Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Butikkerne lider på Nørrebro

Her kan du få hjælp. Det virker meget dødt. Ikke alle åbner efter krisen. Restauranter og deres leverandører mister månedlig: 14,5 milliarder. Vi besøger en restaurant på Nørrebro. Man havde håbet, at mere blev givet fri. Er det forkert at sundhed kommer før økonomi? Indtil nu har 50.000 mistet deres arbejde. Flere lukker nu end under Finanskrisen. Flere penge giver nødvendigvis ikke mere forbrug. Det faldende forbrug koster 170.000 jobs. Lån din moms. Man kan måske kigge på disse forbedringer. Håndværkerne arbejder, det gør ikke alle offentligt ansatte.

Her kan du få hjælp
Vi har haft en del henvendelser fra små virksomheder, der ikke ved, hvor de skal få hjælp. Der er en del støtteordninger som kompensation og refusion. Du kan få et overblik på www.virksomhedsguiden.dk - Du kan også ringe på Erhvervsstyrelsens hotline 7020 0034.

26.000 har allerede søgt lønkompensation.

Det virker meget dødt
I disse Corona-tider findes der masser af nervøse virksomhedsejere på Nørrebro. Og hvorfor skulle det lige være Nørrebro? spørger du sikkert. Jo her ligger et utal af små virksomheder, som er mest i farezonen. Her ligger også et utal af restauranter, som heller ikke må have åbent. Ikke engang noget med udeservering i det flotte vejr, som vi har haft.

Mange lukkede butikker har en afsmittende virkning på de butikker, der gerne må have åbent. I øjeblikket virker det meget dødt.

Ikke alle åbner efter krisen
Vi skal nok ikke være indstillet på, at det er de samme restauranter og butikker, der åbner efter krisen. En masse vil bukke under. Der er ganske simpelt ikke økonomi til at genåbne og det trods hjælpepakker m.m. Inden krisen satte ind, var der mange detailhandler i København der var i faregruppen – ja helt op til en femtedel.

Og det er nok ikke dem, så banken hjælper her og nu.

Restauranter og deres leverandører mister månedlig: 14,5 milliarder
To Michelin-restauranter er gået konkurs og flere følger. Indkøbsforeningen Din Tøjmand er gået konkurs. Men 100 Din Tøjmand – butikker fortsætter. Mange af dem har dog lukket i øjeblikket.

Ja tænk engang en kæde som Sticks’nSushi har mistet 75 pct. af deres omsætning. Også en række kendte københavner – restauranter kører i øjeblikket med absolut nul omsætning.

Kloge mennesker har regnet ud, at restauratører og deres leverandører hver måned mister 14,5 milliarder kr.

Vi besøger en restaurant på Nørrebro
Vi har talt med en restauratør på Nørrebro, der gerne vil forblive anonym. Før fyldte han sine lokaler med glade gæster. Nu har han sendt sine folk hjem og laver selv Take Away ud af huset. Men her opnår han kun 10 pct. af den oprindelige omsætning. Han havde håbet på at levere konfirmationsmad.

Han kan ikke få dækket 100 pct. af sine udgifter, da han stadig har en indtægt. Det synes han er uretfærdigt. De store måneder for ham er juni, juli, august og september.
Som så mange andre er han begyndt at gennemtænke sin virksomhed. Han vil skære på personalet. Og det kommer til at gå ud over menukortet. Måske vil han fremover kun tilbyde to retter, når han igen engang kan åbne.

Man havde håbet, at mere var givet fri
Mange havde håbet, at de butikker, der var blevet lukket, var blevet åbent igen her efter påske. Og da dette ikke var tilfældet, haglede kritikken igen ned over Mette Frederiksen. Mange især i den blå blok mente, at denne beslutning var helt forkert.

Også Tænketanken Kraka mente, at beslutningen var forkert. Her mener man at det både sundhedsmæssigt og økonomisk var bedre at åbne for en større del af samfundet.

Som bekendt opererede regeringen med tre scenarier, et lille, et mellem og et stort. Og det betød så at cafeer, restauranter, frisører og andre liberale serviceerhverv vil forblive lukket frem til mindst 10. maj.

De tre modeller havde noget med indlæggelser på intensivafdelinger at gøre. Den mindste betød 277 patienter, den mellemste 327 og den største 434 patienter.

Er det forkert, at sundheden kommer før økonomien?
Mange har beskyldt regeringen for at sætte økonomien i anden række. Men man skal nu ikke bare ignorere faren. Det kan de blive ved at åbne for hurtigt op. Det er et spørgsmål om, risikoen er mindre for at det scenarie giver bagslag. Hvis vi lukker op og det giver bagslag, og det går galt, jo dyrere bliver det også for dansk erhvervsliv, jo dyrere er risikoen for at virksomhederne går konkurs, og folk mister deres arbejde.

Er det i grunden forkert at sundhedsmæssige grunde vejer tungere end økonomiske grunde? Det er et svært spørgsmål at besvare. For når krisen engang er overstået, er der langt fra så mange butikker og restauranter tilbage på Nørrebro, som det var før krisen!

Indtil nu har 50.000 mistet deres arbejde
Siden starten af krisen har 50.000 mistet deres arbejder. Mange eksperter mener at dette tal hurtigt kan vokse. DI har lavet en plan med mere end 70 konkrete tiltag, der kan skabe 30.000 nye arbejdspladser over de næste par år og mindske nedgangen i velstanden med forventet 45 milliarder kroner.

