Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Altid Uro på Nørrebro – eller ikke?

Det skal ikke negligeres, selv om det også sker andre steder. Nørrebro – Ja selvfølgelig. Hvem bestemmer på Nørrebro? En advarsel til forældrene. Det jo vanvittigt, hvad der foregår. Den Røde Plads var en eksplosiv kampplads. Hvorfor er politiet ikke til stede permanent. De unge på Nørrebro har fået gang i debatten. Hvorfor kom det så langt?

Det skal ikke negligeres
Så blev det igen engang fokuseret på Nørrebro og igen fra den negative side. Det sker gang på gang. I Nørrebro Handelsforening sagde vi altid, at journalisterne havde en speciel Nørrebro-knap på deres computer. Lokalpolitikere er kommet med en ny forklaring, og det er, at et flertal af journalister bor på Nørrebro.

Men faktum er, at vi har et problem på Nørrebro, for nu er ikke alt, hvad der skrives om og vises grebet ud af den blå luft. Det nytter ikke, at lokalpolitikere negligerer problemerne med bemærkninger om, at disse problemer også findes andre steder. Der skal for pokker da sættes ind for at løse, de problemer der opstår på Nørrebro – og andre steder.

Nørrebro – ja selvfølgelig
For medierne er der salg i sloganet ”Nørrebro – problem”. Men helt ærlig, det er ikke et særlig godt image at få hele tiden, hverken for erhvervslivet eller lokalbefolkningen. Det skaber utryghed, selv om det egentlig ikke er mere utryg på Nørrebro end andre steder.

Men igen og igen fremstår tingene som om, at det er et Nørrebro – problem.

Og mange politiker har den holdning: 

  • Nørrebro, Ja selvfølgelig

Vi kan ikke gang på gang negligere det. Hvis du kigger i ældre artikler på vores hjemmeside, så kan du også se, at erhvervslivet i den grad har været udsat. Politikere har ikke taget deres problemer alvorlig nok. Og for et par år siden hjalp først en henvendelse til justitsministeren for at få gang i undersøgelser af hærværk omkring nyetablerede erhvervsvirksomheder på Nørrebro.

Ikke morsom for erhvervslivet
Overskrifter som ”Altid uro på Nørrebro” er jo heller ikke morsomme for erhvervslivet. Udefra vælger folk nok hellere en anden bydel end lige Nørrebro. Medierne vil hellere vil fortælle den negative frem for den positive historie om bydelen.

Det er jo også postet millioner og atter millioner på utilpassede unge på Nørrebro. Men det er gammelkendte problemer, der igen og igen kommer til overfladen. Unge, der viser voldelig adfærd og foragt. Det skaber i høj grad utryghed blandt fredelige borgere på Nørrebro.

Hvem bestemmer på Nørrebro?
Det er først rigtigt ubehageligt, når man modtager personlige trusler. Og når medlemsbutikker trues med hærværk, hvis vi ikke vi lige arter os efter en bestemt holdning. Berlingske Tidende havde fornyelig en udmærket artikel om temaet, hvem der bestemmer på Nørrebro.

Når man så henvendte sig til politiet, fik man at vide, at det var svært at beviser noget som helst.

Går vil lidt længere tilbage i tiden, ja da kunne vi altid tale med lokalbetjenten om problemerne, både de store og de små.

Problemer også andre steder
Selvfølgelig opstår de nye problemer også andre steder og hvert år diskuterer man om loven omkring fyrværkeri skal ændres. Det er jo også vanvittigt, at brandvæsnet 17 steder er blevet beskudt af fyrværkeri. Hvad er det for en indstilling? Der er op til otte års fængsel, når man udsætter andre for fare. Egentlig burde det være en skærpet omstændighed, når det drejer sig om at forhindre redningsmandskab i at udføre deres arbejde.

En advarsel til forældrene
Fint at nærpolitiet er taget på besøg hos forældrene. De fik registreret, hvem der var galt med. Egentlig kunne man tro, at det var de sociale myndigheders opgave at foretage disse besøg. Men det har måske en præventiv virkning, at det er en betjent, der foretager besøget. Det kan få alvorlige følger for familien, hvis deres søn findes skyldig. De kan rydde ud af deres lejlighed.

Der er hjem, hvor far ikke er der. Mor har ikke den fjerneste ide om, hvad der foregår. Der er behov for, at nogen sætter dem ind i, hvad der sker med deres børn.

Et særligt familieteam
Fire forvaltninger går nu sammen i et specielt familieteam over to år for at undgå rekruttering til bander. De har fået 11,4 millioner kr. i ryggen fra Udlænge – og Integrationsministeriet. Nu skal både skoler, erhvervslivet og foreningslivet inddrages. Det handler om at klæde forældrene rigtig på i en hverdag med skolegang og fornuftige fritidsinteresser.

Man vil arbejde på at finde fritidsjobs og gøre forældrene til gode rollemodeller. Man vil arbejde hen på at sikre de unge et aktiv kultur – og fritidsmiljø. Åbenbart skal der etableres et kontor på Bispebjerg eller Nørrebro.

Tidligere har Nørrebro Handelsforening været meget engageret i lignende aktiviteter. Det har foreningen desværre ikke mulighed for mere.

