Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Flyt på landet, når støjen generer

Man havde ellers beslutte at skrue ned for musikken. 24.000 klager har påvirket politikerne. Hvis vi skruer ned bliver Københavns, verdens kedeligst by. Men har man lyttet til beboerne? Der er mere og mere støj i Indre By. Flyt dog på landet får man at vide, når man klager. Og politiet vil have at man klager problemerne selv. Men restauranter skal stadig bekoste dyr lyssluse. Det løser ikke støj uden dørs. Men vi har allerede lov og vedtægter, der forbyder støj. Men der er ingen til at håndtere lovgivningen. Man får stress af for lidt nattesøvn, og nogle skal på arbejde næste dag.

Er det egoisme
Lige i nærheden, hvor ”Den Gamle Redaktør” bor er der et værtshus. Her er der larm til kl. 4 om morgenen, hver gang det er varmt og ikke kun i weekenden. Talrige gange er der blevet ringet efter politiet, som ikke har mulighed for at komme. Man har travlt med mere alvorlige ting. Derfor går en støjklage under begrebet ”Den umulige klage”.

I dagtimerne er det blevet talt med værtshusejeren. Svaret er: 

  • Det er ikke mit ansvar

Men det er jo netop det der er. Det står jo i bevillingsloven, politivedtægten osv. men se dette bliver ikke håndhævet. Politiet har ikke ”mulighederne” mere.

Og i bylivet kan man ikke appellere til den enkeltes pli og respekt for helheden. København om sommeren har sin helt anden lovgivning.

Og rent juridisk er det værtshuset, baren, diskoteket m.m., der har ansvaret, hvis de støjende gæster befinder sig på virksomhedens adresse.

Styrken skal matche det høje humør
Ude i nattelivet får musikanlægget en ekstra tand for at matche det høje humør. Politikerne havde lovet guld og grønne skove, men antallet af støjklager er steget med 49 pct. Men der sikkert mange flere, der ville klage. Men de finder det nyttesløst.

Politikerne giver tilladelser til ting, som ikke kan kontrolleres. Der er over 810 bevillinger bare i Indre By. Og der er 210 bevillinger på Nørrebro. Men her bor trods alt dobbelt så mange som i Indre By.

Støjvagterne er en god ide, siger politikerne. Problemet er, at de har alt for meget at se til. Og så holder de fyraften alt for tidligt.

Man ville ellers skrue ned
Man var ellers blevet enige om, at skrue ned for musikken. Beboere har klaget som aldrig før. Men det ser ud til at politikerne har bøjet sig for kulturen og igen vil skrue op. Der var vedtaget en plan om hvor meget man måtte larme, men åbenbart behøver man ikke at overholde den. Således også for Distortion. Trods talrige advarsler, får de lov til at fortsætte.

Og det får nok heller ingen konsekvenser selv om de ca. 10 -15 gange overtrådte støjgrænsen på Nørrebro.

Dansende kroppe, solskin og baslyde domminerer København. Lydniveauet er noget, der deler Københavnerne i den grad. Men skal beboere finde sig i støj gennem hele natten ud til de lyse morgentimer?

Sunny Beach
På Islands Brygge har det udviklet sig til en hel party-zone. Unge mennesker medbringer selv højtalerne. De grønne områder tiltrækker til fest og musik. Egentlig så viser skilte, at her må der ikke forgå noget mellem 22 og 08, men når man nu er i gang, kan man lige så godt fortsætte, for det får alligevel ingen konsekvenser.

Bluetooth – højtalere er meget populær her. Efterhånden bliver de større, for man skal kunne overdøve naboen lige ved siden af.

Og egentlig er det en politimæssig opgave at folk overholder lovgivningen. Men de står ikke ligefrem i kø her ved Havneparken. Det oplyser et par beboere, der bor på Islands Brygge. Jo Sunny Beach har sine udfordringer for beboerne.

Nørre Kvarter Beboerforening er bestemt heller ikke tilfreds med Borgerrepræsentations indsats mod de voldsomme støjplager man har i Indre By.

Nordhavn
I Nordhavn oplever beboerne daglig, at der er fester til den lyse morgen. Man tisser i folks forhaver og efterlader kanalen fyldt med skrald. Politiet patruljerer også der, hvis tiden tillader de. Og de påtaler også støjen. Men 10 minutter efter er festen atter i gang.

Mere og mere støj i Indre By
Politikerne ser med velvilje på, at restauratører og diskoteker indfører støjsluser. Problemet er at der er alt for mange bevillinger, siger beboerne. Man kan regulere udeservering, siger man. Men folk tager sig alligevel drinks ude foran i nattelivet.

Man tager heller ikke problemer med overtrædelser af støjen særlig alvorlig. De særlige støjkontrollører kan ikke tilkaldes efter kl. 03.00. Og ringer man efter politiet, så har de for travlt.

