danske Spritfabrikker, men de returnerede beløbet til handelsforeningen. Og de 50 kr. var med til at starte en fond. Og det er denne fond foreningen ikke rigtig kan få frigivet.

Tak for livlig diskussionslyst
Denne og andre historier vil sikkert dukke frem, når Nørrebro Handelsforening den 18. november fejrer 125 års fødselsdag. Og det starter på Københavns Rådhus med pandekager, øl og kaffe. Om aftenen vil det være middag og festligheder for en snæver kreds.

Som dirigenten sagde ved afslutningen af Jubilæums – Generalforsamlingen: 

  • Tak for ro og orden samt en ret så livlig diskussionslyst

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16