Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Distortion på Nørrebro 2017

Festen deler byen i to. Vi oplevede en overpisset cykelsaddel og en ladt vandpistol. Gårdmændene havde travlt. Der skulle ryddes op. Butikker lukkede, og kunne få rabat hos trælasthandleren, hvis man skulle barrikaderer sin butik eller en kælderskakt. Ja der var ligefrem udarbejdet en manual for beboerne. Udenlandske tiggere blev brugt som pantsamlere og var med til at markedsføre byen. Borgerlige kalder festen for ”Syg Ideologi”. Skal festen bare vokse og vokse uden styring? Arrangørerne forsøgte at gardere sig. Der var dobbelt så mange toiletter. Men det lugtede lige sådan. Det er altid sjovt at drikke sig i hegnet, særlig når andre rydder op. Vi skal bruge byen alle sammen, men vi skal ikke misbruge den. Et godt råd, få en bedre styring. I har alt for mange gratister, lav indhegning. Så længe der bliver pisset på gaden, i gården, i porten, på døren, ned i kælderskakten og andre steder, så bliver Distortion aldrig populær alle steder.

Festen deler byen i to
Gadefesten deler hvert år befolkningen i to dele. Er du ikke tilhænger af den, er du en sur gammel mand, der ikke har forstand på ungdommens ønsker og behov. Og når detailhandlere brokker sig over, at gaden ret tidlig spærres for ind- og udkørsel, ja så får de at vide, at det kun gælder den ene dag.

Det, at byen kan lave Distortion viser, at det er en fleksibel og levende by. Og det der går festivallen fedt, er at den afholdes på steder, hvor ungdommen i forvejen synes er et fedt sted at besøge. Men festen er også vil dog utæmmet Den er rå og risikabel. Byens pulveriserende liv bliver inddraget på godt og ondt.

En overpisset cykelsaddel og en ladt vandpistol
80.000 unge gæstede Nørrebro og der var masser af livsglæde. 20 blev anholdt for forskellige forseelser og der blev uddelt 13 tissebøder. Det er nok ikke på det punkt, hvor politiet har prioriteret deres indsats. En person havde fået nok af de tissende unge. Han filmede 40 af de tissende unge og lagde det ud på Youtube.

I Blågårdsgade havde 6-7 beboere forskanset på nogle liggestole og var klar med skarpladte vandpistoler, såfremt tissetrængende gæster skulle vove sig ind i opgangen.

Nede i Skt. Hans Gade var tre unge mennesker i færd med at overpisse en cykelsaddel. De havde en russisk vodka med. Ja og menneskeafføring er også fundet i diverse opgange. Gælder det virkelig om at spille så meget idiot som mulig?

Travle gårdmænd
Men ikke alle steder havde beboerne organiseret sig lige så godt. Her brød de unge mennesker ind og tissede i gårdene. Legehusene blev ikke lige brugt til det, de var beregnet til. Jo, mange gårdmænd på Nørrebro havde en travl aften og nat. Det var nu ikke alle unge, der forsvandt frivillig. De mente, at festen skulle fortsætte natten igennem.

Og nogle af de unge virkede meget aggressive, da man forsøgte at smide dem ud af porten. Arrangørerne havde godt nok lovet det dobbelte antal af toiletter, men det var som om de unge mennesker ikke kunne få øje på dem.

Vi skal vande dem, der vander din ejendom
Det med toiletter er nok stadig Distortions største problem og så de unges indstilling. De mener, at de skal have frit lejde til en masse ting den ene dag om året på Nørrebro. Deres indstilling og respekt over for lokalbefolkningen skal nok revideres.

Det var et flot reklamestunt som BR-Legetøj havde fundet på. Dette blev dog straks forkastet af myndighederne. Det grænsede nemlig på kanten af begrebet ”selvtægt”. Men det var da smart med: 

  • Vi skal vande dem, der vander din ejendom

Tænk engang, det er vandmængden, som man skyder med, der afgør, om voldsparagraffen skal anvendes. En spytklat i ansigtet er også vold. Det kan blive en dyr affære, at bruge vandpistolen.