Beboerne har tidligere truet med at anmelde kommunen. De mener ikke at miljøreglerne og bestemmelserne i restaurationsloven overholdes.

Strædernes og Strøgets Beboerforening oplevere mere og mere støj og møg. Og åbenbart breder det sig nu til Gammel Strand. Man bliver vækket flere gange om natten. Vinduerne bliver nødt til at være lukket og temperaturen i soveværelset nærmer sig 28 grader. Man mener i beboerforeningerne at situationen er blevet uoverskuelig. De føler ikke, at politikerne lytter til dem.

De mener, at der skal være slut for nye natbevillinger i hele den indre by.

24.000 underskrifter påvirker politikerne
Gang på gang har beboerne hørt politikkere sige, at der skal en bedre sammenhæng mellem fester og beboernes ønske om at sove i eget hjem. Men alt imens temperaturen stiger, ja så stiger støjniveauet også i København.

24.000 mennesker har skrevet under på, at lydniveauet er for lavt, når der er festivaller, koncerter, musikarrangementer m.m. Og politikkerne har lyttet til kritikken, men de har åbenbart ikke talt med beboerne. Beboerforeninger er ikke blevet hørt.

I et høringssvar fra Indre By Lokaludvalg viser det sig at 40 pct. af beboerne føler sig genert af støj fra uden dørs musikarrangementer.

Nu ændrer man reglerne igen
På et møde i Teknik – og Miljøudvalget har man nu besluttet, at se på reglerne nok engang. Kultur- og Fritidsforvaltningen, lokaludvalg, naboer til pladserne og andre aktører skal have mulighed for at komme ind med forslag til at ændre forskriften for udendørs arrangementer.

I efteråret vil der så ligge en ny forskrift klar som teknik – og miljøudvalget kan sende i høring, så borgerne kan give deres besyv med. Derefter kan Borgerrepræsentationen så endelig tage stilling til den.

Og det man så på ny skal tage stilling til er afvikling af musikarrangementer på 48 pladser på fire parametre: 

  • Højeste antal dage med arrangementer 
  • Start/sluttidspunkter 
  • Længste varighed for hvert enkelt arrangement 
  • Lydniveau – målt i decibel ved nærmeste husmur

Så bliver der skruet op
Politikerne bør nok for fremtiden forsøge at sprede kultur- og musikarrangementerne over hele byen. Men når politikerne siger, at det mere er hyppigheden som støjgrænsen, der er problemet, så har de nok ikke helt lyttet efter.

Musikarrangørerne har over for politikerne understreget at baggrundsstøjen er højere end musikken. Og det er i form af biler, busser og cafegæster.

Men når politikere vejer de 27.000 underskrifter for højere musik mod de 71 klager over støj, som man har modtaget det seneste år, ja så er det faktisk også galt.

Åbenbart beskæftigede udvalget sig ikke med den støj, som beboerne hovedsagelig i indre by oplever om natten.

Flyt dog på landet
Men politikerne vil bevare København som en levende by. Og de mener, at den lov, som de selv har vedtaget er for striks. København er den grad en by for de 18 – 25 årige. Den er ikke for ældre mennesker, børnefamilier og almindelige arbejdende, når det gælder støj. Igen engang får dem, der klager besked på: 

  • At flytte på landet.

Beboerforeninger har efterlyst konsekvenser, hvis regler for udendørs arrangementer ikke overholdes. Men det skal de nok ikke forvente.

Politiet: Klar det selv
På Blågårds plads og Sankt hans Torv på Nørrebro må lyden maksimalt være 60 dB. Og på Højbro Plads i Indre By eller Den Røde Plads på Nørrebro må lyden være på 70 dB. Men det bliver det nok lavet om på nu.

Og det er ikke unormalt at telefonen kimer 60 – 70 gange hos politiet, når det er mørkt. Klar jeres støjproblemer selv siger man derfra. Man har ikke så store muligheder for at hjælpe.

Restauratører skal skrue ned, mens andre skruer op
Og uanset hvilken beslutning politikerne nu tager, vil der være en sorteper. Løsningen er en dialog mellem arrangører, borgere og kommunen. Og atter engang vil beboerne få at vide, at København skal være en levende by.

Men det kan virke lidt mærkelig, at beværtninger m.m. skal lysisolere samtidig med at man vil skrue op for støjen. Alle beværtninger, der spiller musik, som er højere end baggrundsniveau, risikere snart at skulle bygge såkaldte lydsluser, lave støjrapporter og plombere musikanlæg.

Tidligere har over 100 restauranter ellers sendt et åbent brev i protest over tiltaget, men lige lidt har det hjulpet. De risikere nu en meget dyr regning, for det er restauranter der selv skal betle.

