Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Velkommen i vores bande

Den kriminelle løbebane begynder tidlig. Både hos de unge på Indre og Ydre Nørrebro. De kan komme til værgemøde i Nordvest, arrangeret af bander. De bliver modtaget som brødre. Der er brug for dem, blandt andet som vagtmandskab og observatorer i Nørrebroparken/Stefansgade, Lundtoftegade og andre steder. LTF vil gerne udvide deres hashsalg til Ydre Nørrebro. Men her er Black Jacket, som Brothas har sluttet sig sammen med. Politiet har 1.396 personer og 96 grupperinger, som de holder øje med. I et vekselbureau på Nørrebrogade blev 100 millioner kroner vasket hvide. Ellers investeres indtægten i virksomheder. Der omsættes for over 12 milliarder kroner i det kriminelle miljø herhjemme. Menneskesmugling er også en god indtægt. Der har været 24 skyderier inden for den sidste måned. Situationen er blevet mere kompromisløs. Vi kigger på de nye i miljøet.

De begynder tideligt
Allerede som 11 – 12 årig begynder de unge, at interessere sig for bandemiljøet. De synes, at det er interessant og spændende. Måske får de ikke så meget opmærksomhed derhjemme, i skolen eller hos kammeraterne.

Værgekampagner
Fra begyndelse bliver de unge behandlet som små brødre af de garvede bandemedlemmer. Banderne er interesseret i 16 – 17 årige. Og der holdes ligefrem værgekampagner med pizza og grillfester. Sådan foregår det i hvert fald i Nordvest kvarteret.

Identitet i det kriminelle fællesskab
Det er brug for de mennesker. Går du en tur ned ad Stefansgade og ind i Nørrebroparken vil du opleve de unge mennesker. Ja i Ludtoftegade kan du også opleve dem og flere steder i Nordvest. De er håndlangere og udgør en del af vagtmandskabet i forbindelse med hashmarkedet.

De garvede bandemedlemmer bruger masser af tid på, at de nye skal føle sig hjemme. Og de unge får pludselig penge. De får også rammer, struktur og identitet i det kriminelle fællesskab.

24 skyderier på en måned
Det har været rolig omkring banderne i lang tid, men det er der ikke længere. Vi har oplevet en række skudepisoder og knivstikkeri. Hævnepisoder har der været masser af.

Senest har der været episoder i Emdrup og Hans Knudsens Plads på Østerbro. Spændingerne er tilspidset, så situationer kan opstå mange steder. Lokale og regionale konflikter er opstået, banderne imellem.

Episoden på Hans Knudsens Plads var nærmest en likvidering. Fra en meters afstand bliver der affyret to skud.

Ja 24 skyderier har det været på en måned. Man skulle snart tro, at Danmark var blevet Det vilde vesten. Faren er, at uforvarende bliver ramt. Vi har oplevet et parteret bandemedlem i en skov. Og for cirka 11 måneder siden oplevede vi et trippeldrab på Frederiksberg.

96 grupperinger og 1.376 personer
Udenlandske aktører har bosat sig i landet. Støttegrupper til Bandidos og Hells Angels er begyndt at røre på sig. Politiet har nok at gøre med at holde øje med de 96 grupperinger herhjemme. 1.376 personer bliver ansat som tilknyttet rocker – og bandemiljøet. Antallet er faldet fra 2013.

Må ikke bruge klubhuse
Hells – Angels og Black Army i Odense må ikke længere bruge deres klubhuse. Fyns Politi har nægtet dem adgang efter at have fundet skydevåben under ransagninger. Begge steder har der været visitationszoner. I Næstved har klubkammerater fået samme besked.

Her har der været tre skudepisoder de sidste par uger. I København NV her der både været skyderi og knivstikkeri. Men også på Fyn og Østjylland har der været sammenstød.

Endnu ikke som i 1990erne
Endnu har vi ikke nået niveauet fra 90 erne, men vi er på vej. Politiet har fået nye redskaber bl.a. ”Fast Greb om Banderne – Lovpakke” fra 2014.

Sidste år registrerede politiet 17 skudepisoder som menes at have relation til rocker – og bandemiljøet. Dette resulterede i fem dødsfald og 19 sårede. Allerede i år er vi oppe på ni dødsfald.