Butikker lukkede
København skal selvfølgelig markedsføres med andet end H.C. Andersen og Den lille Havfrue. Det skal være en levende by med overskud og fest. Men man kan jo så mene, at Københavns Kommune burde være mere imødekommende for detailhandelens ønske, når bydelen nogle dage om året blive blokeret. Man kunne måske godt ønske mere imødekommenhed ril gengæld for dette.

Enkelte butikker valgte at udnytte situationen. Det var dem, der solgte føde-og drikkevarer. Andre valgte at lukke. Mens nogle udsendte informationer til deres kunder, at deres service var væsentlig forringet, fordi de hverken kunne komme ind og ud af deres butikker/virksomheder. Enkelte havde valgt helt at lukke og barikerede deres indgange med træpladder belært af dårlige erfaringer fra de foregående år.

Masonitplader blev flittig benyttet på Nørrebro. Glemmes skal ikke, at mange butikker på Nørrebro mistede en hel dags omsætning. Politiker har dog tidligere givet udtryk for, at det er butikkernes egen skyld, hvis de ikke kan omsætte noget til de unge gæster. Men mange politikere kender ikke virkeligheden.

Der skulle ryddes op
På Jagtvejen og andre steder opstod der ret hurtig bilkøer. Og de unge Distortion-gæster mente, at det var de da selv uden om. Man kunne jo bare have taget cyklen.

På Sankt Hans Torv havde cafeejerne sat ekstra borde og stole ud. Her kvitterede man så med at skrue ekstra op for volumen. Det gjorde man også på Dronning Louises Bro. Måske har arrangørerne ikke været klar over de nye regler. I Elmegade og omegn var ikke alle lige tilfredse med kommunens oprydning.

Mange steder var butiksejere mødt frem en time før de plejer. Fra de forgangne år vidste de, at et større oprydningsarbejde lå forude. Det kan godt være at Distortion-gæster går ind for økologi og kamp mod klimaforandringer og forurening i ædru tilstand. Men disse gode ting overholder de bestemt ikke under Distortion.

Det er sjovt at drikke sig i hegnet
Nørrebro bliver efterladt hærget og møgbskidt. Det er slet ikke selve musikken og festlighederne, der er det store problem. Det er måden folk opfører sig på. Men de unge mennesker tror måske, at de må te sig som de vil. Er det ikke sådan man egentlig har lagt festen til rette? Skal man ikke også vise respekt for selve byen?

Det er altid sjovt at drikke sig i hegnet på gaden sammen med tusindvis af andre, slippe hæmningerne med alt, hvad dette indebærer. Der kommer jo andre og rydder op. Fint er det med kulturarrangementer i byen, for eksempel Jazz-festival. Men kunne man ikke flytte druk- og pisfesten ud af byen?

Manual for beboere
Nu havde både arrangørerne og Københavns Kommune forberedt sig godt. Arrangørerne havde udarbejdet en manual for de lokale beboere. Foruden gratis vandpistoler, kunne man få rabat hos en bestemt trælast, hvis man ville bygge barrikader til kældernedgange.

Men hvorfor er det egentlig beboernes egen ansvar, hvis de skal forhindre overpisning?

Skal udenlandske tiggere være med til at markedsføre byen?
Alt imens politikerne diskuterer, hvordan man kommer af med romaerne, så er Distortion gået den modsatte vej. Romaer har fået udleveret officielle veste for at bekæmpe chikane af dem og så de frit kunne indsamle flasker. Man vil, som man siger ”bidrage til et inkluderende samfundssyn for alle grupper af mennesker, der lever i det danske samfund”. Og dette initiativ er overborgmester Frank Jensen enig i.

Fra forskellig side har man dog stillet spørgsmålstegn ved det smarte i at udenlandske tiggere skal være med til at markedsføre byen.

Trods alt støtter Københavns Kommune festen med 1,4 millioner kroner. Sidste år var det lige før man droppede dette tilskud, for arrangørerne blev gode venner med Uber. Og det var ikke noget, der behagede politikerne.

Borgerlige kalder festen for ”Syg ideologi”
I et indlæg i Politiken skriver en Vesterbro-borger, at festivals-deltagerne har en skamløs, uhæmmet adfærd, og at Distortion-gæster er nogle svin. Endvidere skriver borgeren: 

  • Københavns Kommune er sponsor af Distortion sammen med Royal Bryggeri og abegildet ligner et chimpasefyldt værtshus, hvor hærværk, vold og lignende ikke bliver påtalt, og der gives ingen bøder fra politiet.

