Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

To ting, der irriterer i Indre By

Nattestøj og et stigende antal turister irriterer beboerne i Indre By. Men det glæder vore borgmestre hver gang København topper hitlisterne. Det betyder flere turister. Der er stadig støj og larm i Indre By. Der er iværksat nogle foranstaltninger, som har skabt sure virksomhedsejere. Men kontrolleres det overhovedet, når støjniveau overskrides, Det fik en følger for Distortion på Nørrebro sidste år. Der kommer uniformerede natteværter. København er populær. Wonderful Copenhagen håber på et stort turistår. Men er der ikke en grænse? Skal turismen vokse for enhver pris? Og så er det et begreb, der hedder rullekuffert-turisme. Der er kommet flere turister og mindre politi i Indre By. 300 busser kan du opleve en sommerdag i Indre By og turister der hverken kender de skrevne eller uskrevne regler på cykelstien.

Øverst på hitlisterne, glæder borgmestre
Borgmestre glæder sig hver gang, København placerer sig øverst på en hitliste i et internationalt blad. Det betyder nemlig at, der kommer flere gæster til byen. Men det betyder også mere larm. Og dette samt natlig støj bryder beboerne i Indre By sig bestemt ikke om.

Støj og larm
Vi har gentagende gange skrevet om støj i København her på siden. Vi kan se i debatter, at folk står skarpt over for hinanden. Det er den ene part, der mener, at når København er en international by, så må finde sig i natlig støj. Så kan beboerne bare flytte på landet.

Og så er det den anden gruppe, der hævder, at de kom først og bosatte sig i byen. De skal på arbejde næste dag og vil gerne have ro.

By og larm hører sammen siger den ene gruppe, mens den anden gruppe siger, at festen har taget overhånd.

Distortion
I årevis har politikerne beskæftiget sig med dette problem. Og det er også problemer med andre arrangementer for eksempel Distortion. Her har Nørrebro Handelsforening i årevis klaget over manglende respekt over for bydelens handlende. Selv om kommunens folk gør en stor indsats for at rydde op, så bydelens handlende hver gang vaske deres facader af for pis og andet. Mange af bydelens butikker lukker, når der er Distortion, ja mange barrierer sig. Ja læs vores artikler gennem årene.

Jo det går godt for byens natklubber, beværtninger. Der er masser af gæster gennem hele natten, og de fortsætter deres lystigheder efter at de har besøgt diverse steder.

Støjsluser og sure virksomhedsejere
Nu skal restauranter, der spiller højere end almindelig baggrundsmusik bekoste en lydsluse, så musikken ikke når ud på gaden. Tidligere talte man kun om steder i boligområder. Nu taler man om en plombering eller en blokering af musikken. Restauranter må heller ikke afspille musik på offentlige arealer.

Men se disse stramninger fælder kun for nye bevillinger. Det gælder for nyetablerede beværtninger, restauranter, diskoteker og spillesteder. Beboerne er blevet mere positive, mens virksomhedsejerne forholder sig meget kritiske over for disse regler.

Og disse virksomhedsejere har en pointe. For de stramme regler kan ikke dæmme op for den støj gæsterne laver på gaderne.

Beboerne har i stigende grad klaget over støjproblemer.

Kontrolleres forordninger og regler?
Arrangementer ude i byen har været udsat for ned og opregulering af styrken af musikken. At Distortion flere gange overtrådte dette forbud på Nørrebro har dog ikke fået nogen som helst følger. Så om forordninger og regler egentlig kontrolleres, ja se det er et godt spørgsmål.

Står det til politikerne så skal festen i København spredes. Måske ville det være en god ide med mere liv i Valby, Vanløse, Husum og Bispebjerg. Så kan man aflaste Indre By. Alene i 2017 var der 3.000 arrangementer i København. Det er ikke lige sjovt for alle at være midt i party-zonen.

Balancen mellem liv og ro er uhyggelig svær.

Natteværter
Natteværter skal fra foråret skal tale med branderter og støjende mennesker. De skal gå rundt i nattelivet i Vestergade, Studiestræde og Gothersgade. De skal efter hollandsk og britisk forbillede i en tre måneders prøvetid gå rundt og tale støjen ned. Natteværterne vil være uniformeret.

Naboer, der føler sig generet skal have telefonnumre på disse natteværter. Det er Roskilde Festivalen, der står for uddannelsen af disse natteværter. Der er afsat 400.000 kr. til forsøget.

Disse natteværter har ikke nogen direkte myndighed. De skal gå i dialog med borgerne.

København er populær
Også krydstogtturismen, turister på el-cykler og Airbnb - konceptet truer den indre del af hovedstaden. Dertil kommer at CNN har udnævnt København, som verdens bedste badeby. Lonely Planet mener, at København er den bedste by at besøge i 2019.

Og så er København nr. 14 blandt 130 europæiske byer set ud fra 250 data. I begrebet infrastruktur er vi på en 7. plads. Dette handler om teknologi, mobilnetværk, intellektuel kapital, statslige forskningsinstitutioner og risici forbundet til forretning og lån. Temaet omfatter også sanitet, boligforhold og transport.