Forskel i web – køb
Resultatet af det hele er vores forbrug er det lavest i utallige år. Vores måde at købe ind på er også blevet anderledes. Mange web – butikker oplever rekordomsætning, mens andre web-butikker også opererer med meget dystre tal.

Flere lukker end under Finanskrisen
Der er da også virksomheder, der kommer gennem perioden. De har været hurtige til at reagere på udfordringer. De har kigget på udgifterne og set på, hvordan man kan få besparelser.

Mange har forsøgt sig med nye udfordringer bl.a. det digitale og som leverandører. Men der er stadig et ufatteligt pres på virksomhederne og chokeffekten er enorm.

En forlængelse af lukningerne øger selvfølgelig risikoen for konkurs påpeger både Dansk Industri og dansk Erhverv. På trods af diverse hjælpepakker forventes det at 10.000 danske virksomheder er tvunget til at opgive kampen og dreje nøglen rundt. Og deriblandt vil der også være restauranter og butikker på Nørrebro.

Dermed vil denne krise overgå Finanskrisen, hvor 6.000 virksomheder lukkede.

Flere penge giver ikke nødvendigvis mere forbrug
En af ideerne kan være at frigøre indefrosne feriepenge. Gør man det så kommer 55 milliarder kr. i omløb. Men lige nu er det ingen grund til det. Det er nemlig næsten på nettet de kan bruges.

Og vi skal nu heller ikke være så skråsikre på, at Familien Danmark vil bruge disse penge til forbrug. Det har indtil krisen gik i gang for alvor knebet for danskerne at forbruge deres penge. Som bekendt består en god økonomi af et godt forbrug og en god eksport.

Det faldende forbrug koster 170.000 jobs
I krisen har indkøbsvanerne i den grad ændret sig. Vi kan ikke kan ikke handle de steder, som vi er vant til. Og nedgangen i vores forbrug, hvis det fortsætter, vil i sig selv koste 170.000 jobs og koste måske 18.000 selvstændige deres virksomhed. Skal vi prøve at kigge på nogle tal?

Stigninger: 

  • Nemlig.com +178 pct. 
  • Wolt + 27 pct. 
  • Wish + 62 pct. 
  • Amazon + 17.5 pct. 
  • Stream Games + 107 pct. 
  • Playstation + 69 pct.

Fald: 

  • 7-Eleven -47 pct. 
  • Flying Tiger – 84 pct. 
  • H&M -67 pct. 
  • DSB -65 pct. 
  • Flixbus -80 pct. 
  • Burger King -72 pct. 
  • Joe & The Juice -59 pct. 
  • lagkagehuset -23 pct. 
  • Normal -48 pct. 
  • Magasin -73 pct. 
  • Restauranter -73 pct. 
  • Rejser -94 pct. 
  • Betalinger med fysiske kort – 39 pct.

Lån din moms
Regeringen tilbyder nu mindre virksomheder op mod 35 milliarder kroner. Tiltagene vil begrænse tabene og komme bedre i gang efter krisen. Det er en slags låneordning på det momsbeløb, som man betalte i marts måned. Det hjælper især dem, der ikke kan låne i banken. De er rentefri og beløbet skal betales tilbage i april 2021.

Men erhvervslivet vil have endnu mere hjælp. Man vil have forlænget de nuværende hjælpepakker og en kompensation for de varelagre, som man har liggende grundet faldende efterspørgsel.

Man kunne måske kigge på disse ting
Man kunne måske også lige kigge på dette: 

  • Små iværksættere bør kunne få adgang til dagpenge uden at skulle lukke deres CVR – nummer 
  • Forlæng hjælpepakkerne – gør det individuelt for enkelte brancher 
  • Forsinkede tab bør også kompenseres 
  •  Indfør bagatelgrænse, så tvangslukkede virksomheder stadig må have 10 pct. af normal omsætning. 
  • Sænk grænsen for kompensation for faste udgifter fra 25.000 kr. til 10.000 kr.
  • Lønkompensation bør kunne gives fra første dag. 
  • Frigiv indefrosne feriepenge – men vent lige til der er steder, hvor man kan bruge dem og ikke kun på nettet. 
  • Små og mellemstore virksomheder skal kunne modregne skat i fremfør-bare skattemæssige underskud. 
  • Iværksættere uden omsætning skal have dagpengesats uden at lukke virksomheden.

Håndværkeren arbejder, det gør ikke alle offentligt ansatte
Håndværkere skal arbejde under krisen, mens en lang række offentligt ansatte fortsat er mindre på arbejde, fordi de er send hjem.

Finansministeren sagde forleden noget meget sandt under et pressemøde: 

  • Man bliver nødt til at sende flere privatansatte ud i den potentielle smittekæde på arbejdspladserne, fordi det er dem, der skal sørge for at der er penge til den offentlige velfærd.

Retfærdigvis omformulerede finansministeren det på denne måde: 

  • Det er jo sådan at vores velfærdssamfund finansieres af, at vi har nogle dygtige medarbejdere og virksomheder, som er med til at betale regningen for, at vi har den velfærd, vi har i Danmark.

Kilde: 


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16