Fra borgerlig side bliver Distortion kaldt for ”en syg ideologi”.

Skal festen bare vokse og vokse?
På et eller andet tidspunkt bør arrangørerne nok vurdere om festen skal blive større. For nogle gang har man indtrykket af, at der er nogle ting, der ikke kan styres. Spørgsmålet er om festen stadig er hyggelig eller om det allerede nu er blevet for vildt.

Efter vore mening er festen blevet for stor. Man kan ikke følge med rent logistisk. Og så er det alt for mange gratister. De unge køber ikke armbånd og ofte har de sprit med hjemme fra. Så længe der er tis i folks opgange, kældre og baggårde, så bliver festen ikke populær alle steder.

Undskyld vi siger det, men det kræver lidt mere professionalitet og indhegnede zoner. Det er som om festen bliver kaotisk nogle gange. Det er klart at flere toiletter koster, men så må de unge betale. Det kan eksempelvis ikke være Nørrebros problem. Ja så kom vi alligevel til at lyde som Gammelfar. Men disse råd var nu velment. Festen giver et frisk pust, men den skal organiseres helt anderledes.

Helt i orden, at Politiet kom med advarsel
Det var jo helt fint, at politiet advarede folk om, at de skulle flytte deres biler. Hvorfor risikere, at disse blev ødelagt. Men dette var Kultur- og Fritidsborgmesteren ikke tilfredse med.

Det lugtede lige så meget
Endnu er det ikke gjort op, hvor meget hærværk, der er forekommet. Men sidste år måtte arrangørerne punge op, da der var ødelagt lysmaster på Nørrebro for flere hundrede tusinder af kroner. Så når lokale politikere påstår, at der ikke bliver lavet mere hærværk end normalt, så svarer det ikke helt til fakta.

Skønt at de unge mennesker morede sig, og skønt at vores hovedstad er så stor og mangfoldig at den kan rumme Distortion. Men den larmede og lugtede lige så meget som tidligere. Og bassen, den kan høres over det hele.

Arrangørerne havde forsøgt at gardere sig
Jo arrangørerne havde forsøgt at gardere sig mod negative ting. De havde appelleret til deltagerne, at de skulle bruge toiletterne, hvis antal var blevet fordoblet. Og sandelig om de ikke oplyste om, at man kunne risikere at stå i kø.

Man opfordrede også til ikke at ødelægge ens tomme dåseøl. Distortion fortalte, at man havde ansat pantsamlere. De skulle behandles ordentlig, så disse også kunne få en ordentlig Distortion. Og det var som tidligere nævnt Romaer.

Man skulle møde hinanden i øjenhøjde og smile til fremmede. Og så skulle man ikke opføre sig som vanvittige hooligans. Man blev advaret mod at hoppe på biler og busser. Og så skulle man lade være med at ødelægge ting og passe på hinanden. Ja det er utroligt, at man skal advare mod dette.

Brug byen-men misbrug den ikke
Når man taler om København, så melder det sig altid spørgsmålet: 

  • Hvem har ret til byen?

Ja svaret er, at den tilhører os alle. Både cyklister og bilister, selv om man kan have sine tvivl. Men hvis folk kunne opføre sig ordentlig, vise hensyn og respekt, så var det vel heller ikke noget problem.

Dem, der betaler skat og går på arbejde har vel ret til søvn om natten og uden at skulle kæmpe sig gennem alskens skrald eller alskens urin.

Vi bliver irriteret, når larmen tager overhånd, svineriet breder sig eller hvis gadefesten fortsætter efter midnat. Vi bliver irriteret når maraton-løbere bevirker, at den halve by er afspærret eller når knaldhætter går amok før og efter en fodboldkamp. Man kan undre sig, at politiet skal udkommandere 300 mand og 15 blå mandskabsvogne til en superligakamp og ikke har mulighed for dukke op til et butikstyveri.

Brug byen, men misbrug den ikke. Vi vil gerne alle være her.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16