Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

En levende by – eller hvem gælder loven for?

En levende by, er en by med forskellighed. Nærhed, varer og aktiviteter hører sammen. Et levende og attraktivt shopping miljø, der indbefatter mange mindre detailhandlere. Spisesteder, erhverv og et varieret kulturtilbud hører sammen.
Men det er som om byplanlæggerne har glemt dette. Antallet af butikscentre er de sidste år steget fra 117 til 152.
Alene i København, Helsingør, Frederikssund og Køge – området er der planlagt 22 nye centre. Allerede nu har centrene 25 % af den samlende omsætning. Den kultur, som var nostalgi i den gamle bykerne bliver konstrueret i de nye centre.
Hvis man fortsat vil bevare den levende by, ja så kræver det samarbejde mellem arkitekter, detailhandel og byplanlæggere.
En anden ting er nogen underminere loven ved blot at blæse på den, og forvente efterfølgende tilgivelse. Skal landskabet virkelig plastres til, uanfægtet om planloven bliver overholdt eller ikke?
Faktum er, at der bevidst eller mere eller mindre ubevidst ses gennem fingrene med reglerne. Det er tydeligt, at se, at nogen ikke holder sig inden for lovgivningen.
Et flertal i Folketinget vender sig mod en generel lempelse af grænsen for størrelsen af stormagasiner og varehuse.

Føtex i Ribe

Føtex i Ribe er for stor. Det siger kammeradvokaten og miljøministeren. Men det vil Ribes borgmester ikke finde sig i. Loven gælder ikke for alle, det så vi tydelig i Horsens, så hvorfor skulle det gælde for Ribe. Til Politiken sagde Ribes borgmester Mine personlige gisninger er, at hun (Connie Hedegaard) er blevet trukket rundt i manegen i sagen om Bilka i Horsens, da regeringstoppen selv tog over.
Venstres miljøordfører bakker sin borgmester op, og vil have planloven ændret her og nu.
Nu er det jo sådan, at i Danmark foregår der en demokratisk proces, og lovgivningen bliver til på Christiansborg. Det vil man ikke lade sig nøje med i Ribe, man vil have sagen ordnet i vestre Landsret. Og med lidt snilde og kreativitet, kan det gå mange år, inden sagen når Landsretten. Men man forstår måske godt Ribe, hvis de taber sagen, ja så er det skatteyderne derover, der skal betale Føtex for at bygge om for 3 – 4 millioner kroner.

Flere sager undervejs

DSK bebuder en stramning af reglerne, og flere sager er undervejs.

  • Føtex i Ringsted, her skal centret ligge uden for byen, hvor lokalplanen ikke tillader store dagligvarebutikker.
  • Føtex i Hillerød er i farezonen
  • Føtex i Roskilde fylder 4.000 m2. dansk Supermarked påstår dog, at man ikke regner bageri, kiosk og flaskeindlevering, som en del af varelageret. Sagen er indbragt for Naturklagenævnet
  • Bilka i Viborg kan måske blive en sag
  • Tager vi Fields ude i Ørestaden er spørgsmålet: ”Kan Bilka sammen med to øvrige butikker tilsammen betegnes som et stormagasin?”. Sagen skal behandles i Landsretten

Men er det ikke grund til at respekten for lovgivningen genoprettes?

Centre på vej frem

Det er ingen tvivl om, at butikscentre har en lys fremtid. Investeringer er der masser af. Omsætningen drives frem af en effektivitet, der ikke overlader noget til fantasien.
Discountbutikker bliver brugt til nærbutikker. De kan måske blive midtbyens redning, fordi de nødvendigvis ikke behøver, at ligge i et center.

Analyseinstituttet Vilstrup har for De samvirkende Købmænd gennemført en meningsmåling. 75 % af de 1.004 personer, der deltog i undersøgelsen var enig eller meget enige i, at der skal være grænser for byggeri af storcentre og varehuse. Kun 7 – 8 % mener, at der ikke skal sættes grænser. 61 % mener, at Bilka i Horsens skal ombygges eller rives ned.

Mød Connie Hedegaard til frokostmøde, kl. 11 – 13 på Cafe´ Globen, Tursensgade 28. Torsdag den 10. november


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16