Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Så kom butikkerne i gang

Der kom ikke så mange. Branchen har en nedgang på 20 pct. Skoringen vil sælge til normale priser. Kunder er ikke bange for at opsøge store butikker. Men på åbningsdagen var der masser af rabatter og lave priser. Skoringen: Forbyd udslag. Mange butikker får ikke dækket deres udgifter. Der er snyd med lønkompensation. 85 pct. af omsætningen er stadig i de fysiske butikker. Finansministeriet forventer et underskud på 200 milliarder kroner. Hvad prioriterer man ført? Man kan ikke engang se det rigtige antal af konkurser. Godt for restauranter. Et stort fald for eksporten.

Der kom ikke så mange
I Rødovre Centrum må de godt være 5.600 kunder på en gang. Og så overholder de også betingelserne. Men der kom ikke den strøm af kunder, som butikkerne havde brug for. BT var på besøg mandag eftermiddag. Og da var der kommet i alt 4.500 kunder.

Men to virksomheder var allerede gået konkurs. Det var tøjbutikken Flash og Arnold Busch. Det er sikkert heller ikke alle, der klarer de næste par måneder.

Man er startet med halveret købelyst og halveret omsætning. Men man skal nok heller ikke regne med samme købelyst som før krisen.

Heller ikke Nørrebro Bycenter startede med det store brag.

Branchen har en nedgang på 20 pct.
Hos Dansk Erhverv, der organiserer 17.000 virksomheder i Danmark, har branchen haft en nedgang på 20 pct.

I marts og april sælger Skoringen normalt dobbelt så meget som en gennemsnitlig måned. Lige nu tårner Skoringens varelager med forårskollektionen sig op med udsolgte varer svarende til 150 fyldte lastbiler.

Skoringen forsøger at sælge til normale priser
Men man skal ikke forvente, at der kommer gigantiske tilbud. Man håber at kunne sælge varerne til noget, der ligner normalpriser. For der skal være råd til at købe efterårsvarerne. Skoringen har 100 butikker i Danmark, men 60 pct. af omsætningen ligger i de 44 center – butikker, der lige er åbnet.

I Skoringen håber man på, at der kommer en hjælpepakke, så der kan fås kompensation for udsolgte sæsonvarer.

Folk er ikke bange for at opsøge store butikker
Butikker, der lukkede frivillig ned på grund af kunder og personalets sikkerhed er også startet igen. Lukningen kunne også skyldes manglen på kunder.

Folk er ikke bange for at opsøge store butikker. Det har vi set med byggemarkeder og Ikes. Men måske er de mere bange for at opsøge mindre butikker. I Imerco forventer de ikke samme tilstrømning som før krisen satte ind. Men koncernen har mistet et tocifret millionbeløb i omsætning.

Det bliver et ekstra hårdt år at komme igennem.

Der var rabatter og særpriser
Selv om hylderne bugner, skal vi dog ikke lige med det samme forvente Black Friday. Erhvervsministeriet har frarådet specielle kø – tilbud af hensyn til kundernes sikkerhed. På den anden side så mangler butikkerne i høj grad penge i kassen. Der skal groft sagt indhentes to måneders salg.

Allerede på åbningsdagen varsler flere butikskæder store rabatter for at lokke kunderne til. Og den slags vil vi se mere af de kommende uger. Bare fordi man er åbnet kommer kunderne. Man er nødt til at gøre noget for at få dem ind ad døren. Man bliver nødt til at gøre noget alvorligt for at få penge i kassen.

Mon ikke, at der kommer masser af sko og tøj i tilbud. Mange vil rulle disse tilbud ud med det samme. Butikker har brug for at lave kampagner her og nu. Og det er heller ikke forbudt.

Anbefalingen fra Erhvervsministeren er der mange butikker, der ganske enkelt ikke har råd til eller mulighed for at holde. Mange butikker er så pressede, at de er villige til hvad som helst for at få noget likviditet. Vi er ude i en situation, hvor butikkerne skal ud og konkurrere på kommercielle vilkår. Det er kun de stærkeste, der overlever. Konkurrencen er hårdere end før.

Skoringen: Forbyd udsalg
Skoringen er kommet med et forslag om at forbyde ”Udsalg”. Det er for at redde detailhandlen for en truende konkursbølge. Fordi man i lang tid har holdt lukket, skal man ikke forære varerne væk, siger man. Flere andre EU – lande overveje dette i øjeblikket.

Et prismæssigt blodbad vil få alvorlige konsekvenser for hele modebranchen, bliver der hævdet. Sportsmaster bakker Skoringen op.

Coronakrisen har medført at både detailhandlere og leverandører mangler likviditet. Erhvervsministeriet understreger, at man ikke har indført et forbud mod tilbud. Man har foreslået at holde mængden af udsalgsvarer nede for at hindre for store forsamlinger.

Der fri prisdannelse på markedet. Sådan skal det også være i den kommende tid, siger man fra Dansk Mode og Textil. Der vil komme masse af tilbud i den kommende tid.

Og Dansk Erhverv fastslår, at de fysiske butikker er direkte i konkurrence med nethandelen. Flere af disse kører aktuelt med masser af tilbud. Mange butikker vil forsøge at indhente ro måneders salg.

Mange forbrugere er i øjeblikket tilbageholdende. Derfor er det brug for at stimulere kundernes købelyst. Derfor skal man ikke bremse butikkernes mulighed for at sætte varer på tilbud.

Men Skoringen fastholder deres forslag. De mener, at staten har pumpet mange penge i hjælpepakkerne for at redde butikker og arbejdspladser. En priskrig og udsalg vil eliminere virkningen af hjælpepakkerne, hvis en større konkursbølge først ruller ned over detailhandlen.