Unge holder deres egen fest
Men det løser jo ikke fulde folks larm på gaden. Der kan købes sprut mange steder. Man kan sagtens sidde udenfor og holde sin egen fest.

Og det med at komme i dialog med de unge foran barerne og restauranterne har man jo også talt om i årevis.

Og her er det samtlige restauranter der bliver ramt. Også dem uden for partyzonen.

Hvorfor er det ikke Distortion på en ø?
Det er også mystisk, når man spørger, hvorfor Distortion ikke kan afholdes et andet sted end lige på Indre Nørrebro, hvor mange virksomheder må lukke den dag. Hvorfor kan de flytte hen et sted, hvor de må larme meget mere uden at genere nogen.

Det kan man ikke ifølge Distortion. Det er nemlig blevet en gadefest. Og så må virksomheder og beboere rette sig ind og vise at de er fleksible i forhold til de unge mennesker. Ja sådan ser politikerne på det.

Center for Miljøbeskyttelse gik rundt og udførte hele 50 lydmålinger på Nørrebro. Og så vidt vi ved, var der 10 – 15 overskridelser. Hen på eftermiddagen var der indløbet 20 klager fra beboere. Og det var over støj. Dertil kom så det andet stor problem, tis. Her har Distortion sagt, at man bare kan bare sprøjte på synderne. Men da skal man lige passe på, for du kan blive sigtet for vold.

Hvis man skruer ned, er København verdens kedeligst by
Og fordi, der er nogen, der er kritiske eller beboere ønsker at få skruet ned, så er København pludselig ”verdens kedeligst by”. Byens liv er faktisk en del af Københavns Kommunes strategi for at trække unge mennesker til.

Hvis der nu var nogen til at håndhæve lovgivningen?
Men det er lidt af et paradoks for kigger man i restaurationsloven, bevillingsloven og politivedtægter m.m. så burde disse love og vedtægter kunne medvirke til at dæmpe støjen. Problemet er bare, at der er ingen til at håndhæve lovgivningen. Og det nytter ikke noget, at politikere i flere år har sagt, at det er politiets opgave. Der kommer åbenbart ikke mere politi i nattelivet.

Er det musikken, der larmer?
Kulturlivet er vigtig for København, bliver der påpeget. Og åbenbart kan kommunen ikke regulere festmiljøet i gaderne. Københavns Beboernetværk vil skabe en by ”hvor hensynet til borgernes sundhed ikke ofres, for at nogle kan opføre sig, som de har lyst til uden at tænke på andre”.

Og som man siger de ikke ”hattedamer”, men på et tidspunkt må der være nok. København har mere end 3.500 arrangementer om året, og der gives i stigende grad tilladelse til udendørs-arrangementer. Og 60 pct. af disse ligger i Indre By.

Det er nok ikke kun dB. – grænser man skal kigge på.

Vi har alle et ansvar
Når der pludselig kommer nogle arrangører og spærrer et område af, og så ellers spærrer et område af i 4- 5 dage og så ellers opfører sig som små konger. Det kan man heller ikke. Vi har ikke selv oplevet, men hørt det fra beboere i Nordvest. Det må jo gælde om, at inddrage beboerne og give dem nogle oplevelser ud over det sædvanlige. De skal holde et støjende motorløb ud.

Antallet af udendørs arrangementer i København er eksploderet og det er antallet af udendørsservering også. Selvfølgelig står udviklingen ikke stille. Mange vil gerne køre en forretning, men derfor behøver man jo ikke just negligere beboerne.

Både forretningsdrivende og beboere må tage medansvar for nærområdet. Restauranter m.m. må også leve op til dette. Og det første er, at man viser hensyn til de faste beboere i området, og at man ikke står og pisser op i deres blomsterkummer.
Det burde jo være et lovkrav om, at man skal interessere sig for nærområdet. Det burde være naturligt. Det burde heller ikke være beboerne selv, der ryddede op efter restauranternes gæster. Cigaretskod i massevis, pizzabakker, flasker m.m. som alt sammen er kastet over blomsterbeplantninger.

Støj og møg må det nu være nogen, der tager ansvar for, ellers kommer det ikke til at fungere. Måske burde politikerne også lige tage lokalplanerne op og kigge igennem og lige se om det harmonerer med de tilladelser, man har givet.

Man får stress af for lidt nattesøvn
Tre ud af fem danskerelider af stres-symptomer. WHO anbefaler, at mennesker højst udsættes for 40 dB nattestøj og højst 65 dB over hele dagen. Overborgmesteren har dog også erkendt, at man ”visse steder” skal skrue ned for larmen.

Ja dette er så nedfældet af en person, der måske også burde ”flytte på landet”. 

  • Vi har tidligere behandlet emnet på vores hjemmeside. Gå ind på vores søgefunktion og find artiklerne i vores elektroniske database. Følg også vores Facebook med flere daglige opdateringer.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16