Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

De nye politikadetter

Uddannelsen tager kun seks måneder. Så får man en politimyndighed med ret til at bære våben. Alder spiller ingen rolle. Den almindelig politiuddannelse forkortes med et år, trods nye udfordringer som voksende IT – kriminalitet, ny bandekriminalitet, flygtninge, terrorbekæmpelse m.m. Mange ting er nedprioriteret. Vi ved det med butikstyveri. Men antallet af voldsanmeldelser er i den grad steget. Kan vi overhovedet stole på statistikkerne? I den nye kadetuddannelse mangler der et vigtigt fag – ”samfundsforståelse” Hver femte minut har Dansk Politi brug for informationer fra Europol. I fremtiden kan man risikere, at skulle vente to dage på alle disse oplysninger.

Ikke flere vogne 

  • Beklager, vi har ingen ledige vogne, klar det selv. Der er formularer på nettet.

Det er ofte den besked, butikker får at vide, når de har pågrebet en butikstyv og ringer til politiet.

Nu håber, butikkerne så, at begrebet ”butikstyveri” bliver opprioriteret, når de nye politikadetter kan frigøre betjente med bevogtningsopgaver. Men det går vel næppe så hurtig, som man forventer.

Politikere bliver forarget
Hver gang politikkerne hører om, at politiet ikke dukker op til butikstyverier, bliver de forarget. De henviser til justitsministeren. Men det er de samme politikere, der har vedtaget de nye ”politi – love og anordninger”

Danskernes forventning er, at når man lever i en retsstat, så forventer man, at politiet kommer, når man ringer. De forventer, også at politiet kommer, når man føler sig truet. Bliver det da ikke bedre?

Først skal overarbejde afspadseres
Betjentene skal lige have afspadseret deres enorme overarbejde. Og det kan vel også tage en rum tid. I første omgang er det kun 125 kadetter, der bliver uddannet. De er så klar til september, hvor de kan bevogte terrormål.

Spørgsmålet om statsborgerskab
I forbindelse med dette kunne man så fra Rigspolitiet pludselig høre, at politikadetterne ikke behøvede dansk statsborgerskab. Men dette blev hurtig rettet af justitsministeren. Selvfølgelig skal danske betjente have dansk statsborgerskab.

Hvad skal politikadetterne?
Politikadet – uddannelsen er en del af den finansaftale, som de blå partier blev enige om. Den skal tage seks måneder. Derefter får de nye betjente allerede uniform. Og så bliver de bevæbnet som almindelige betjente. Hvad skal de lave? 

  • Udføre grænsekontrol 
  • Terrorbevogtning 
  • Udsendelse af afviste personer 
  • Transport af frihedsberøvede

Hvad skal man kunne – som politikadet?
Den 1. marts skal de første kadetter starte deres uddannelse i Brøndby. I alt skal der uddannes 345 kadetter. Og hvilke krav bliver der stillet mig, hvis jeg er interesseret: 

  • Som nævnt – Dansk Statsborgerskab 
  • Tale, læse, skrive korrekt dansk 
  • Være i god fysisk form 
  • Have kørerkort 
  • Kunne sikkerhedsgodkendes

”Lagt vægt på” at du er ustraffet
Ja og så er det den meget interessante formulering: 

  • Derudover bliver der ”lagt vægt på” at man er ustraffet

Man får en ”politimyndighed”
De bliver efter, hvad vi har fundet ud af ikke tjenestemandsansatte. Men de får en såkaldt ”politimyndighed”.

Man kan gå videre og uddanne sig til ”rigtige” politibetjente.

Uddannelsen?
Og hvad er det så lige man skal lære på denne ”Kadetuddannelse”: 

  • Etik, borgerservice, førstehjælp, Grundlæggende lovkendskab, dokumentkontrol, kørerteknik, færdselslære, færdselskontrol, konflikthåndtering, bevogtning og magtanvendelse samt engelsk og tysk.

Hvilken politimyndighed?
Der står endvidere, at: 

  • Som politikadet vil du have visse af politiets myndighedsbeføjelser og magtmidler.

Som samfundsborger må vi gå ud fra, at man på et tidspunkt får at vide, hvilke beføjelser det drejer sig om.

En kadet kan vel ansættes for 19.500 kr. Man sparer tjenestemandspensionen.

Måske er det ikke plads i de seks måneder, men hvad med fag som samfundsforståelse og selvforsvar. Er det ikke relevant?

Den almindelig politiuddannelse forkortet
Nu skal man også lige huske, at den almindelige politiuddannelse er blevet forkortet med et helt år. Det kan undre, for man skulle jo tro, at der er kommet nye udfordringer for eksempel inden for IT – kriminalitet, terrorbekæmpelse, bandekrigens opblussen, flygtningeproblemet m.m.?

Får vi et A – og et B- Politi?
Med den nye almindelige politiuddannelse er der fare for et B – politi. Økonomi og besparelser vejer tungere end et godt politi. Politibetjente vil jo selv gerne have en god uddannelse. Det er jo også tryggere med et politi i en god kvalitet.

