Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Vil du handle hos Amazon?

Alle skal bidrage til fællesskabet. Men gør Amazon det? De betaler en meget lav skat og formuen er anbragt i skattely. Det er også et spørgsmål om organisationsfrihed. Man skal tisse i sodavandsflaske, og der er mange arbejdsskader. Amazon lytter med og videoer udleveres til politiet. De sælger farlige varer og udnytter deres monopol. De kortlægger den faglige organisation og overvåger personalet i fritiden. De har lige søgt to spioner i Norden. Der er mistanke om overtrædelser af EU’ s konkurrenceregler. Ikke alle må sælge på Amazons platform. Vil du stadig handle hos Amazon?

Alle skal bidrage til fællesskabet
Ja det vil du sikkert. Det er jo billigt, og du får varerne leveret lige til døren. Så får du en masse medlemsfordele. Og så behøver du vel ikke at tænke på mere.

Sådan er holdningen nok hos den overvejende del af den danske befolkning. Samtidig er befolkningen hurtig til at regere hvis der på Facebook opfordres til at boykotte virksomheder, der har penge i skattely. Det gik ud over Lagkagehuset for ikke så lang tid siden.

Man ønsker at virksomheder skal bidrage til fællesskabet og opføre sig ordentligt. Det er der vel ikke noget at sige til. Og man ønsker også, at personalet bliver behandlet ordentligt og at der generelt er gode arbejdsforhold.

Spørgsmål om organisationsfrihed

En ting som fri organisationsret er ikke noget man normalt diskuterer i Danmark. Men det kommer man måske til, når Amazon nu nærmer sig. Som bekendt har de slået sig ned i Sverige. For kort tid siden havde vi her på siden to artikler: 

  • Amazon og detailhandlen 
  • Amazon og Bogbranchen

Fik du ikke læst artiklerne kan du finde dem i vores arkiv – brug søgefunktionen. Tidligere har vi også bragt artikler om Amazon.

Tisse i sodavandsflaske
Det var nu ikke den bedste modtagelse Amazon fik i Sverige. Det var for sjuskede oversættelser, underlige priser og ringe udbud af varer.

Markedsværdien for virksomheden er 10.000 milliarder kr. Og den er ejet af verdens rigeste mand, Jeff Bezos.

Flere steder, bl.a. i USA, Tyskland og Storbritannien er ansatte gået på gaden og protesteret mod virksomhedens arbejdsforhold.

Gennem årene har Amazon fået massiv kritik for arbejdsforholdene i deres lagerbygninger. Det er ikke unormalt med 12 – timers vagter. Og så skal man helst nå at scanne 1.800 pakker i timen som er 30 pakker i minuttet.

Der er ikke tid til at komme på toilettet, således går rygtet på, at man bliver nødt til at tisse i sodavandsflasker.

Mange arbejdsskader
Gravide kvinder står op i timevis. Sætter de sig ned er der store fare for at de bliver fyret. Syv gravide kvinder har således lagt sag an mod firmaet for diskrimination af gravide.

Et Amazon-lager i New York havde I 2018 knap tre gange så mange arbejdsskader som savværker og omkring 50 pct. flere end metalstøberier.

Amazon lytter med
Amazon er blevet forbundet med store problemer med dataindsamling. I 2019 afdækkede nyhedsmediet Blomberg, hvordan Amazon-ansatte har lyttet med på ting, kunder har sagt til deres Alexa-enheder. Alexa er Amazons stemmestyrede assistent, der lytter med på alt, hvad der bliver sagt efter stemmekommandoen ”Alexa”, der aktiverer den.

Amazon siger, at de transskriberer nogle af Alexas lydoptagelser for at forbedre tjenesten. Til det har de ansat et globalt ”lytte-team”, der strækker sig fra Boston i USA, Indien, Rumænien til Costa Rica.

Video udleveres til politiet
Amazon er også kendt for at have et tæt samarbejde med det amerikanske politi, der giver politiet adgang til videooptagelser fra dørklokken ”Ring” som er ejet af firmaet.

Konkurrenten Apple har til gengæld nægtet samarbejde med politiet ved for eksempel at låse gerningsmænds iPhone op.

Et godt råd til kommende Alexa højtalere. Sluk dem, når du skal føre en privat samtale.

Farlige produkter
Børnelegetøj fra Amazon kan udgøre en kvælningsrisiko. Ifølge Amazon sælger ikke mere disse produkter. Men det er ikke helt sandt. De har et stort problem med kopiprodukter på deres platform. Det er typisk de såkaldte ”tredjepartssælgere”.

De falske varer kan være giftige eller er af markant dårligere kvalitet. Et eksempel er falske ovnhandsker, der ikke kan klare en varm bradepande.

