Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Magtmisbrug i Rigspolitiet

Hun var nr. 3 i Rigspolitiet. Københavns Politi opgave efter næsten tre års efterforskning. Intern krig i politiet. Der var også noget galt i Rigspolitiet. På skønhedssalon og udveksling af pelse. Vil ikke tilbagebetale ”Gyldent håndtryk” 790.25o kr. løb ind på den tidligere politichefs konto. Hun er derfor anklaget for bestikkelse. Men hun påstår at hun også har lavet konsulentarbejde. Uklart, hvad hun har lavet. Hvorfor spurgte Københavns Politi ikke ind til dette. Ville man beskytte en kollega? Der er endnu ikke faldet dom i sagen. Vi skal ikke her afgøre skyldsspørgsmålet. Men vi undrer os over, at man i en statsinstitution ikke kan finde ud af, hvad pengene overhovedet bliver brugt til. En anden ting er personsammenfald i arbejds- og undersøgelsessituation

Hun var nr. 3 i Rigspolitiet
En tidligere chef i Rigspolitiet er sigtet for bestikkelse. Hun har ifølge anklagerne taget imod ca. 800.000 kr. et par pelse og nogle skønhedsoperationer fra et konsulentfirma, der til gengæld fik ordrer for et tocifret millionbeløb. Åbenbart kontrakter for 10,5 millioner kr.

Den tidligere politichef havde åbenbart tætte relationer til den anklagede konsulent og to andre konsulenter. Men disse relationer har Københavns Politi heller ikke kunne finde frem til i første omgang. Politichefen hævdede, at det kun drejede sig om ”en professionel samarbejdsrelation”.

Hun var nummer tre i Rigspolitiet og blev fyret i 2017. Det var en stor skandale dengang. Hvordan en politichef kunne tildele en veninde en ordre til et tocifret millionbeløb, er en gåde. Men egentlig gemmer skandalen endnu en skandale inden for politiets egne rækker.

Københavns Politi opgav sagen
Da politichefen blev fyret, ønskede Rigspolitiet at melde sagen til Københavns Politi. I to år og otte måneder efterforskede Københavns Politi sagen. Men det blev til en ”påtaleopgivelse”.

Københavns Politi opgav sagen. De meldte ud, at politichefen efter deres mening ikke kunne dømmes for noget. Sagen blev droppet.

Intern krig i politiet
Rigspolitiet blev rasende og klagede til Rigsadvokaten, der bare to dage efter omgjorde sagen.

Det skulle ikke mere tid til for at se at noget var ravruskende galt.

Midt i bestikkelsessagen var der samtidig en intern krig mellem de to største politiafdelinger i landet – Rigspolitiet mod Københavns Politi.

Rigspolitiet mente, at Københavns Politi ikke passede deres arbejde og arbejdede alt for langsomt. Derfor blev de tvunget til at åbne sagen igen. Man kan da også få mistanken at de behandler deres egne mere lempelig end andre.

Der var også noget galt i Rigspolitiet
I 2016 lavede Rigspolitiet en undersøgelse af deres egne forhold. Overraskende frikendte de sig selv. Den daværende justitsminister ønskede en yderligere vurdering. Meget overraskende kom de frem til et andet resultat. Hele to yderligere undersøgelser viste, at Rigspolitiet ikke levede op til udbudsreglerne for indkøb for mere end to milliarder kroner. Her på siden har vi tidligere skrevet om dette.

Åbenbart har politiet problemer med at håndtere egne brodne kar og sager. Det handler vel også om tillid til politiet.

På skønhedssalon og udveksling af pelse
Mindst to gange var den tidligere politichef og konsulenten på skønhedssalon sammen. Det skete uden bankoverførsel eller betaling med kreditkort fra politichefens side. Det kostede 58.000 kr., som den tidligere politichef betalte kontant. Dette forhold havde Københavns Politi slet ikke undersøgt.

BT kunne afsløre at de to kvinder havde udvekslet pelse for 62.000 kr. under omstændigheder, at den tidligere politichef har modtaget gaver.

Vil ikke tilbagebetale ”gyldent håndtryk”
Rigspolitiet ønsker, at bortvisningen af den tidligere chef skal ske med tilbagevirkende kraft. Det viser sig, at trods mistanke om bedrageri fik hun udbetalt ”et gyldent håndtryk” på 1,4 mio. kr. Disse penge ønsker Rigspolitiet nu tilbagebetalt.

Men det vil den tidligere politichef ikke. Hendes advokat påpeger, at Rigspolitiet var vidende om, at sagen ikke var undersøgt til bunds, da fratrædelsesaftalen blev indgået. Ifølge advokaten kan disse penge ikke kræves tilbagebetalt.

790.250 kr. løb ind på kontoen
I perioden fra 2012 til maj 2015 fik den tidligere politichef 790.250 kr. ind på sin konto. Hun påstår at have arbejdet for konsulenten. I alt har det været tale om 22 overførsler. Dette arbejde har hun ikke rapporteret til Rigspolitiet. Havde hun spurgt om dette, havde hun aldrig fået lov.

Politichefen forlangte 1.000 kr. i timen.