Mange butikker får ikke dækket deres udgifter
20 butikskæder gør opmærksom på, at de ikke får dækket deres udgifter 100 pct., som der blev lovet. Regeringen havde meldt ud, at butikker i storcentre, der blev tvangslukket, fik dækket 20 pct. af deres udgifter.

Hvis tvangslukkede butikker er en del af et selskab, der også har butikker i gågader eller sælger varer via webshop, får kæderne nemlig markant mindre i kompensation fra hjælpepakkerne, selv om deres butikker i storcentrene ikke har haft omsætning før begyndelsen af marts.

Det skyldes at hjælpepakkerne er strikket sammen på en måde, som betyder, at kompensation bliver udregnet efter CVR – nummer, og dermed tæller omsætningen fra de åbne butikker eller salget på nettet med i regnestykket, hvis en kæde har samlet alle butikker under et CVR – nummer.

Kun hver tredje af ca. 5.000 butikker i de danske storcentre, der var tvangslukket, kan forvente 100 pct. i kompensation for faste udgifter, lyder vurderingen fra Dansk Erhverv.

Elektronikkæden Humac har 14 butikker i landets storcentre, desuden har kæden 13 butikker i gågader og en webshop.

De er registreret under et CVR – nummer, og det betyder, at Humac kun kan få dækket 12,5 pct. af udgifterne i de 14 butikker i storcentrene., der siden marts har været tangslukket.

Humac havde i 2019 underskud på grund af investeringer i nye webbutikker. Derfor får kæden fået et yderligere hug i dækningen af udgifter.

Snyd med lønkompensation
Rigspolitiet har fået de første anmeldelser om snyd i forbindelse med hjælpepakkerne. Det drejer sig bl.a. om lønkompensation til ansatte, der stod til at blive fyret. En betingelse er, at de ansatte ikke arbejder, når der gives lønkompensation. Men der er set eksempler på, at ansatte alligevel arbejder. Dermed har de fået uberettiget støtte.

Rigspolitiet følger nøje, om folk i kriminelle miljøer forsøger at udnytte hjælpepakkerne og om der sker momssvindel eller andre former for økonomisk kriminalitet. Og der vanker en stor bøde. Den er faktisk fire gange så stor som almindelig økonomisk kriminalitet.

85 pct. af omsætningen er stadig i fysiske butikker
Men problemet at det er sæsonbetonede varer, der er flest af. Disse skal snart skydes af. Privatforbruget skal stimuleres. For kommer det ikke i gang, kan det blive alvorligt.

Jo netbutikkerne har haft travlt, men husk lige på, at 85 pct. af den samlede omsætning stadig foregår i de fysiske butikker.

Som vi tidligere har været inde på, så kan efterspørgslen blive påvirket negativt af stigende arbejdsløshed og almindelig bekymring for økonomien.

Ikke godt for samfundet
Forbrugerpriserne udviklede sig til nul pct. i april sammenlignet med samme måned sidste år og det er første gang siden september 2016

Deflation er ikke en god ting. Det bider os selv i halen. Det betyder at danskerne gemmer på deres penge, fordi varerne vil være billigere i morgen eller om en uge. Og det er ikke godt for samfundet, hvis folk ikke bruger penge.

Virksomhedernes forventninger til prisudviklingen i den kommende tid tog et stort dyk i konjunkturbarometrene i slutningen af april. Det kan hænge sammen med store varelagre hos de erhvervsdrivende, som kan blive fristet til at sætte priserne ned for at sætte gang i salget.

Et underskud på 200 milliarder kr.
Ledigheden er steget med 50.000 personer og siden 9. marts er omkring 150.000 sendt hjem med lønkompensation. Samtidig beretter Finansministeriet at Danmark kommer ud af 2020 med et underskud på knap 200 milliarder kr.

Hvad prioriterer man først?
Der har været meget af politik i genåbningen. Hvad prioriterer man først? Hvordan vægtes forskellige sundhedsmæssige spørgsmål over for hinanden? Hvor vejes sundhed over for økonomi? Der findes de røde svar og der findes de blå svar. Måske også et helt tredje svar.

Er hjælpepakkerne rigtige? Kommer hjælpen frem til virksomhederne i tide?

Kan ikke se antallet af konkurser
Man har ikke engang kunne se rigtige tal på, hvor mange konkurser, der er blevet til. For selv Sø – og Handelsretten har kørt på nedsat blus. Det ville da ellers have været rart, hvis politikerne kunne have set, om det var den rigtige fremgangsmåde.

Ifølge de officielle tal gik 494 virksomheder konkurs i april. Men de tal kan man ikke rigtig bruge til noget. Retsinstanserne har ikke kunnet behandle sagerne.

Godt for restauranterne
Sundhedsstyrelsen anbefaler nu en meters afstand. Denne ændring er Horesta meget glade for. Det betyder meget for hotel -, restaurant – og turisterhvervet. Et krav på to meter ville have betydet en fortsat reduktion af omsætningen på 60 – 80 pct.

Anbefalingerne er dog i skrivende stund endnu ikke gældende. De skal først tilpasses gældende love og bestemmelser.

Stort fald for eksporten
Eksporten af varer faldt 5,1 pct. i marts. Men det vil blive meget værre. Økonomer forventer største fald siden 1940’erne. Eksporten er hovedsagelig faldet til lande uden for Europa.

Størstedelen af eksportsektoren har været nedlagt under Corona-krisen. Det gælder bl.a. industrien, der tegner sig for 60 pct. af vareeksporten. Vi vil nok komme ud af 2020 med et fald i eksporten på 15 – 20 pct. 

  • Husk at vi opdaterer vores Facebook flere gange dagligt.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16