Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Nørrebros borgere og erhvervsliv – nok engang gidsler

Mon ikke en komplet julebelysning røg endnu længere ned på prioriteringslisten efter lørdagens begivenheder. Man havde udsendt en videohilsen, at man protesterede mod manglende julebelysning på Nørrebro. Men egentlig er det den stigende islamisering af Danmark og vesten man er imod. Tidligere har man udtalt, at det er de islamiske butikker, der er skyld i manglende julebelysning. ”Red Julen på Nørrebro” blev i den grad misbrugt. Og medierne var meget ukritiske i forbindelse med demonstrationen. Det ”sælger” bedre med bål, brand, vold og hærværk på Nørrebro end en fredelig julepyntsindsamling.

Julebelysningen – ned på prioriteringslisten
Nok engang var Nørrebro i alle medier, ja endda på direkte tv. Man kan så undre sig over, at det nok ikke altid er den dybeste journalistiske tilgang, der præger disse indslag.

Måske har lørdagens begivenheder fået julebelysningen til at rykke endnu længere tilbage på prioriteringslisten. Det vi fik ud af lørdagen var splittelse og had.

Den snigende islamisering
Vi havde at gøre med det tidligere Pediga, der netop havde valgt at aktionere på Nørrebro. Deres hovedbudskab er: 

  • Den snigende islamisering af Danmark og vesten.

En lille tilføjelse
Ja så havde man lige valgt, at få tilføjet følgende til demonstrationen: 

  • Protest mod fravalget af julepynten på Nørrebro

Denne lille tilføjelse hoppede medierne på med begge ben. Der er seer og penge i at udbrede budskabet: Bål, brand og vold for julebelysning. Sikkert flere end til en fredelig indsamling

”Red Julen på Nørrebro” blev misbrugt
Men det er jo Yildiz Akdogans store fortjeneste, at vi overhovedet har fået lidt jul op på Nørrebro. Og som hun selv siger, så bidrog både kristne, muslimer og jøder.

Julepynten er noget der binder os sammen og åbenbart også alle trosretninger. Desværre er der så nogen, der kalder det kommercielt.

”Red Julen på Nørrebro” blev i den grad misbrugt af nissehuer i lørdags. Medierne for frem med: 

  • En Jule – Pynts – Demonstration

Hvor meget har de ydet?
På direkte live – TV. På en bjælke forneden stod at læse: 

  • Utilfredshed med manglende julepynt.

Forinden havde en nissepige i en videohilsen forkyndt følgende: 

  • Temaet er Jul på Nørrebro. Vi går på Nørrebro, fordi Lokaludvalget har truffet den ærgerlige beslutning ikke at pynte op til jul, og det er selvfølgelig meget kedelig, da det er en dansk tradition, at pynte op til jul på gader og stræder.

Gad godt nok at vide, hvor meget disse Pediga – folk har givet til julepynts – indsamlingen?

Islamisering årsag til manglende lys?
Andet sted har de selvsamme folk sagt, at det er islamistiske butikker, der er årsag til, at der ikke er julepynt på Nørrebro. Med andre ord. Islamiseringen skulle være årsag til manglende lys.

Kigger man på Nørrebro, ser man jo mange shawarmabarer og andre muslimske butikker, der har pyntet op til jul.

Det handler om økonomi
Og det er ikke spørgsmålet om religion, der afgør om butiksejere giver penge til julekæder over Nørrebrogade. For 75 pct. af butiksejerne handler det ganske enkelt om økonomi.

Det er godt nok længe siden, men i 2005 foretog syv antropologi – studerende fra Københavns Universitet en undersøgelse omkring julepynt på Nørrebrogade. De besøgte næsten alle 350 butikker på gaden. De indrømmede dog, at de nogle steder havde sprogproblemer.

Halvdelen holder en fest
Overraskende var det for de studerende, at 52 pct. af de muslimske butiksejere svarede, at de på en eller anden måde holdt en fest til jul. Dette skyldtes, fordi 

  • De var gift med en ikke – muslim 
  • Havde børn, som havde kontakt med julen, bl.a. gennem skole og andre institutioner 
  • De adopterer julen, fordi de godt kunne lide denne danske tradition

Der er ikke meget overskud
Det er ikke kun i medierne, der hersker mange fordomme over de muslimske butikker. Det gør det også på de sociale medier og de hademails, som denne redaktion har modtaget. Der er tale om mange fordomme og ikke realiteter.

Og det med økonomien kan bekræftes af en anden undersøgelse som Nørrebro Handelsforening også medvirkede i. Det var dengang, der var butikskonsulenter på Nørrebro. Det var en undersøgelse, der viste hvor stor omsætningen og overskuddet var i de muslimske butikker.

Konklusionen var, at det i mange butikker kun løb rundt, fordi familiemedlemmer og venner hjalp til.

”Julebelysning” misbrugt på det skammeligste
Tilbage til lørdagen. Man kunne have forudsagt, hvad der ville ske. En moddemonstration ville jo selvfølgelig have konfrontationen. Der blev 11 anholdte og en del hærværk.

Men atter engang blev Nørrebro vist frem i medierne som et sted med bål, brand, salatfade, vold og hærværk. Forskellen denne gang var bare, at vores ”Julebelysning” blev misbrugt på det skammeligste. 

  • Læs også vores forrige artikel her på siden om julebelysningen. Men kig også på de fire kæder ved Runddelen. Det er også symbolet på en samhørighed

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16