Der er åbenbart manglende redegørelse for konkret arbejde og huller i forhold til timeopgørelser, regnskaber og opgaveformuleringer.

Hvorfor spurgte Københavns Politi ikke til dette?
En række fakturaer er fremlagt. En revisionsekspert mener, at dokumenterne er konstrueret og dermed fiktiv. Det skulle bare udfyldes en tekst. På en bestemt faktura står der anført ”Skriv klart – kort og godt”. Det er åbenbart titlen på noget kursusmateriale.

Men materialet fik den tidligere politichef tilsendt, da hun var chef i DR og ligeledes hyrede den samme konsulent til opgaver der.

Kurset og formuleringerne går igen, nu hvor vores hovedperson er chef i Rigspolitiet og nu hyrede konsulenten som personlig underviser i skriftlig formulering. Med andre ord, to måneder efter at den tidligere politichef selv leverede konsulentydelser i skriftlig formulering til konsulenten, hyrede den tidligere politichef nu den konsulent, som hun underviste som personlig underviser i netop skriftlig formulering med næsten samme indhold og ordlyd.

Der manglede fakturaer for 430.875 kr. Der blev fra Københavns Politi ikke spurgt ind til mail, kontrakter, timeopgørelser eller andet skriftligt materiale.

Ville man beskytte en kollega?
Ifølge de fakturaer som BT blandt andet har set, er teksten på fakturaerne: 

  • Kommenteret tekster 
  • Udarbejdet standardsvar 
  • Produceret deltagermaterialer 
  • Lavet handlingsplaner 
  • Udarbejdet en rapport over tiltag 
  • Kommentarer til deltagernes PowerPoints

Efterforskerne har slet ikke spurgt ind til dette materiale. Der burde jo ligge nogle konkrete produkter på en harddisk eller mails. Der må være spor efter arbejdsprocessen.

Det tyder på dårligt politiarbejde. Og det er ikke godt, når det drejer sig om en kollega.
Hvorfor studsede Københavns Politi ikke over dette?

Konsulent fik 2,2 mio. kr. på bare en måned
Københavns Politi undersøgte ikke om den tidligere politichef overbetalte konsulenten. De har heller ikke undersøgt, om arbejdet vitterlig blev udført. Således skulle denne konsulent og bekendt af den tidligere politichef have hjulpet til med at rekruttere medarbejdere til Rigspolitiet.

Fra juli 2011 til december 2011 fik hun udbetalt 4,6 mio. kr. – heraf 2,25 mio. kr. alene i december 2011. I oktober og november 2011 fakturerede konsulenten 444 timer a 1.100 kr. svarende til godt 11 timers arbejde om dagen. Derudover sendte hun regninger for såkaldte rekrutteringspakker for i alt 706.000 kr. i alt næsten 1,2 mio. kr.

Der er endnu ikke faldet dom i sagen
Den tidligere politichef var afdelingschef i Koncernservice med ansvar for bl.a. ”Rigspolitiets indkøb af konsulentydelser” Hun hyrede tre konsulenter for 43,3 mio. kr. på blot tre år fra 2011 til 2013

Det undrer Rigspolitiet, at den tidligere politichef skulle have arbejdet 106 fulde arbejdsdage i konsulentens lejlighed.

Men det kan undre, at Rigspolitiet ikke har mere styr på deres økonomi. De kan ikke kontrollere, hvad der er betalt for. De kan heller ikke se, hvem de har ansat i den periode som konsulenten forlanger penge for.

Havde det været et privat firma, så havde man haft dokumentation for det hele. Og det har Rigspolitiet åbenbart ikke.

Nu har vi hele tiden angrebet Københavns Politi, men de har hele tiden lænet sig op ad en PwC (revisor) – rapport, som er dobbelttydig. Revisionsfirmaet forsøgte i marts 2018 af afdække omfanget af vennetjenester i sagen.

Man mener på den ene side at politiet kan have betalt for ydelser, som ikke er modtaget. På den anden side har man heller ikke fundet indikationer på, at ”indgående konsulentaftaler er tildelt uden et egentligt formål”. Sådan en konklusion kan man ikke rigtig bruge til noget.

For at kunne dømme i sagen, må man nødvendigvis have nogle håndfaste beviser.

Der endnu ikke faldet dom i sagen.

Personsammenfald
Politidirektøren i København har tidligere været kollega til den fyrede fra Rigspolitiet. Alligevel fik hun til opgave at efterforske sagen. Man vurderede at det ikke var en habilitetskonflikt.

Den nuværende rigspolitichef har flere kasketter på i sagen. Da sagen blev anmeldt til Københavns Politi, var han netop direktør i Københavns Politi. Fra marts 2020 blev han rigspolitichef og så lå sagen på hans bord – denne gang som anmelder.

Han har desuden været chefkollega med vores hovedperson. I 2012 og 2013 var han således politidirektør for det såkaldte politiområde i Rigspolitiet.

Det havde nok været bedre hvis undersøgelserne var blevet foretaget af statsadvokaten i Viborg.

Kilde: 

Vores Facebook opdateres flere gange om dagen. I vores digitale arkiv kan du finde en masse artikler om politiet – Brug søgefunktionen


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16