Magt, territorier og markeder
Nyere grupper med international forankring vil ind på det kriminelle marked, men de bestående grupper vil have en større bid af kagen. Det handler om magt, om territorier og om markeder. Vi må huske på, at det udgør for flere milliarder kroner.

Hollandske Satudarah og tyske Grenium vil også lege med herhjemme.

Man grupperer sig
Grænser mellem rockere og bander udviskes efterhånden. Men der er sket ubalance i magtforholdet. Der er ikke nogen, der er så stærk, at de andre ikke tør udfordre.

Værrebros Hårde Kerne blev i 2013 en del af den hollandske rockerorganisation Satudarah. Og Mjølnerpark – banden Brothas Souljaz er blevet en del af tyske Black Jackets. Og det er i deres område på Ydre Nørrebro, at Nørrebro Banden LTF (Loyal to the Family) har et ønske om at ekspandere og komme ind på hashmarkedet.

Og det er netop denne gruppe, der har været problemer med på adressen, Lundtoftegade 21, hvor der har været hele 112 anmeldelser.

Et vekselbureau på Nørrebrogade
Mon ikke også vi kan se, at hash – salget i Nørrebro Parken er steget som følge af det, der er sket på Christiania.

Gennem halvanden år politiet efterforsket et vekselbureau på Nørrebrogade. Anklagemyndigheden mistænker ansatte i virksomheden for at være involveret i mere end 100 millioner kroner, der er blevet omvekslet til Euro.

Mere kompromisløs
Men episoderne viser, at parterne er blevet kompromisløse. Kampen om de kriminelle markeder er tiltagende. Når man bliver udfordret på markedet og andre forsøger at sætte sig på det, eskalerer volden og ultimativt bliver nogen slået ihjel.

Enkelte regler i den hollandske rockerklub
Hollandske Satudarah MC er Hollands største rockerklub med 800 medlemmer. Her er indvandrer også velkommen. Det er meget enkle regler: 

  • Du skal ikke fucke med andre klubmedlemmers kvinder 
  • Du skal ikke lyve for klubben 
  • Du skal være en broder

De er karakteriseret ved at stå uden lov og orden. Flere medlemmer forbindes med narkohandel, mord, afpresning, våben – og menneskehandel, såvel international som i Danmark.

Politiet mener, at de er 40 fuldgyldige medlemmer i Danmark, selv siger de, at de er oppe på 100.

Gremium – Tysklands største
Tyske Gremium MC har cirka 73 afdelinger i Tyskland og 71 i andre europæiske lande. Egentlig har de et venskabeligt forhold til deres hollandske konkurrent. Men de er fjendtlig indstillet over for Banditos og Hells Angels.

Overfald på fængselsansatte
I fængslerne bliver vagtmandskabet i stigende grad angrebet. Justitsministeren vil have en mere målrettet og konsekvent forebyggende indsats for at få flere unge væk fra kriminalitet. Hvis det lykkedes er gevinsten enorm ikke kun for samfundet.

Kriminel omsætning på 12 milliarder kroner
I Danmark er indtægterne på det kriminelle marked 12 milliarder kroner. Og her drejer det sig om handel med stoffer, våben, tobak, momssvindel og falske produkter. Og milliarderne investeres i lovlige selskaber. Det er som regel i barer, restauranter, byggefirmaer, hoteller, sikkerhedsfirmaer og fast ejendom.

Menneskesmugling giver god indtægt
Menneskesmugling er også et område, hvor bander og rockere opererer. Siden 2000 har asylsøger og migranter brugt 117 milliarder kroner for at rejse illegalt ind i EU. Prisen for en menneskesmugling starter med en pris på 800 dollar. Rejserne til Italien er dog dyrere. Her er prisen 5.500 dollar.

Største Bandegrupperinger: 

  • LTF (Loyal to Familia) 
  • Black Army 
  • Black Jackets (Brothas) 
  • Black Cobra 
  • UTF 
  • Bloodz

Rockere: 

  • Hells Angells MC (og AK 81) 
  • Banditos (og Mexican Teamwork) 
  • Gremium 
  • No Surrender 
  • Satudarah

Vi har tidligere beskrevet bandekrigen på vores hjemmeside. Også dengang, da der blev affyret et raket fra et nærliggende tag mod et klubhus i Titangade på Nørrebro.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16