Det er jo vanvittigt
Det er jo vanvittigt, hvordan man kan opføre sig. Man sigter da ikke efter busser, biler, forbipasserende eller cyklister. Og straks spekulerer man nok engang på alle mulige indsatser og gadeplansmedarbejdere. Kan disse stille noget op over for en kulturel holdning med disrespekt over for andre mennesker og samfundet som helhed.

Man har gennem årene brugt mange ressourcer på Nørrebro. Både i form af diverse mere eller mindre fjollede kriminalpræventive indsatser, men også massiv polititilstedeværelse. Og så pludselig kommer de i deres hollændervogne.

Skal politiet til at bruge deres værktøj med, at man i nogle zoner kan hæve straffen? Skal politiet til at bruge vandkanoner? Hvor langt skal man egentlig gå?

Den Røde Plads var en eksplosiv kampplads
I tre dage var Den Røde Plads om dannet til en eksplosiv gadekamp. Det var ikke en bandekamp, men unge drenge og børn, der med store grin rendte rundt og legede. Kampene bredte sig til Esrumgade, Fredensborggade og Lundtoftegade og Mjølnerparken.

Stribevis af unge er blevet registreret. Og nu skal politiet i gang med at kigge på video for at se om de kan spotte flere ulovligheder. De skal holdes ansvarlig siger politiet. Men hvorfor håndhæver politiet ikke maskeringsforbuddet?

Og at engang får beboerne så at vide, at nu vil der så i en periode være mere politi på Nørrebro. Ja før i tiden var de her konstant. Er det ikke som om, at det er en skabelon.
Som hvert år skaffes der en masse ulovligt krudt. Det kan man lave en god forretning på. Men på Nørrebro har beboere fortalt, at her kom 3-4 biler kørende med poser fulde af raketter m.m., så man kunne fortsætte kampen.

Hvorfor er politiet ikke til stede permanent
Politiet melder ud, at nu vil der være ekstra folk til stede. Men hvorfor skal politiet hele tiden rykke ud. Hvorfor er de egentlig ikke permanent til stede? Der bor 78.000 mennesker på Nørrebro. Det svarer til Danmarks 6, største by.

De unge, der har været årsag til kaosset, mener at medierne i den grad har overdrevet. De siger, at ingen uskyldige er blevet ramt. De skyder bare lidt efter hinanden. Folk kan bare lade være med at gå hen, hvor der bliver skudt. 

  • Når man skyder efter hinanden, bliver ens venner bange, og det er sjovt, når de stikker af. Det er sjovt at se drenge stikke af.

Politiet har nu taget det ret alvorligt. Deres politibil blev ramt, men de skulle nu ikke have nydt at stige ud. Men senere lavede de en god gammeldags knibestangsmanøvre, hvor de kom fra flere områder og satte folk af i sidegaderne. Herfra løb betjentene frem med hjelme og trukne knipler langs husmurene, mens der kørte biler frem fra den modsatte side. På den måde blev de unge mennesker mere eller mindre smidt på jorden på begge sider af Nørrebrogade på det sted, hvor de stod. Her blev de visiteret og enkelte blev taget med.

Skal man generelt til at foreslå forbud mod fyrværkeri eller skal det flere restriktioner- Men skal det gå ud over mennesker, der opfører sig ordentlig?

De unge på Nørrebro har fået gang i debatten
Man må jo i den grad sige, at de unge på Nørrebro og andre steder har fået gang i debatten om fyrværkeri. Nej, man må ikke skyde langs jorden. Heller ikke nu. På skrivende tidspunkt har 18.000 skrevet under på et totalt forbud mod fyrværkeri. Men i en undersøgelse som TV2 har gennemført svarer 47 pct. at de er helt eller overvejende enige i et totalforbud, mens 44 pct. er imod.

74 pct. af de adspurgte er overvejende enige i at begrænse brugen af fyrværkeri. Holdningen blandt danske politikere er også en skærpelse af de nuværende regler. Men det er vel også af hensyn til klimaet.

Nogle mener, at perioden skal forkortes. Men det er åbenbart tilladt ved fodboldkampe at anvende kraftige kanonskrald uanset dato.

Andre mener så igen, at der kun burde fyres nytårskrudt bestemte steder så man har bedre styr på det. Og på en enkelt aften modtog Københavns Politi 60 anmeldelser om uforsvarlig affyring af krudt. I forvejen er politiet i den grad optaget af arbejde. Skal de nu belastes af endnu mere kontrol?

Og så er det dem, der har ment, at nytårskrudt ikke må fyres af i beruset tilstand. Skal politiet gå rundt og tage spiritusprøver nytårsaften?

Hvorfor kom det så langt?
Man kan jo andre sig over, at 30 -50 unge på Nørrebro gennem tre aftener fik lov til at more sig på andres bekostning på Nørrebro. Det lykkedes dem i den grad at skabe kaos og utryghed. Var det ikke noget, der kunne have taget fat i dem og sagt:

  • Dette accepterer vi bare ikke. 

Husk at inde i vores arkiv er der masser af eksempler på uro og episoder på Nørrebro, som vi også beskriver i artiklen. Brug søgefunktionen og gå ind i databasen.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16