Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Den lille butik - i farezonen

En ny erhvervslejelov vil være ødelæggende for alle butikker, siger Dansk Erhverv. Politikerne på Christiansborg er i al ubemærkethed i gang med at forhandle i disse dage. Man baserer sig på en rapport fra 2014 som mener, at den nye erhvervslejelov vil skabe mere konkurrence, dynamik og fleksibelt. Men den nye lov bliver tidsbegrænset fra 3 til 5 år. Så bliver det svært for den nye butiksejer, at skaffe sig kapital til etablering og skaffe sig et overskud. Den nye lov vil være en guldgrube for de store i dansk detailhandel og for de udlejere, der har de mest attraktive lejemål i centre og i storbyerne.

Erhvervslejeloven i gang med at blive ændret
Erhvervslejeloven skal måske ændres. De mindre butikker og håndværksmesteren kan blive presset ud af attraktive lejemål. Det er åbenbart kun udlejernes interesse, man har undersøgt. Åbenbart har man ikke undersøgt lejernes konsekvenser.

Alle lejemål bliver tidsbegrænset
Erfaringerne fra udlandet viser, at stort set alle lejemål i fremtiden bliver tidsbegrænset.

Spørgsmålet er jo så, om butiksindehaveren så tør at satse det hele, når han ved/hun ved, at lejemålet er tidsbegrænset.

Loven bliver ikke mere uopsigelig
Dansk Erhverv mener, at den lille butik i fremtiden er i farezonen, hvis en ny lov bliver vedtaget. Loven vil ændre reglerne for udlejning af butikslejemål. Fremover kan det blive tidsbegrænset til 3 eller 5 år og ikke uopsigelig som i dag.

Det er i al ubemærkethed gang i forhandlingerne på Christiansborg om dette i øjeblikket. Baggrunden er, at politikerne vil have mere konkurrence. Udlejere vil kunne sige butikslejemål op hvis omsætningen pludselig daler.

De store spillere vil få bedre kår
Dette kan i den grad ændre butikssammensætningen. De store spillere i detailhandlen vil få endnu bedre vilkår. Hvis loven bliver vedtaget, vil det kun være dem med kapital i baghånden, der vil kunne forhandle med udlejer.

Sværere at etablere sig
I forvejen er det dyrt at etablere en ny butik. Fremover vil det, hvis den nye lov vedtages blive sværere, at få finasiering i banken. Hvem vil låne til en ny butik, som måske ryger ud efter 3 – 5 år, hvis omsætningen ikke er tilstrækkelig? De små erhvervsdrivende vil med den nye lov i fremtiden få vanskeligere ved at rejse kapital.

Katastrofe for nye butiksejere
Hvis en butiksejer overtager en anden butik og moderniserer denne, køber nyt inventar m.m., kan det let gå mere end 3 – 5 år inden butikken viser et nogenlunde overskud. Såfremt loven bliver til virkelighed vil det være nær en ”katastrofe” for nye butiksindehavere.

Hvis lovforslaget vedtages bliver der nok færre nye butiksindehavere, der tør binde an med at etablere sig, når de efter 3 – 5 år risikere igen, at skulle forlade ”drømmen”.

Det kommer sikkert til at hæmme vækst, og måske er konkurser på vej med den nye lov.

Lejerne vil komme til at stå svag
Lejerne vil komme til at stå svag. For når lejemålet udløber, vil udlejer kræve højere husleje. Særlig i butikscentre vil den lille butik stå meget svagt. Særlig dem, der står med attraktive lejemål i storbyerne og storcentrene vil have fordele af den nye lov. Det er udlejerne, der har alle kort på hånden.

Her vil man måske satse på nye slags butikker. Men hvis det ikke går, så er det lejeren, der hænger på den.

Politikerne mener at det skaber dynamik i detailhandlen
Tidsbegrænsede lejekontrakter kan skabe dynamik i detailhandlen, så der kommer nye butikker med nye koncepter. Med uopsigelige lejekontrakter kan butiksdrivende godt gå i stå.

Hvis de ved, at deres lejekontrakt skal fornys med tre eller fem års mellemrum, så skal de holde sig på mærkerne.

Flyttecirkus
Men den nye lov kan også skabe et flyttecirkus. Hvis lejeren har fået gang i den, kan han/hun blive tvunget til at flytte, fordi udlejeren vil hæve huslejen, når kontrakten skal forlænges. Det kan blive en udfordring, hvis man igen efter tre til fem år skal flytte.

En rapport fra 2014
Loven har været længe undervejs. Allerede den forrige regering barslede med den. Konkurrence – of Forbrugerstyrelsen afgav i foråret 2014 en rapport, hvor de anbefalede, at man lempede reglerne, så det var lettere at opsige et erhvervslejemål.

Dette ville give et stigende konkurrencetryk. Tanken var også, at finde mere produktive virksomheder. I rapporten taler man om fleksibilitet og dynamik.

Dansk Erhverv: Ødelæggende for alle butikker
Dansk Erhverv opfordrer til, at de forslåede ændringer tages ud af lovforslaget. De mener, at det vil være ødelæggende for alle butikker dog mest for de små og mellemstore butikker.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16