Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Kære Skat

Nu finder man ud af, at værdien af skattegælden på 100 milliarder kroner kun er 19,5 milliarder kroner værd. Lovlydige virksomheder straffes dobbelt. Virksomheder spekulerer i Skats inkompetence. Ja 10 pct. af skatteyderne snyder bevidst. Og over 650.000 almindelige dansker skylder Skat penge. Men så fyrede man 2.500 skattefolk. Og det nye inddrivelsessystem EFI skulle føre til, at 40 pct. skulle fyres. Det burde være ikke være raketvidenskab at inddrive skattegæld. Hvorfor overlades der ikke mere inddrivelse til kommunerne? Nu skal der så ansættes 1.000 nye skattefolk og laves en omstrukturering. Men der er brug for en hurtiggående havarikommission. Og Skats sammenbrud er en katastrofe for velfærdsstaten.

Lovlydige virksomheder bliver ramt dobbelt
Stat og kommuner får nok aldrig inddrevet 80 af de 100 milliarder kroner, som landets borgere skylder i skat, parkeringsbøder og underholdningsbidrag. Ja denne kedelige konklusion er revisionsfirmaet PwC kommet til. Det sker i en rapport som er bestilt af Skatteministeriet.

Virksomhedernes restancer er steget de sidste 2-3 år til 26 milliarder kroner. Og dem skal de lovlydige virksomheder betale. Ja disse bliver dobbelt ramt, for de konkurrere også med de virksomheder, der bevidst ikke betaler skat. Det giver de lovløse en konkurrence fordel.

Virksomheder spekulerer i Skats inkompetence
Der sikkert tusinder af virksomheder, der spekulerer i Skats inkompetence. Hvorfor skal man give disse en dobbelt sejr. Dette fremmer en adfærd, der ikke er særlig gavnlig for vores samfund. Ja sådan siger Tom Vile Jensen, erhvervspolitisk direktør i FSR til Fagbladet 3F.

FSR ’ s seneste opgørelse viser, at 4.000 selskaber havde fået en påtegning fra deres revisor for ikke at betale den skat og/ eller moms, som de skulle. Og dette er kun fra de virksomheder, der har valgt at blive revideret.

Finansfolk og selvstændige erhvervsdrivende har fået et stort spillerum til at afgive fiktive momsangivelser og så udskyde deres skatterestance, mens de håber på, at restancen falder for forældelsesfrister.

Værdien af gælden
Rigsrevisionen har forlangt, at man kortlægger den reelle værdi af gælden. Og den viser, at værdien kun er på 19,5 milliarder kroner. Det er jo i den grad deprimerende, hvor let man tager dette politisk. Hvem har i grunden ansvaret for den afskrivning på 81,5 milliarder kroner.

I forvejen havde udenlandske svindlere formået at franarre Skat 12, 3 milliarder kroner.

Men allerede i 2007 faldt indkrævningerne med 20 pct. Så måske er det ikke så overraskende at over 650.000 danskere i dag har en skatteregning.

Man startede med at fyre 2.500
Skat har gennem de sidste par år valgt at spare, men man må sandelig sige, at det er dyre lærerpenge. Venstres finanslov i 2006 fyrede 2.500 skattefolk. Og det nye system EFI, som brød sammen skulle spare 40 pct. af medarbejderne. Skattefolk advarede. Men der blev lyttet mere til et amerikansk konsulentfirma, der vurderede, at der sagtens kunne skæres 3.000 ansatte.

Politiske kaos
Når skatteministeren på denne måde nedtoner jagten på skyldnerne sender han et markant signal til andre virksomheder om, at det ikke kan betale sig at være ærlige. Det må være frustrerende for medarbejderne i Skat at følge den politiske slendrian.

Skat går fra skandale til skandale. Vi ærlige borgere og ærlige virksomheder skal betale for dette politiske kaos.

10 pct. snyder bevidst
Skats egen analyse peger på, at 10 pct. af de danske virksomheder bevidst snyder med Skat. Der er simpelthen brug for en bedre og mere synlig skattekontrol. Der er mange, der udnytter, at det elektroniske inddrivelsessystem EFI, er gået ned.

Det er ikke raketvidenskab
Nu er det jo ikke første og eneste gang et offentligt IT-system bryder sammen. Det er snarere reglen end undtagelsen. Efter sigende var dette EFI-system meget kompliceret. Man skulle jo tro, at det var til at overse at holde styr på restancer eller gæld til det offentlige. Det er jo nu engang ikke raketvidenskab.

At man så kunne udbetale 12 milliarder kroner i udbytteskat. Det må da skyldes dårlige ledelse og ukyndigt personale. Det er nok ikke velkendte store danske virksomheder, der snyder med negativ moms.

Og hvis nu reglerne og lovgivningen er for kompliceret, ja så må den da laves om.

Hvorfor overlades det ikke til Kommunerne?
Hvorfor man ikke overlader inddrivelsen til kommunerne, der er tættere på borgerne, ja det virker uforståeligt. Her kan man personligt kontakte borgerne. Et opkald fra en af kommunens medarbejdere kan være særdeles effektiv. Nogle ting bliver man nødt til at gøre personligt, kære Skat!

Man kan da ikke bare sige farvel 81,5 milliarder kroner. De mangler jo i husholdningen. Kommunerne har kun haft mulighed for at inddrive en ganske lille del af den samlede gæld.

Hvorfor nedprioriterer man faglighed i Skat?

1.000 nye skattefolk skal ansættes
Åbenbart er der slet ingen konsekvenser for den manglende styring i Skat. Man står ikke til ansvar for nogen. Sidste år antydede skatteministeren at han ville ansætte 1.000 nye medarbejdere til de i forvejen 6.200 ansatte, der er nu. Han ville desuden dele systemet op i mindre enheder. Der skulle bruges syv milliarder kroner på dette projekt. Se bare at komme i gang. Det kan da ikke blive værre.

Nu er dette forslag vel ikke bare for at berolige os skatteydere.

Der er brug for en havarikommission
Det nytter ikke noget at nedsætte en Skattekommission til at placere et ansvar for sammenbruddet, for siden årtusindeskiftet har der været mindst otte skatteministre. Så sådan en kommission ville nok for mange år til at gå.

Måske er det brug for en hurtigarbejdende havarikommission.

Sammenbruddet en katastrofe for velfærdsstaten
Kigger man på Rigsrevisorenes beretning for både 2015 og 2016 så påpegede de faktisk kollapset. Men hvorfor blev det så bare tiet ihjel? Det hele virker som en betydelig ansvarsforflygtigelse. Nogen må have haft interesse i, at sammenbruddet ikke blev eksponeret.

Skat blev kørt ud på et sidespor. Man vidste udmærket, at prioriteringerne var på galt spor. Ledende embedsmænd var mere interesseret i deres karriere end noget andet. Og åbenbart er der tavshedskultur i embedsværket. Man ville ikke tale ledelsen imod.

Men sammenbruddet er en katastrofe for driften og tilliden til velfærdsstaten. Og ikke mindst tilliden til Skat har lidt et knæk.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16