Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

København: Er det plads til alle?

Vi fortsætter vores artikelserie om København. Vi har cyklet rundt til alle nye bydele og kigget på de nye boliger, så godt som vi kunne. Skal du i dag have en 100m2 lejlighed i Nordhavn skal husstandsindkomsten være 1,5 millioner kroner. Vælger du Brønshøj eller Bispebjerg, så kan du nøjes med hustandsindtægt på 700.000 kr. Kan butiksassistenten klare prisen på en almen bolig? Eller må han/hun flytte til Bagsværd eller Farum?

Flotte udnævnelser
Designmagasinet Metropolis har netop kåret København til den bedste by i verden. Og hvorfor gør de nu det? 

  • Særlige gode muligheder for at komme rundt på cykel 
  • De mange hyggelige offentlige pladser 
  • Det ny nordiske køkken

Tidligere i år, var det det britiske designmagasin Wallpaper kåret byen til verdens bedste by. Og deres argumenter var 

  • Byens store udbud af lækre mad – og kulturoplevelser, hvor Papirøen og Kødbyen blev fremhævet.

Københavnere – de mest utilfredse
Ja København er også valgt til ”Verdens Lykkeligst by”. Men en ny undersøgelse, hvor Danmarks Statistik har spurgt 42.500 borgere i Danmark, om hvordan de på en række konkrete områder vurderer deres liv, viser at københavnerne er de mest utilfredse.

Kun på et område føler københavnerne sig i toppen, og det er, når det gælder sundhed. De er især utilfreds, når det gælder deres arbejde og økonomi.

Har man tænkt på de ældre?
Og det er mange ældre byen, der heller ikke føler sig lykkelige. De mener ikke, at det er taget hensyn til dem i trafikken. Det kniber med fremkommeligheden. Og så bliver de hjemme. Her tænkes ikke kun på de mange byggeaktiviteter.

Masser af nye arbejdspladser
Men ellers viser statistikker, at der kommer masser af indbyggere til byen. Kommunen regner med, at der i perioden fra 2010 til 2020 vil blive skabt 45.000 nye private arbejdspladser. Men der skal stadig nås en masse. Stockholm ligger foran København i økonomisk vækst.

Glem nu ikke de bestående virksomheder
Man i kommunen flere år i træk lovet erhvervslivet, at det vil blive lettere at drive virksomhed i hovedstaden. Man satser da også stærkt på iværksættere. Men har man glemt dem, der er der i forvejen? Dem der er der skaber mange arbejdspladser og mange lærerpladser.

45.000 nye boliger
I København skal der bygges 45.000 nye boliger frem til 2027 heraf 6.000 nye ungdomsboliger. Og hvor kommer de til at ligge: 

  • Ørestad 11.900 
  • Nordhavn 7.400 
  • Sydhavn 7.400 
  • Den eksisterende by skal rumme yderligere 8.000 – 10.000

Mest fremgang på Amager
Og se den planlægning har betydning for, hvor mange nye, der kommer i de enkelte bydele

Frem til år 2027 bliver der 100.000 mere i København. Laveste vækst bliver der på Bispebjerg og Nørrebro. Højst vækst bliver det i Amager Vest og Vesterbro/Kongens Enghave.

Mange rige udlændinge
I løbet af de sidste 10 år er der kommet mere end 36.000 fra andre lande. Og her topper folk fra USA, Italien og Tyskland.

40 pct. af de 1.000 mennesker, der flytter til København hver måned er højtuddannede udlændinge, som finder København attraktiv. De vil gerne bo godt, og har penge til at betale for det. Det er svært at forhindre en byudvikling, der tilgodeser de ressourcestærke.

Bohrs Tårn i Carlsbergbyen bliver store ejerlejligheder for de rigeste.

Profitten eksisterer endnu
Bygherren vil have det meste ud af det. Sådan har det altid været. Han vil maksimere sin profit. Sådan er det nu engang i et privatkapitalistisk samfund.

Mon ikke også højhuset på Nuuks Plads på Nørrebro bliver for de rige. Almene lejligheder vil måske blive placeret i bunden. Sådan bliver det også ude i Nordhavn.

19.000 flere børnefamilier
Man skal måske også lige huske, at antallet af børnefamilier er steget med mere end 35 pct. i løbet af de sidste 15 år. Det svarer til, at der i dag bor 19.000 flere børnefamilier i København. Dette betyder også, at man skal tænke på institutioner.

Husk nu – Bylivet
Og husk kære planlægger. I skal lave en by med liv i. Det har I forsømt ude i Fields. Her er alle butikker placeret samlet i et storcenter med Danmarks længste facade. Det er ikke pænt.

I Århusgade laver man en hel bygade med butikker til beboerne i Nordhavn.

Verdens 8. dyreste by
En ting man også må tage med i vurderingen er, at hovedstaden er en af verdens dyreste byer at bo og leve i. Det viser en opgørelse fra det britiske nyhedsmagasin The Economist. Den danske hovedstad indtager i øjeblikket 8. pladsen på listen over de dyreste byer at bo i. Det er basseret på baggrund af en sammenligning af 160 produkter og serviceydelser.

Større ulighed – bydelene imellem
Desværre ser det ud til, at København bliver mere skæv når vi kigger på indtægt. Fra 2000 til 2013 steg den gennemsnitlige indkomst i alle bydele, men forskellen imellem bydelene vokser.

I 2000 var der 60.000 kr. i forskel mellem bydelen mellem den højeste indkomst – Indre By – og bydelen med den laveste indkomst – Nørrebro. I 2013 var forskellen steget til 96.000 kr.

Problemer ved billige boliger
Man taler hele tiden om at bygge billigere boliger. Men er der en rigtig strategi for dette? Jo vi hører, om de 25 pct. der skal overlades til almen boligbyggeri. I en af vore andre artikler, vil vi beskrive problemerne ved at bygge billige boliger.

En lejlighed, når du tjener 1,5 millioner
Københavns dyreste område er 2150 Nordhavn. Her den gennemsnitlige kvadratmeterpris 3.662 kr. højere end den nærmeste forfølger. Oprindelig hørte Nordhavn til Østerbro, men efter opbygningen af den nye bydel fik området i 2013 deres eget postnummer.

Allerede i 2014 indtog området førsteprisen med en pris på 43.268 kr. pr. kvadratmeter. Men i år er vi så nået op på hele 51.528 kr.

En lejlighed på 100 m2 vil koste fem millioner kroner. Og det vil sige, at der skal være en årsindkomst på over 1,5 millioner kr.

Måske – en lejlighed på Bispebjerg
Den ene efter anden bygning er skudt op her. Foreløbig bor her cirka 800 mennesker. Der forventes, at 40.000 mennesker skal bo her i det attraktive område med vand til tre sider. 

  • Indre By 47.866 kr. 
  • Frederiksberg C 47.116 kr. 
  • Vesterbro 46.645 kr. 
  • Østerbro 41.834 kr.

Så var det måske bedre lidt uden for byen. Her findes de billigst priser i Brønshøj, Nordvest og Vanløse, hvor boliger kan købes mellem 25.429 kr. og 28.674 kr. 

Kære læsere, vi fortsætter vores lille artikelserie om København. Spændende bliver det, om vi finder frem til, at der også bliver plads til butiksassistenten og SOSU – medarbejderen.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16