Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Skal vi være stolte af Strøget?

Her kommer mere end 100.000 mennesker dagligt. Når City-ringen er færdig kommer endnu flere. Men er byens førende handelsgade noget vi kan være stolte af. Nej det er ikke meget at råbe hurra for. Du kan som gående let blive ramt af en bil eller cykeltaxa. Og vareudstillinger hæmmer også Her er mange tomme butikker. De små spændende specialbutikker er efterhånden forsvundet. Store mærkevarebutikker opstår i den ene ende. Og i den anden ende er der shawarma – og kebabbutikker i massevis. Skiltene er direkte grimme, og det er mange af facaderne også. Her hersker ofte anarki og politiet viser sig ikke. Uautoriserede gadesælger og umusikalske gademusikanter præger også billedet. Der må gøres en effektiv indsats. Nu fremlægges tre pakker.

100.000 mennesker dagligt
For mange turister vil Strøget være et naturligt udflugtsmål. Da det åbnede i 1962 var det ”Verdens længste gågade”.

Man burde da gøre mere ud af den, når man betænker, at her kommer mere end 100.000 mennesker dagligt. Men det er møgbeskidt og pizzabakker ligger bare og flyder. Det er bestemt ikke Københavns fineste strøg mere.

Der kommer sikkert mange flere, når City-ringen er færdig.

Ikke meget at råbe hurra for
Den første del af Strøget er ikke noget at råbe hurra for. Man føler sig hensat til en asiatisk storby, Bangkok måske. Her er ikke mere de smukke gamle hæderkronede butikker. Nu er der i stedet shawarmabarer, souvenirbutikker og betonklodser, der skal sikre mod terror. Den engang så stolte gade er der ikke mere.

Nu vil Borgerrepræsentationen kigge på det. Og det er de ødelagte facader og det stigende skrald. Her er også de enorme skilte, som reklamerer for noget, der ikke er særlig dansk.

Du kan let blive ramt af cyklist eller bil
Her er mystiske papskilte og glas, der står i stueetage-højde. Det er usædvanlig grimt. Skiltene forsøger at overdøve hinanden.

Vareudstillinger begrænser fremkommeligheden. Ja og så er det ikke altid lige led, at være fodgænger på Strøget. Du kan let blive ramt af en cyklist eller en bil.

Man kan vælge en billig løsning på 10 millioner kroner. Det betyder bedre renhold. Men man kan også vælge en løsning til en kvart milliard. Dette betyder, en renovering af Vimmelskaftet og Købmagergade.

Mange tomme butikker
Vi har fået alt for meget discount, løse fliser, affald, 7 Eleven, McDonald’s, Money Exchange, kebab – bikse m.m. Det er blevet en rodebutik bestemt af markedskræfter. I andre byer oplever man et byrum, der viser, at man er stolte af sig selv.

Man kan ikke se bygningerne på Strøget for skilte. Jo den grimme ende ligger ned til Rådhuspladsen. Her masser af turister, som egentlig ser glade nok ud.

Egentlig er det forbavsende mange tomme butikker på Strøget. Men Strøget er også blevet forsømt i årevis. Det siges også, at her er facaderegler, men disse regler bliver bestemt ikke overholdt.

Det er skønt at man længere henne kan købe danish design hos Burberry og Hugo Boss.

Musik er ikke altid et gode
Her er masser af uautoriseret musik. Meget er skam også godt. Husker en gang, jeg var til hollandsk bogudsalg i Helligåndskirken, ja da lød det ude fra Strøget det skønneste klassiske musik.

Men der findes også de musikkere, der kun kan knap to melodier. Det må være irriterende for medarbejderne i butikkerne at høre på dette.

Strøget burde være Københavns identitet, men det lever vel ikke rigtig op til turisternes forventninger til et rent, funktionelt og veldesignet byrum. Ja egentlig ligner dette ikke resten af København.

Anarki og politiet viser sig sjældent
Men får man ikke en dårlig smag i munden? Vi må da håbe, at turisterne finder ud af, at der i København bestemt er mere interessante handelsgader end Strøget.

Vi har tidligere her på siden fokuseret på Strøget. Forretningsdrivende har klaget over tricktyveri, bræk og opkast, sigøjnere, korsanger og umusikalske guitarister. Det er anarki på Strøget og politiet viser sig alt for sjældent.

Der må gøres en indsats
Der må gøres en indsats, så Strøget igen bliver lækkert og trygt. Hvis politikerne ikke snart gør noget, ja så er der andre, der tager styringen. Udviklingen bør gå i en mere hensigtsmæssig retning.

Her er gadesælgere, der næppe har tilladelse til at være her. Også cykeltaxaer kan være irriterende. De store mærkevarebutikker er ved at dominere Strøget. De små spændende specialbutikker har svært ved at klare det.

Man har hele tre planer
Man kan spørge sig selv, om Strøget stadig lever op til byens førende handelsgade. Det er en magnet for turister. Og egentlig burde man gøre meget mere ud af pladsdannelserne.

Teknik- og Miljøforvaltningen er kommet med tre forslag, der skal gøre op med Strøgets dårligdomme:

  1. Den lille pakke
    Mere og bedre gadefejning
    Ekstra indsats for at fjerne cigaretskodder og tyggegummi
    Bedre overholdelse af reglerne for gadesalg og udeservering
    Bedre skiltning
    En indsats for at få bedre styr på cykelparkering 
  2. Mellempakken
    Den lille pakke plus bedre og flottere gadebelysning
    Flere grønne områder
    En forskønnelse af Strøgets indgange
    Fjernelse af gadeboderne foran Helligåndskirken
    En udlånsordning af bannere, så stilladsbannere udsmykkes af kunstnere eller museer frem for det, vi ser i dag. 
  3. Den store pakke
    Begrænsning af bilparkering i hele Strøgets nærområde
    Renovering af Vimmelskaftet
    Et fuldautomatisk underjordisk cykelparkeringsanlæg på Højbro Plads
    Underjordiske affaldsskakter
    Nye belægninger

Vi har her på siden tidligere beskæftiget os med Strøget. Brug søgefunktionen og gå ind i det elektroniske arkiv. Se også vores daglige opdateringer på Facebook.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16