Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Får vi et magtskifte i København?

Ikke siden 1938 har Socialdemokraterne har socialdemokraterne afgivet overborgmesterposten. Men en meningsmåling viser, at Enhedslisten puster dem i nakken kun 0,7 pct. bagefter. Men da Alternativet samtidig buldrer ind i Borgerrepræsentationen, så får Grøn Blok flertal. Men som overborgmesteren siger, at man kan toppe for tidligt, og Socialdemokrater må i den grad give den en skalle de sidste fem måneder. Alt tegner til, at det bliver et ”Gyservalg”. Men ellers har erhvervslivet ikke rigtig udtalt sig. For med grønt flertal vil situationen for erhvervslivet også ændre sig radikalt. Men det er københavnerne der går til valg. Og de vil åbenbart have flere træer, mindre højhuse, ingen biler, flere cykler, flere p-zoner, bedre miljø, mindre forurening og en by, hvor alle har råd til at bo.

En overraskende meningsmåling
Fornyelig gennemførte Berlingske Tidende og Kantar Gallup en meningsmåling. Den viste, at Enhedslisten nærmer sig Socialdemokratiet. Og noget andet er, at Alternativet buldrer ind i Borgerrepræsentationen.

En skalle de næste fem måneder
Nu er det jo lidt tid til den 21. november, men man kan ikke bare afværge det ved som overborgmesterens kommentar med, at nogen topper for tidligt. Men han siger måske også noget rigtigt til TV 2 Lorry:

  • Jeg tror, at nogle gange, at københavnerne tager Socialdemokratiet for givet. Det er mere end 100 år siden, der blev valgt en socialdemokrat som den første overborgmester, og så tror nogen måske, det nærmest kommer af sig selv. Sådan er det jo ikke. 
  • Det er selvfølgelig ikke en tilfredsstillende måling. Jeg vil bruge den som inspiration til at give den en skalle de næste fem måneder.

Bliver det første gang siden 1938?
Ja hvis det utænkelige sker, så vil det være første gang siden overborgmesterposten blev skabt i 1938, at Socialdemokratiet mister hvervet ved et valg. I 2004 sad SF’ s Helen Hedemann to dage på posten, efter at Jens Kramer Mikkelsen var gået af, og indtil hans efterfølger Lars Engberg kunne overtage. Frank Jensen har siddet på posten siden 2010.

Vi kender Enhedslistens topkandidat
Målingerne viser, at Socialdemokraterne taber 5 pct. og får det dårligste valg siden 1925. Morten Kabell, Teknik- og Miljøborgmester, som ikke er særlig populær i omegnskommunerne og i erhvervslivet har forstået at få markedsført sine budskaber i medierne. Og Ninna Hedager Olsen er populær hos de unge. Hun er Enhedslistens topkandidat.

Måske var hun i spil som den nye Teknik- og Miljøborgmester, men måske stræber hun nu endnu højere. Hun er særdeles kendt i Nørrebro Handelsforening. Hun var dengang tillidsrepræsentant i Handelsstandens Indkøbsordning. Det var den ordning, Nørrebro Handelsforening indførte for at hjælpe de ældre. Men man opgive projektet, da Københavns Kommune løb fra aftalerne.

Hvordan ser styrkeforholdet ud?
Mens Enhedslisten står til at opnå 22 pct. af stemmerne, kun 0,7 pct. fra Socialdemokraterne, så kommer Alternativet ind med hele 10,2 pct. som Borgerrepræsentations fjerdestørste. De Radikale og SF holder skindet på næsen.

Et nyt interessant flertal ser ud til, at kunne danne sig. Og sorteper bliver Socialdemokratiet. Meningsmålingen giver følgende resultat: 

  • Grøn blok: R-SF-EL-Alt 50 pct. 
  • Andre: S-DF-V-K-LA 47,8 pct. 
  • Andre partier 2,2 pct.

Skal vi ikke stikke fingeren i jorden?
Men skal vi ikke lige stikke fingeren i jorden. Man har spurgt 647 repræsentativt udvalgte vælgere. Man siger fra analyseinstituttet, at usikkerhedsintervallet er +/- 1,6 til 3,2 pct. Men indrømmet, at det er spændende.

Flere træer og cykler, mindre antal biler
Og hvorfor går det sådan? Måske er det trafik, parkering, havnetunnel og Amager Fælled, miljø og forurening og boligpolitik, der gør sig gældende. Vi har også haft en del uheldige sager på det sociale område. Socialdemokraterne er tvunget til at stemme sammen med blå blok, når det gælder infrastruktur og byudvikling.

Københavnerne vil have flere træer og cykler og et mindre antal biler og højhuse. De vil have boliger, som alle kan betale. De vil gå forrest, når det gælder det miljø- og klimamæssige.

Hvad nu med overborgmesterposten?
Og erhvervslivet i København er fastlåst. De får ikke noget igennem kun gennem blå blok. Dertil står denne blok alt for svagt. Alt tyder på, at det bliver endnu mindre i fremtiden. I forvejen er konkurrerende byer løbet fra København.

Hvis Socialdemokratiet bliver lillebror, ja så er der stor sandsynlighed for at Enhedslisten løber med overborgmesterposten. Det bliver svært at sluge for den nuværende storebror. Mon ikke Socialdemokraterne fra nu af og frem til 21. november skal i gang med at fortælle vælgerne, hvorfor man lige skal stemme på dem. Der er helt bestemt dømt overarbejde.

Det kniber for blå blok
Ikke siden 2001 har blå blok været over 30 pct. I venstre ser man det som et skræmmende scenarie, hvis København ender på Enhedslistens hænder. Man mener, at det er skidt for vækst og udvikling.

Venstre står til 11, 4 pct. – De Konservative står til 5 pct.-Liberal Alliance 3,8 pct. – Dansk Folkeparti står til 7,4 pct.

De kommende måneders valgkamp risikere at blive en kamp om at genere erhvervsliv og bilejere net muligt, ja sådan skriver Martin Geertsen i en presseinformation.

De grønne lover at finde 1,5 milliarder
Et vigtigt spørgsmål er bevarelse af Amager Fælled. De Grønne lover nu at finde de 1,5 milliarder kroner. De penge er nemlig allerede brugt. Socialdemokraterne vil ikke være med til at finde disse penge. De mener, at det vil gå ud over kernevelfærd, daginstitutioner og skoler. Og så skal der bruges penge til at afdrage på Københavns andel af metrogælden.

Kan økonomiforvaltningen blive mere kreativ?
Omkring 30.000 københavnere har skrevet under på, at der ikke skal bygges på grunden. By og Havn, der er ejet af Københavns Kommune skal via salg af grunde fylde et hul i kassen. Pengene er brugt til at finanserne Metro-byggeriet. Et grønt flertal kan pålægge økonomiudvalget at gå mere kreativ til værks.

Socialdemokraterne siger, at 90 pct. af grundene i København er fredede og resten skal der bygges daginstitutioner og skoler på. Man kan heller ikke afdrage lånene over længere tid.

En ren gyser
Et grønt flertal vil ganske givet smide flere biler ud af byen. Der vil blive flere cykler og træer og masser af betalingszoner til parkering. Og min vi så får en havnetunnel?

Det er ikke en vindersag, at bygge boliger på et gammelt stykke natur. Et blåt København er utænkelig. Valget står mellem rødt og grønt. Kommunalvalget bliver en ren gyser.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16