Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Den nye Nørrebro Park bliver tegnet af Steen Høyer

  
STEEN HØYER OG GHB LANDSKABSARKITEKTER SKAL LAVE DEN NYE NØRREBRO PARK

Den nye Nørrebro Park bliver tegnet af Steen Høyer og GHB Landskabsarkitekter. Det bliver offentliggjort af Kvarterløft Nørrebro Park og Københavns Kommune på et borgermøde 20. juni 2005

Steen Høyers forslag placerer et forløb af tværgående bånd på cyklisternes rute gennem parken. De består af alt fra roser, hyld og lærk til halkonstruktioner, vandbassiner og simple jordvolde.

Den åbne grønning med idrætsfaciliteter og en renoveret legeplads på den modsatte side af lindealléen bevares og forstærkes.

Om forslaget skrev dommerkomitéen bl.a., at der er tale om et på en og samme tid poetisk og funktionelt bud på opgavens løsning – et projekt med international standard – og med helt lokal forankring.

  • Nørrebro er oplevelsesrigt og sammensat, og det skal afspejle sig i den nye park, forklarer Steen Høyer.
  • De tværgående rækker af træer og buske giver cyklisten en stribe skiftende oplevelser på turen igennem parken, og i markedshallerne vil man finde alt fra små loppemarkeder til Nørrebroevents.

Den nye Nørrebro Park vil adskille sig fra Københavns andre parker ved at være mere bymæssig. En park indeholder selvfølgelig træer, buske, græs og grus, men den nye Nørrebro Park har også flere elementer fra det omkringliggende kvarter. Der er tage, belysning, flag og klatrevægge.

  • Det bliver en gedigen og robust park. Den skal ikke have unødvendige arkitektdetaljer, uddyber Steen Høyer.

Dommerkomitéen vægtede de fantasifulde forslag, der passer med Nørrebroernes afslappede livsstil og aktive liv. I Steen Høyers projekt bliver det til klatretårne, halkonstruktioner, en skaterbane og en beachvolleybane, soppebassiner og en kunststofbane med bander. På den store grønning mod Nordbanegade bliver der plads til en fodboldbane på 90x45 meter, men området kan også bruges til bydelsfestivaler – f.eks. de traditionsrige Kulturelle Markedsdage i august.

Steen Høyer får hjælp af særlige eksperter specielt to steder i parken: på legepladsen og på skateboardbanen.

Legepladsen bliver til sammen med kunstneren Alfio Bonanno, der også står bag Himmelhøj på Amager og Louisianas Søpark.

Skateboardbanen laves sammen med Teit Andersen, der også har lavet en ny skateboardpark i Gentofte.

Et af de helt markante elementer i den nye park bliver de knap hundrede bydelsfaner. De bliver hejst højt over de nyplantede træer og buske på indvielsen og kommer til at vejre over parken mindst en gang om året herefter.

Steen Høyers idé er at motivet på fanerne fornyes hvert år på en tilbagevendende, lokal kunstkonkurrence.

Steen Høyer modtog tidligere i år Akademirådets Eckersbergmedalje for vinderforslaget til den nye Nørrebro Park. Medaljen gives for en indsats af høj kunstnerisk kvalitet inden for den frie eller den bundne kunst. Ifølge motiveringen har projektet anslået en ny og mere aformel stil.

Vicedirektør i Vej&Park Jon Pape mener at forslaget har nogle helt særlige kvaliteter:

  • Steen Høyers projekt respekterer de kvaliteter, der er i parken i dag. Han ser ikke området som et antal kvadratmeter, der bare skal hældes indhold i. Det gælder f.eks. rosenhaven og boldbanerne, som mange er glade for i dag.
  • Samtidig tilfører projektet nogle nye ting, der kommer til at gøre Nørrebro Park helt speciel: Båndene med træer, belysningen, flagstængerne, markedshallerne osv.
  • Det er en nyskabende måde at se en bypark på. I virkeligheden er det det samme grundsyn på parken, som da den blev anlagt i 1930’erne som en brugspark – en folkepark. Markedshallerne understreger dette; det er det nye årtusindes syn på byparkerne, mener Jon Pape.

Formanden for kvarterløftets styregruppe og repræsentant for ejerlejligheder Ole Meinild siger:

  • Den nye Nørrebro Park får en enorm betydning for identiteten i kvarteret. Her får Nørrebro Park Kvarter en nyskabelse, der både giver os nogle vigtige udendørskvaliteter og en spændende ting at tilbyde resten af København som udflugtsmål.

Overborgmester Lars Engberg (S) peger også på parkens betydning for kvarteret:

  • Det er vigtigt, at vi bevarer den lokale identitet i Københavns mange bydele samtidig med, at vi laver byrum af internationalt format. Jeg synes, at Ny Nørrebro park er et godt eksempel på, at denne balancegang er mulig.

Bygge- og teknikborgmester Søren Pind (V) mener at parken vil føje nye grønne oplevelser til Nørrebro:

  • Det glæder mig, at Nørrebro nu får en flot park, hvor både børn og voksne kan mødes om gode oplevelser. Jeg er særligt glad for, at parken kommer til at rumme gode muligheder for leg og udfoldelse, og den kommer også til at blive en flot oplevelse langs cykelruten.

Udstilling: Steen Høyers projekt udstilles i Lundtoftegade 87 fra 25. juni til 1. juli 2005. Åben lø-sø 12-15 og ma-fr 9-15.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16