Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Erhvervslejeloven splitter erhvervslejerne

Kilde Peter Hartung, business@berlingske.dk www.berlingske.dk
Formanden for Erhvervslejernes Landsorganisation er uenig med Danmarks Erhvervslejerforenings hårde kritik af erhvervslejeloven her i Berlingske. Loven er "brugervenlig og fleksibel", mener formanden.

Endnu en markant stemme blander sig i debatten om erhvervslejeloven. Formanden for Erhvervslejernes Landsorganisation, Johnny Beyer, afviser den hårde kritik af den nuværende erhvervslejelov, som blev fremsat her i Berlingske Ejendomme 15. februar.

Her fastslog advokat Henrik Roslev-Østergaard fra Danmarks Erhvervslejerforening, at »den nye erhvervslejelov ikke er et fremskridt eller vellykket«.

Men spørgsmålet splitter åbenbart erhvervslejernes organisationer. Johnny Beyer har en anden opfattelse af erhvervslejeloven - og placerer sig dermed holdningsmæssigt tættere på de to erhvervsadvokater Niels og Christian Gangsted-Rasmussen, der åbnede debatten om erhvervslejeloven i Berlingske Tidende den 21. december.

»Som formand for Erhvervslejernes Landsorganisation, læste jeg med meget stor interesse den stort opsatte artikel i Berlingske Ejendomme den 15. februar 2005,« siger Johnny Beyer.

»Især argumenterne fra Advokat Henrik Roslev-Østergaard har bragt mig på banen, idet hans argumenter er de samme, som dem vi havde, inden lovens vedtagelse i slutningen af 1990´erne.

Dengang var vi også bekymrede - vi talte blandt andet om, at det første udkast til en ny erhvervslejelov var historiens største goodwill-tyveri. Vi brugte mange kræfter på, at råbe politikerne op, men vi blev først reddet på målstregen, da der blev udskrevet folketingsvalg i marts 1998."

Bakker op om loven

»Som det sikkert er mange bekendt, blev lejeloven, herunder erhvervslejeloven, inddraget i den sidste og afgørende fase af valgkampen, hvor socialdemokraterne gik målbevidst efter, at skade en eventuel borgerlig regering efter valget,« konstaterer Johnny Beyer.

»Socialdemokraternes strategi lykkedes, og Poul Nyrup Rasmussen kunne sætte sig i statsministerstolen i endnu en periode. Efter valget var boligminister Jytte Andersen forsigtig på lejelovsområdet, og hun opfordrede såvel udlejer- som lejerorganisationerne inden for erhvervslejeområdet til at sætte sig ned ved det runde bord og komme med en fælles indstilling til en ny erhvervslejelov.«

»Flere forskellige og meget kompetente mennesker fra forskellige organisationer kunne efter en længere periode med en god, åben og ærlig dialog komme med en fælles indstilling til et nyt lovforslag. Forslaget blev derefter vedtaget i Folketinget, og i Erhvervslejernes Landsorganisation er det fortsat vores ubetingede holdning, at den daværende boligminister Jytte Andersen håndterede denne specielle sag på en yderst professionel og meget demokratisk måde.«

»Vi er naturligvis vidende om, at en lovgivning ikke er ensidigt til fordel for den ene part, og vi fik som erhvervslejernes officielle repræsentanter ikke alle vore holdninger igennem - men vi står i dag fortsat bag denne lov og bakker den op i alle dens facetter,« fastslår Johnny Beyer.

Brugervenlig og fleksibel

Formanden for Erhvervslejernes Landsorganisation fastslår, at »uden dette forlig ville situationen for erhvervslejerne i dag have været langt værre.«

»Ikke mindst er vi meget tilfredse med, at den nuværende erhvervslejelov er mere fleksibel og brugervenlig for begge parter - og det er vores vurdering, at markedslejen i dag afspejler sig på en god markedsmæssig og dermed tilfredsstillende måde,« siger han.

»Regulering af markedslejen kan som bekendt gå begge veje, idet såvel udlejer som lejer kan kræve lejen reguleret i forhold til markedsprisen i et givent område. Det er vores erfaring, at lejeniveauet på de store linier ikke har reguleret sig nævneværdigt efter lovens indførelse.«

»Selvfølgelig kan man komme med skrækeksempler på lejeforhøjelser i specielle bydele eller kvarter rundt om i landet, men loven regulerer efter vores overbevisning markedet på en betryggende og tilfredsstillende måde.«

»Vi kan dog være meget bekymrede over, at nogle dommere tilsyneladende tillægger syns- og skønsrapporten for stor vægt, og dermed reelt underminerer boligretterne som institution. Syns- og skønsrapporterne er kun et bevis blandt flere, og man må som minimum kunne afæske syns- og skønsmanden et klart svar på, hvorpå han bygger sit skøn. Hvis ikke er erhvervslejerne i fremtiden virkelig ilde stedte,« mener Johnny Beyer.

Eftersom lejerne som regel ikke er kyndige på erhvervslejelovens område, anbefaler Erhvervslejernes Landsorganisation, at landets erhvervslejere husker at bruge erhvervslejeadvokater som sparringspartner/rådgivere i lejeforhandlingerne.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16