Betjentene siger selv, at de er plaget af konsulentrapporter. Men det de selv efterlyser er ordentlige efteruddannelser. De frygter selv, at de lidt ældre betjente der ikke fysisk eller psykisk er så beredskabsparate, er de første, der fremover fyres. Antallet af kadetter vil sikkert stige med rekordfart.

Fagligheden og troværdigheden er på spil i politiet

Hvilken virkelighed møder politikadetterne?
Og i hvilken virkelighed kommer de nye betjente ud i?

Det er jo ikke kun butikstyveri, politiet har droslet ned på. Det har de også i forbindelse med voldssager og tyverier. Åbenbart er det vigtigere at sidde i en fotovogn og inddrive skatter. Her vil noget sige, jamen det er på grund af færdselssikkerhed?

Passer statistikkerne?
I de første ni måneder af 2016, er der anmeldt 30 pct. flere tilfælde af vold. Men antallet af sigtede i denne kategori er faldende. Hvis ikke der slås hårdere ned på voldskriminalitet vil danskernes tillid til politi og retssystem være i fare. 15.783 anmelder var det i de første ni måneder. Vi ser mange positive statistikker, men er de i grunden retvisende?

Vi mangler ressourcerne
Vi har flere gange hørt fra Københavns Politi, at de ikke har uanede mængder af ressourcer. De er nødt til at prioritere opgaverne. Vi mangler ressourcerne.

Men vi er lige vidt. For justitsministeren fortæller, at Københavns Politi ikke afgiver folk til grænsebevogtningen, og at deres beredskab er lige så robust som før terrorangrebene i 2015. Regeringen har afsat to mia. kr. til politiet. Man er ved at uddanne flere betjente og arbejder med nye teknologiske løsninger, ligesom at der 125 hjemmeværnsfolk, der hjælper ved grænsen. Og så skulle alt være i orden?

Forebyggende arbejde – en sjældenhed
Fodpatruljer og forebyggende arbejde er blevet en sjældenhed. Politiker taler om lokalstationer i belastede bydele, men virkeligheden ser jo ganske anderledes ud. Flere og flere politistationer lukker.

Meget kriminalitet anmeldes ikke
Meget kriminalitet opdages og anmeldes ikke. Og undskyld, det er da ikke særlig tryghedsskabende at borgere og besøgende kun kan møde politiet på en station – nemlig på hovedbanegården.

Borgerne kommer ikke i forreste række
Tilliden til politiets faglighed vil efterhånden dale. De står svækket tilbage i løsning af stigende problemer til løsning af flygtningeproblemer og terrortrusler.

Borgerne kommer ikke mere i første række. Selv har undertegnede hørt en betjent sige, at de er blevet en produktionsfabrik.

Den enkelte betjent er ikke herre over, hvad der sker omkring han eller hun. Mærkelig nok er også det som politikerne siger en ting, men fakta er en anden.

Hvad nu med Europol?
Et vigtigt politiredskab er ved at forsvinde, fordi befolkningen lyttede til skråsikre politikere. Og det er aftalen med Europol. Selv om man får en eller anden aftale, så er Dansk Politi kørt ud på en gildebane.

I 2015 søgte Dansk Politi 91.472 gange i Europols Informationssystem EIS.

Allerede nu er det ikke adgang for danske betjente ved det europæiske akademi. Dansk politi er afskåret fra EU´s database med fingeraftryk fra bl.a. asylsøgere. Der er også mange andre værktøjer, som man er nægtet adgang til.

Dette kan let gå ud over Danmarks sikkerhed. I hvert fald får vi ikke de samme muligheder som de andre lande ved grænseoverskridende kriminalitet.

Man kan risikere at vente
Sidder man ude i patruljebilen kan man i fremtiden risikere, at skulle vente en dag eller to for at få data fra Europol. Det kunne være, at man havde brug for date med det samme. Norsk Politi må således vente to dage, inden de får oplysninger.

Og det er sådan, at Dansk Politi har brug for informationer fra databasen 250 gange i døgnet. Det er cirka hver 5. minut. Og dette er langt oftere end noget andet land i EU. Databasen har før indeholdt mange former for grænseoverskridende kriminalitet. Men nu ser det ud til, at det efterhånden bliver fyldt med terrorrelaterede informationer.

Fornyet bandekrig
En anden ting som er blusset op i igen, det er bandekriminaliteten. Og det skyldes, at der kommet nye til. Blandt har rockerklubben Satudarah ændret den kriminelle underverden. Masser af skyderier er en følge af, at de nye spillere på markedet vil have nye territorier.

Glemmes skal heller ikke No Surrender, Gremium, Black Jackets og United Tribunes Forever og amerikanske Mongols.

Ny Politiskole – foreløbig et år forsinket
Foreløbig er den nye politiskole et år forsinket. 18 kommuner har brugt tid, kræfter og penge på at gøre opmærksom på lokaler. Men fra starten har regeringen åbenbart satset på en helt ny opført Politiskole i Herning. 

  • Vi har under udarbejdelse af denne artikel talte med en politibetjent, som gerne vil forblive anonym. 

På vores hjemmeside har masser af artikler om Politi. Brug vores søgefunktion. Gå ind i vores automatiske søgesystem og i ind i vores elektroniske arkiv


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16