Ja så har man et begreb, der hedder Interconnection. Det er defineret ud fra teknologisk sammenhæng som interne transportmuligheder også for fodgængere og cyklister, bredbånd samt national og global sammenhæng. Ja sådan kunne vi blive ved.

Ja København er nr. 14 på en international liste over Verdens mest populære kongresbyer. Her siges der, at dette betyder mange turistindtægter, hvor man overnatter går på restaurant, transporter sig, oplever byen og inspirerer andre turister gennem blandt andet sociale medier.

København er hvert år vært for cirka 100 internationale kongresser. Disse kongresser lægger milliarder af kroner i byens kasse.

Og så er København den by i verden, der har den 3. bedste omtale kun overgået af Tokyo og Sydney. København fremtræder væsentlig mindre fremmedfjendsk og tillukket, end Danmark som nation gør. København er festversionen af Danmark. I den tilsvarende hitliste over lande ligger Danmark på en 9. plads, hvor Sverige er nr. 1.

Wonderful Copenhagen håber på et stort turistår
Dette får Wonderful Copenhagen til at håbe på et stort turistår for hovedstaden. Man forventer et stigende antal turister i byen. Glædeligt er det, at man nu forsøger at markedsføre forskellige kvarterer.

Og hvad er der lige, der tiltrækker gæsterne. Det er den københavnske madscene fra Michelin til Street Food. Så er det et helårsåbent Tivoli, københavnsk arkitektur, cykelkultur og havnebade.

Er der ikke en grænse?
Københavnerne kan godt klappe sig selv på skulderen mener overborgmesteren. Han mener, at turisterne har mulighed for at blive integreret i hverdagslivet. Og så kan man tage badebukser på og springe i havnen. Han synes at der er en god stemning omkring turisterne. Han erkender dog, at der er problemer i de smalle gader i middelalderbyen.

Men det er vel efterhånden en grænse, hvad en by og deres borgere kan håndtere af gæster, før gæstfriheden slipper op. Skal vi bare bygge flere hoteller, modtage flere krydstogtsskibe og så videre. Kunne man ikke lave en plan, så turisterne ikke lander i turistfælder, når de skal indtage deres mad. Ikke alle restaurationer er lige gode, og det handler ikke kun om pris.

Så kunne man også lave en hop ind – hop af busordning.

Skal vi bare finde os i trafikpropperne, som krydstogtsgæsternes korteger af busser skaber i løbet af sommeren.

Skal turismen vokse for enhver pris?
Turismen er positiv, når det handler om at rejse for at lære dansk kultur og byens historie. Men bør turismen i København vokse for enhver pris? Mætningspunktet er ved være nået. Turisterne i Nyhavn møder ikke de lokale.

De kan dog endnu møde de lokale på Nørrebro. Lad os vise dem Mjølnerparken og Ground 69. Men vi kan da også fortælle dem historien om Blågården og vise dem Blågårdsgade, Elmegade, Hans Christian Andersen og Jægersborggade.

Hvis vi skal tjene penge på dem, så er det vel ikke alle vi tjener på. En travl sommerdag kører der 300 turistbusser rundt i Indre By. Og da er der ikke sjovt at være cyklist, skal jeg hilse at sige. Skal byen indrettes efter turisterne?

Rullekuffert-turisme
Mange af turisterne er helt unge, der kommer en weekend, lejer bolig gennem Airbnb og bare fester røven ud af bukserne og slider på byen, som man siger i Indre By Lokaludvalg, hvor de kalder begrebet for rullekuffert-turisme.

Turiststrømmen vokset med 74 pct. på 10 år
Jo turisterne strømmer til. Ifølge Wonderful Copenhagen er antallet af turister vokset med 74 pct. de seneste ti år, og alene sidste år var der 8,2 millioner overnatninger.

Ja dette tal kommer givetvis til at stige markant i de kommende år. Tilsvarende kunne man i 1986 sætte sig udenfor og få serveret en drink, kop kaffe eller et måltid 69 steder. I dag har dette tal passeret 1.000.

Og der kommer endnu flere
Lyt engang til hvor mange sprog, der tales. Og der hele tiden en sand folkevandring mod Nyhavn, Amalienborg, Den lille havfrue, Strøget og Tivoli. København er blevet en magnet.

I andre byer har man fået nok. Barcelona, Venedig og Rom. Her kan man ikke holde ud og være for fremmede. Men hvornår er meget for meget? Er det beboerne eller politikerne, der bestemmer dette?

Flere turister og mindre politi
Ja og undertegnede har mødt dem på cykel, hvor de kører i den modsatte side, samt på fortovene. Turisterne kender hverken de skrevne eller uskrevne regler på cykelstien. Og som man også siger i Indre By Lokaludvalg. Der er kommet mange flere turister, men der er ikke kommet flere politibetjente i gadebilledet, som måske kunne holde lidt styr på alle de turister. 

  • Vi har meget mere om fest, nattestøj, Distortion og Turister i vores elektroniske arkiv – Brug søgefunktionen
  • Husk også at vores Facebook opdateres flere gange dagligt.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16