Der er også solgt falske barnesæder, der i sidste ende kan være livsfarlige. Men Amazon svarer DR og fortæller, at de har ofret 400 millioner dollars for at spotte at produkterne overholder alle reglerne. Dette gælder også kopivarer.

En meget lav skat
Giganten betalte 0 dollars i selskabsskat i både 2017 og 2018. Sidste år endte selskabsskatten på 1,2 pct. De får enorme skatterabatter og har placeret formuen i skattely.

Organisationen Fair Tax Mark kaldte i 2019 Amazons skattemodel for den ”mest aggressive” blandt de store Tech-virksomheder.

I 2017 fik Amazon en milliardstor bøde fra EU for ulovlig skatteaftale med Luxembourg. De havde begået skatteunddragelse for 1,8 milliarder kr.

Amazon er et monopol
Amazon er blevet beskyldt for at være monopol, fordi virksomhedens størrelse gør, at den er i stand til at kontrollere priser og mase alle konkurrenter. De har så mange penge på kistebunden, at de er i stand til at presse prisen på en måde ingen anden kan matche, når de indtager nye markeder.

I 2020 foregår 38 pct. af al internethandel på Amazon.

De fjerner alle konkurrenternes produkter på deres platform. Et andet kritikpunkt er, at de har adgang til enorme mængder af data fra deres kunder. Det giver i den grad en konkurrencefordel.

De kortlægger faglig organisation
Amazon er blevet afsløret i at udvikle et nyt system, der skal kortlægge faglig organisering og aktivisme. Det er langt fra første gang, at internetgiganten har forsøgt at spionere mod selskabets ansatte. 36 europæiske fagforeningsledere har opfordret EU-Kommissionen til at undersøge Amazons 0vervågning af ansatte og fagforeninger. BBC hævder, at Amazon lige frem har udviklet software, der skal kortlægge faglig organisering og aktivisme.

Man overvåger også de ansattes aktiviteter i private, lukkede Facebook-grupper. Således er Amazon Flex chauffører også blevet overvåget. Overvågningen er blandt andet blevet brugt til at identificere de chauffører, der klager over arbejdsforholdene.

To spioner søges
I to stillingsopslag fra august søgte Amazon medarbejdere, der skulle indsamle informationer om interne og eksterne trusler mod Amazon. Blandet disse var ”følsomme og strengt fortrolige emner, herunder fagforeningstrusler mod firmaet”.

Derudover skulle man undersøge: 

  • Finansiering og aktiviteter, som hænger sammen med interne og eksterne kampagner mod Amazon

Såvel som protester og andre emner som var ”følsomme for medarbejderrelationer”

Tidligere har Amazon brugt video til at instruere ledere i, hvordan man kunne opsnuse faglig aktivisme blandt de ansatte.

Mistanke om overtrædelse af konkurrenceregler
Efter at have foretaget undersøgelser af muligt brud på EU’ s konkurrenceregler går EU – kommissionen videre med sagen. Magrethe Vestager anklager Amazon for dobbeltrolle og datamisbrug.

Amazon udbyder en platform for andre forhandlere med salg af egne produkter. Desuden skal der også foretages en undersøgelse af den såkaldte ”Buy Box”.

Magrethe Vestager har tidligere lagt arm med både Google og Apple. Og sagen mod Amazon fra 2017 er endnu ikke afsluttet. Den har Amazon anket.

Ikke alle må sælge på Amazons platform
Og hvad var det lige Amazon Buy Box er for noget. Ja hvis du ikke har den, så kan du ikke sælge noget på Amazons platform. Den indeholder algoritmer, som er hemmelige. Ikke alle og enhver kan få denne. Amazon stiller en række krav til deres forhandlere. Og man skal have denne Buy Box for at sælge varer på platformen.

Amazon mistænkes for at bruge misbruge data for at fremhæve egne produkter. Magrethe Vestager mistænker Amazon for at fordreje konkurrencen på markedet. De sætter de almindelige konkurrencevilkår ud af kraft ved at overvåge og analysere virksomhederne på den digitale markedsplads. Amazon bruger data til straks at matche priserne.

Vil du stadig handle hos Amazon?
Hvis man finder ud af, at Amazon har misbrugt sin position på markedet og misbrugt sin dominans, vanker der store bøder. På den måde vil man påføre samfundet, forbrugerne og virksomhederne et kæmpe tab.

Bare vent og se, hvordan Nørrebro ser ud et par år efter, at Amazon invaderer Danmark. 

  • Vil du stadig handle hos Amazon?

Kilde: 

Husk at vi hver dag opdaterer vores Facebook flere gange. Du kan også gå ind i vores digitale arkiv og læse mere om Amazon. Brug vores søgesystem. Vores arkiv indeholder over 3.000 artikler.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16