Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Får vi digital Postkaos?

To nye digitale postkasser på vej. Hvor skal vi finde dem? 92 pct. bruger i dag e – boks. Vi ved ikke meget om dem. Allerede nu er der kommet ekstra regning på 146 mio. kr. Snart er det slut for 400.000 danskere med TastSelv – kode hos Skat. Folk tvinges til NemID. Nets vil have flere penge fra butikkerne. Masser af indtjening hos Nets – chefer. Kapitalselskab stiller benhårde krav til profit- Familien Danmark kommer til at betale for Nets – chefers personlige indtjening. Snart kan du betale med dit glatte ansigt.

To nye digitale postkasser på vej
Omkring 4,4 millioner danskere skal til at vænne sig noget nyt. Vi skal til at bruge to – måske flere digitale postkasser. I øjeblikket har vi e – boksen, som vi snildt kan bruge, når vi nu alligevel er inde og kigge i vores bank.

Men nu skal vi have en fra det offentlige og en fra virksomheder.

Selskabet e – boks, som er delvis ejet af den danske stat har desværre tabt udbuddet. Så fra 2021 og otte år frem skal vi til at vænne os til noget nyt. De offentlige postkasser bliver leveret af it – firmaet Netcompany.

Hvor skal vi finde den?
Men se det er kun offentlige myndigheder, der kan sende post til denne. Det er ikke eksterne firmaer og virksomheder. Heller ikke vores bank, forsikringsselskaber eller pensionskasser. Så du kan ikke bare gå ind i din digitale bank og finde den ny digitale postkasse.

Måske skal du fremover gå via borger.dk eller downlade en app. De kloge mennesker, der skal udvikle det nye system siger, at de gør alt for at den nye e- boks bliver så sikker som mulig.

Digital post skal med jævne mellemrum fornyes.

92 pct. bruger e – boks i dag
92 pct. af voksne over 15 år bruger i dag e-boks. Tænk engang i 2018 sendte det offentlige 141 mio. meddelelser. Tænk, hvad de har sparet i portoudgifter. Ja vi får jo aldrig mere rudekuverter fra det offentlige.

Vi ved ikke ret meget
Men selv om det nye system allerede kommer i 2021 ved vi ikke meget om det.

Følger selve dokumentet med? Kan vi lægge andre funktioner oven på? Skal man trykke to gange på NemID for at få mere sikkerhed? Bliver man sendt over på Borger.dk eller Virk.dk, når man klikker? Følger mapperne i e – Boks, hvor folk har gemt deres dokumenter, med.

30 millioner login er det om måneden. Og langt de fleste læser det, der kommer i e –boksen. Ja du kan blive straffet, når du ikke læser din post. Her skal du betale din fartbøde. Her bliver du inviteret til undersøgelse af hospitalet.

Mon den bliver lige så brugervenlig som nu? NemID – nøgle - appen bliver i dag brugt af 1,8 mio. danskere. Gad vide, hvad der sker, når pap – nøglekortet helt udgår?

Allerede nu kommer ekstra regning
Men to postkasser kan i den grad forvirre. Nu ejes e-boks i dag af Nets og PostNord. Alt i e-boks gemmes krypteret. Du kan bruge e-boks som en slags digital pengeskab, hvor du har alle dine dokument.

Allerede inden afløseren er på plads er den blevet 146 millioner kroner dyrere end forventet, Så meget er den samlede forventede pris på de tre nye offentlige it – systemer steget fra udbudsfasens begyndelse, til de endelige kontrakter er underskrevet. Det vil sige, at det er en stigning fra 827 til 972 millioner kroner.

Status er, at regningerne er begyndt at vokse i to af tre projekter allerede før blækket er tørt. Det skyldes, at udbudsprocessen blev forsinket.

Skat varsler også digitale ændringer
Men se, der sker også digitale ændringer hos Skat. Og de sker allerede fra årsskiftet. 400.000 danskere bruger tastselv, når de skal ind at rette i forskudsangivelse eller i selvangivelsen. Men det kan de snart ikke mere. Nu bliver de tvunget til NemID.

Og egentlig er 400.000 jo et stort antal. Det vil ikke mere vær mulighed for at se sine skatteoplysninger, hvis du ikke bruger NemId.

TastSelv – koden har eksisteret helt tilbage fra 1995. Men selv om, der er mere sikkerhed med nøglekort og NemID, så vækker nyheden fra Skat alligevel bekymring hos brancheorganisationen FSR – danske revisorer.

Nets vil have flere penge af butikkerne
Første januar udløber den aftale, der fastsætter butikkernes betaling til nets for at kunne modtage dankort. Gennem længere tid er der ført forhandlinger og pilen peger i en bestemt retning. Det bliver dyrere at svinge kortet. I dag er det faktisk gratis at betale med dankort og sådan vil det også være fremover.

Men selv om Nets allerede i foråret hævede butikkernes pris pr. kortbetaling med 4 pct., er der varslet nye prisstigninger. Og de handlende har kun et sted at placere regningen, nemlig hos kunderne.

Masser af indtjening hos Nets chefer
Nets begrunder prisstigningerne med, at det er svært at få forretningen til at løbe rundt, bl.a. fordi det er blevet færre butikker med dankortautomater.

Topbossen Bo Nielsson scorede ikke bare et trecifret millionbeløb ved børsnoteringen af virksomheden. Han er også sammen med 70 - 80 andre chefer blevet stillet en gevinst på op mod syv milliarder kr. i udsigt, hvis de skaber fremgang og øger indtjeningen.

Benhårde krav til profit
I dag ejes Nets af en kreds af investorer anført af den amerikanske kapitalfond Hellman & Friedman, der er kendt for benhårde krav til profit.

I 2003 gav et flertal i Folketinget detailhandelen lov til at skubbe en del af gebyrregningen på kunderne, der herefter skulle betale 50 øre pr. hævning.

Familien Danmark skal betale for personlig indtjening
Men det skabte så voldsom oprørsstemning blandt forbrugerne, at politikerne blev tvunget til at trække beslutningen tilbage. Vi må håbe, at erhvervsminister Simon Kollerup tænker på dette, når han sætter sin underskrift på en ny aftale mellem Nets og butikkerne.

En forudsætning må ultimativt være, at Nets – bosserne skruer ned for deres personlige indtjening, før ekstraregningen til familien Danmark kan komme på tale.

Snart kan du betale med dit glatte ansigt
Ja og når vi nu er ved Nets, så bliver det snart muligt at betale elektronisk uden at tage pungen eller mobilen op ad lommen. Fremover skal alene det glatte ansigt kunne anvendes som betalingsmiddel. I øjeblikket testes det, om forbrugerne er klar til at modtage dette nye tiltag. Og forsøget er i gang i kontorfællesskabet Vibenshuset på Østerbro, som huser 25 virksomheder.

Brugeren opretter en profil på sin telefon, tager et billede med kameraet og parrer dette med nummeret på sit ID – kort. Selv om det er en biometrisk løsning, kræver det ikke ekstra udstyr hos sælgeren. Det kræver blot opsætning af en webcam.

Kilde: 


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16