Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Mesterlæren kan blive god

Af Uwe Brodersen, sekretær i Nørrebro Handelsforening
Formanden for Landssammenslutningen af Handelsskoleelever, Anders Friis-Hansen (AFH) mener, at jeg har brugt ”valgpropaganda” fra regeringspartierne og Dansk Folkeparti i forbindelse med argumenter for en ny mesterlære. Det er ingenlunde tilfældet. Som det tydelig fremgik barslede Nørrebro Handelsforening allerede for et par år siden om ideen af genindførelse af mesterlæren. Vi er ikke underlagt partipolitiske ideologier.

Målet var dengang, at få rødderne væk fra gaden. Samtidig viste en undersøgelse blandt detailhandelen, at man gerne ville have elever, såfremt man kunne kombinere skolegang og tilstedeværelse i butikken. Vi startede et forsøg med økonomisk hjælp forskellige steder fra.

I den gamle mesterlære blev man i nogle fag opdelt, alt efter forhåndskendskab. Dette kan vel også praktiseres i dag. AFH kalder det en b-uddannelse. Jeg kan ikke forstå argumentet, ”at en stor del af skolegangen bliver fjernet”. Det bliver ikke tilfældet.

AFH udlægger det som om, at alle nydanskere dropper en erhvervsuddannelse. Det er ikke tilfældet. Også mange danske unge dropper en erhvervsuddannelse.
Der stilles i mange fag høje krav til medarbejderne. Derfor må de faglige kvalifikationer ikke gøres dårligere. Dette stiller igen store udfordringer til såvel eleven, skolen og arbejdsgiveren.

AFH mener, at der ikke er nogen kontrol med, om man lærer noget. Endvidere er der fare for, at de unge bliver udnyttet som billig arbejdskraft. Og eksemplet bliver brugt med, at de unge i 4 år skal feje gården. Jeg tror ikke, at der er nogen ansvarlig arbejdsgiver, der på den måde vil misbruge de unge. Et ansættelsesforhold handler også om gensidig tillid.
Efter indlægget at dømme, bør handelsskoleelevernes formand måske arbejde lidt med begrebet, fordomme.
Er man usikker, er det en god ide, at melde sig i en fagforening

Jeg kan da godt være enig med AFH, at der skal sikres flere praktikpladser. 8 % flere unge i erhvervsuddannelse har fået praktikplads i forhold til 2004. Det er de små og mellemstore virksomheder, der tager hovedparten af lærlingene.
Mesterlæren kan måske være et af redskaberne til at højne antallet af praktikpladser.
Mange butikker skriger efter faglig arbejdskraft. I det forsøg, jeg har omtalt, har 40 arbejdsgivere tilbudt praktikplads. På Nørrebro Handelsforenings hjemmeside kan man se, hvordan man kan få en sådan plads.

Det er langtfra alle arbejdsgivere, der er så indskrænket, som AFH gerne vil gøre dem til. Mange lever faktisk op til deres samfundsansvar.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16