Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Detailhandel i april 2016

I denne måned kigger vi på dagligvare på nettet. Og så blev de såkaldte MMM – priser uddelt. Og den store pris gik til Coop. Kun 8 Fona – butikker blev der tilbage. Det vakte stor harme, da medarbejderne blev opsagt pr. mail. Forbrugertilliden daler. Det kniber stadig med forbruget. Modebranchen er særdeles hårdt ramt af net – handelen. En god ledelse er bedre end en god løn. Og så starter Dansk Supermarked deres egen uddannelse. Vi kigger på det mest populære Fastfood. Husk hver dag bliver vores Facebook opdateret med nyt inden for detailhandlen.

Dagligvarer på nettet
Politiken har foretaget en undersøgelse over priser på dagligvare på nettet og sammenlignet med, hvad de samme varer koster i en discount – butik. Resultatet: 

  1. nemlig.com 
  2. osuma.com 
  3. irma.dk

Man købte i alt 20 dagligvarer af billigste mærke i de tre forskellige netsupermarkeder. Man tager i undersøgelsen ikke hensyn til kvaliteten. Og det gør man heller ikke i forhold til det, man købte i Netto i 2015. Og så kommer jo også lige spørgsmålet om fragt.

Prisforskellen på de tre butikker er kun på 27 kr. Men det er langt ned til Netto. Ja godt 80 – 100 kr.

Men selvfølgelig skal man betale for bekvemmelighed og den tid, man sparer ved ikke selv at gå eller køre hen til butikken. I dag er det dobbelt så mange, der køber dagligvarer på nettet end for fem år siden. I 2015 var tallet steget til 7 pct.

Prisregn til detailhandelen
De årlige MMM priser er blevet uddelt: 

  • MMM – prisen: Coop 
  • Retail Entrepreneurship Prisen: Normal 
  • Berlingske Detailhandlerpris: Søstrene Grene

NU kun 8 Fona – butikker tilbage
Fona har nu skåret endnu mere ned til benet. Nu er der kun 8 butikker tilbage, og de 7 ligger i hovedstadsområdet. Alle ansatte, der ikke arbejdede i de 8 butikker blev fyret pr. mail. Man siger fra ledelsens side, at der ikke var tid til at køre rundt i butikkerne og tale med medarbejderne.

Og det var harmdirrende medarbejdere, der på den usmagelige måde, fik deres opsigelse. Ja man kaldte endda chefen for en kryster. Egentlig var der 56 Fona – butikker, nu er der kun 8 tilbage.

Forbrugertilliden daler
Forbrugertilliden lå i februar på 4, og i marts dalede den til 3,6. Til sammenligning lå den på 13,9 i marts sidste år. Det er økonomisk usikkerhed, der får familierne til at holde igen.

Detailsalget faldt i februar med 0,7 pct. Måske er det uroen på finansmarkederne og de faldende oliepriser, der skaber usikkerhed hos forbrugerne.

De fysiske modebutikker har det hårdt
Fysiske modebutikker kæmper hårdt for at overleve, mens netbutikker som Boozt.com og Miinto.com melder om tocifrede vækstrater.

Fire ud af ti tøjforretninger har haft underskud ifølge Deloittes modeanalyse basseret på offentliggjorte regnskaber frem til december 2014. Bruuns Bazar indgav for kort tid siden konkursbegæring. 

  • E – handelen voksede med 13,2 milliarder kr. fra 2014 til 2015 
  • 24 pct. af danskernes forbrug ligger på nettet 
  • Op mod 31 pct. af handlerne på nettet i 2015 foregik på en udenlandsk webshop

Danske Bank har overtrådt Betalingstjenesteloven
Danske Bank og Nets må ikke forhindre butikker i at opkræve gebyrer fra kunderne i brug af betalingskort. Dette ville medføre ulig konkurrence mellem forskellige udbydere af betalingsløsninger. Det er ikke i overensstemmelse med lovgivningen når 

  • Forpligtet erhvervsdrivende til ikke at overvælte gebyrer for bestemte betalingsløsninger på forbrugerne

En god ledelse er bedre end en god løn
Jobindex har foretaget en undersøgelse for Ikea. Og den viser, at en god ledelse er vigtigere end en god løn. En god leder kan skabe et godt arbejdsmiljø og god trivsel. Hele 91 pct. mener, at en god ledelse er et godt parameter. På andenpladsen kommer gode løn – og ansættelsesvilkår. Et godt socialt miljø kommer på tredjepladsen.

Dansk Supermarked starter egen uddannelse
Dansk Supermarked starter nu deres helt egen uddannelse, som er en blanding mellem en erhvervsskole og efterskole. Den nye uddannelse varer et år. En del af uddannelsen bliver hos skolen Viden Djurs, der ligger i Grenaa.

Eleverne får også lovet en praktikplads hos Dansk Supermarked. Praktikplads er vigtige for at de unge kan gennemføre en erhvervsuddannelse.

Men de unge skal betale 7.500 kr. om måneden for kost og logi. Men fra første dag får de unge en elevløn på 11.500 kr. før skat.

Vi spiser masser af Fastfood
Vi har netop lagt en artikel ud på vores hjemmeside med navnet Shawarma – Street. Den handler selvfølgelig om Nørrebrogade, hvor der ligger cirka 17 – 18 shawarma – barer.

Men hvad er egentlig mest populært i Danmark? Søndagsavisen har undersøgt det. Se bare her: 

  1. Pizza 
  2. Burger 
  3. Sushi 
  4. Kinesisk Mad 
  5. Hotodog 
  6. Dürüm 
  7. Indisk Mad 
  8. Grillkylling 
  9. Pomfritter 
  10. Flæskestegssandwich 
  11. Pita med Kebab 
  12. Pastaret

Smørrebrød opfindes i 1880 erne, og bliver danskernes nummer 1. I frokostpausen køber danskerne stadig masser af smørrebrød hos de små smørrebrøds – butikker, der dukker op.

I 1921 dukker de seks første Pølsevogne frem i København. Vognene blev hurtig populære over hele landet.

I 1970´erne var det grill – mad og Kina – grill, der blev populære. Pomfritter, grillkyllinger vandt frem. Ofte var det også her man samlede sig foran spillemaskiner.

I 1977 – 1981 var det Burger King og Mc Donalds, der invaderede København. Jo det blev moderne at spise burger.

I 1980 erne var det så pizza, pasta og shawarma. Jo det var gæstearbejderne, der tog deres madkultur med sig. Det får hurtigt en højere status, fordi man havde indtryk af, at det var sundere.

I 00’ erne var det asiatisk mad, der vandt frem. Det var det vietnamesiske, Thai og sushi køkken, der vandt frem. Sundhedsbølgen sendte danskerne direkte på sushi – barer. Og denne spise overhaler i 2010 salget fra pølsevognene

Fra 2010 breder Gourmet – bølgen sig til fastfood, hvor flere tager Take away – konceptet basseret på lokale råvarer, økologi og kvalitet til sig.

Det var Månedens besøg i de butikkerne. Husk altid, at kigge på vores Facebook, hvor vi dagligt giver dig nyheder inden for detailhandelen. Du kan gå ind i vores elektroniske arkiv og finde de ældre artikler i denne serie. Glæd dig til næste måned.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16