Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Mere Hash på Nørrebro?

Gør lige som Christianitterne, opfordrer formanden for Nørrebro Handelsforening, Smid pusherne ud af Nørrebro. Det er sket en gang før - på Jægersborggade. Nørrebro Handelsforening er bange for, at hashhandlen vil blomstre. I Nørrebroparken er pusherne rigt repræsenteret. Der er stor respekt for christianitterne. Men pusherne er begyndt at vende tilbage. Miljøet er blevet mere råt. Men det er ikke kun christianitternes problem Og der er altid en risiko ved at bekæmpe kriminalitet. Men er det ikke en falliterklæring og sige Fri Hash? Der er stadig stor uenighed om skadevirkningerne ved hash. Mens man så diskuterer det, omsættes der for 3 milliarder kr. om året. En tredjedel af disse på Christiania.

Stor respekt for christianitterne
En skudepisode på Christiania forandrede pludselig en hel masse ting. En politibetjent svæver mellem liv og død. Og straks er politikerne fremme med ideen om Fri Hash. Denne artikel skal nu ikke handle om det. Men vi kan komme tilbage til det.

Det er stor respekt til christianitterne fordi de så resolut rev boderne ned. Men derfor er det jo langt fra slut med hash – handlen i København. Der er jo i den grad en kæmpe efterspørgsel efter det.

Nørrebro Handelsforening: Hash – handelen vil blomstre op
Men at lovliggøre noget af afmagt, ja det er godt nok en falliterklæring. Det er jo en grund til, at vi har regler, selv om flertallet af politikkerne i Borgerrepræsentationen synes, at Fri Hash er det rigtige. Nørrebro Handelsforening er af den mening, at hash – handelen nu igen ”Vil blomstre op overalt i København, også på Nørrebro. Meget rammende for debatten udtaler formanden for Nørrebro Handelsforening, Hans Mejlshede til Berlingske Tidende: 

  • Politiet kan måske afbøde noget af stigningen, hvis de er nærværende de rigtige steder det næste stykke tid, men man så i øjnene, at deres ressourcer er begrænsede for tiden.

Nørrebro – borgerne skal gøre lige som christianitterne
Han er der glad for det initiativ christianitterne tog. Han fremhæver også Jægersborggade som et sted, hvor det lykkedes for beboerne at jage en del af hashsalget væk. Hans Mejlshede fortsætter: 

  • Hvis befolkningen er imod det, kommer pusherne ikke til at få en særlig venlig modtagelse og hvis sammenholdet er stærkt nok, kan Nørrebro – borgerne gøre det samme som christianitterne. Det tog dem godt 40 år at nå frem til den beslutning, men jeg håber, at folket på Nørrebro vil sige fra lidt hurtigere.

Altid hashhandel på Nørrebro
Vi må nok erkende, at der altid har været hashhandel på Nørrebro. Den kommende tid vil så vise sig, om pusherne igen indtager Folkets Park. Vi ved, at de opererer i Lundtoftegade og omkring Thorsgade.

Stærkt repræsenteret i Nørrebroparken
Stærkt repræsenterende er de i Nørrebroparken med bevogtning i Stefansgade. Bliver denne gade bilfri og en såkaldt underholdningsgade, ja så er der masser af kunder at kapre lige ”uden for døren”. ”Den Gamle Redaktør” var dags dato forbi, og man må sige, at der var livlig aktivitet. Det så ud som om at TV2 Lorry blev bedt om at skride. Her er der i hvert fald ikke lykkedes for det gode sammenhold i Stefansgade, at få pusherne til at fordufte. Men nu står pusherne heller ikke på selve gaden.

Risiko ved at bekæmpe kriminalitet
Politiet regner med, at der omsættes for ca. tre milliarder kroner om året i København. Den ene milliard kommer fra Christiania.

Det er altid en risiko for at bekæmpe kriminalitet. Når man forstyrrer det kriminelle miljø så giver det ballade. Tænk i 40 år er der solgt hash på Christiania. Og det gør det nu stadig væk. Den Gamle Redaktør tog cyklen derud. Og på tre – fire bænke/stensætninger foregik der ting og sager. Det gjorde det nu også på Christianshavn.

Christianitterne havde håbet på politisk løsning: Fri hash
Christianitterne havde håbet på en politisk løsning, en legalisering af cannabis. På den anden side var de godt trætte af at underlægge sig det kriminelle miljø.

Overborgmesteren frygter, at der oven på aktionen opstår en ny bandekrig. Og denne frygt er velbegrundet. En rivalisering i gaderne kan blive følgen.

Allerede nu tilbydes skoleelever på Christianshavn hash på vej til skolen af pushere.

Pusherne er atter ved at indfinde sig
Men egentlig varede glæden ganske kort. For pusherne er nu ved at indfinde sig igen på Christiania. Det blev vel kun våbenhvile i tre dage. Der er borde og bænke som nu er klumpet lidt mere sammen på Pladsen ved Abegrotten.

Og der bliver igen råbt: 

  • Joints, Pot, Skunk, Hash.

Længere nede er det flere boder.
Nu skal du nok igen ikke have mobiltelefonen fremme. Og billeder er det igen forbudt at tage. Prøver du alligevel, ja så bliver mobiltelefonen beslaglagt.

Køberne gik aldrig forgæves
Men helt hashsalgs – fri var Christiania nu ikke helt. På vores gåtur langs voldene så vi masser af pushere siddende på klapstole og faldbyde deres produkter. Købere gik ikke forgæves.

Der skal åbenbart endnu mere til for at udrydde salget på Christiania. Flere gange har politiet ødelagt boderne. De har gennemført diverse hashrazziaer. Og 83 mand er anholdt. Der er blevet dømt straffe helt op til fem år’ s fængsel.

Det er ikke kun christianitternes problem
Christianitterne har gjort hvad de kunne. Nu er det så op til københavnerne og politiet. Christianitterne har opfordret københavnerne til at købe deres hash andetsteds, måske på Nørrebro?

Og som de siger derude: 

  • Problemet med det illegale salg er hele Danmarks problem, ikke kun Christianias.

Miljøet er råt
Atter engang er ejerskabet omkring Christiania kommet op til debat. Det 34 hektar store område er overgået til en fond. Derfor har hverken kommunen eller folketing mulighed for at gribe ind.

Hvad sker der nu? Man kan vel næppe forstille sig, at de 600 christianitter griber til vold og jager de tilbagevendende pushere ud af staden. Selv en forstærket politiindsats vil næppe kunne smide pusherne ud for bestandigt.

Men miljøet er blevet mere råt. Man går nu fra pushernes side mere radikalt til værks. Christianitterne ville ikke være med mere. Men det ser ud til, at de 30 – 40 træboder nu vender tilbage i en anden forklædning.

Vi har tidligere på vores hjemmeside haft artikler om hash på Nørrebro og andre steder. Og vi vender selvfølgelig tilbage. Gå ind på søgefunktionen, derefter bliver du ledt frem til Det Elektroniske Arkiv med 3.500 artikler.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16