Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Kapitalfond-overtagelse

DANMARKS HANDELSSTANDSFORENINGER
Bent Aarrebo Pedersen, formand, Vestre Messegade 9a, Avedørelejren, 2650 Hvidovre
telefon 36 47 01 28 / 36 48 02 19 / 23 23 00 28 fax. 36 48 02 18 aarrebo@adr.dk  

Er der kun plads til een kapitalfond-overtagelse af en frivillig kæde i hver specialbranche?
En kapitalfond-ejer i hver branche??

v/Bent Aarrebo Pedersen formand for Danmarks Handelsstandsforeninger for Hvidovre Erhverv og for Hvidovre Erhvervskontaktudvalg Vestre Messegade 9a, 2650 Hvidovre aarrebo@adr.dk

MATAS var alene som frivillig kæde i sin branche og dermed dominerende med rigtig mange butikker med gode placeringer både i centre og bymidter og derfor særlig interessant for overtagelse af en kapitalfond. MATAS sælger i høj grad dagligvarer indenfor sit markedsområde med flere årlige købsbesøg især af kvinder, end de pågældende bruger i nogen anden branche ud over føde- og dagligvaresektoren. Det var en godbid for en kapitalfond at kaste sig over. Et fondskøb, der dog var ved at gå i vasken i sidste øjeblik, da en gruppe af aktionærer forsøgte at blokere for salget.

MATAS kan i den sammenhæng betragtes som et "industri-opkøb", hvor kapitalfondkøb af andre frivillige kæder nærmere må betragtes som "håndværker-opkøb", men givet lige så tidsmæssigt og økonomisk krævende at forberede som købet af MATAS.

I de fleste andre branche er der flere ofte 2 dominerende frivillige kæder med langt færre butikker og mindre omsætning samlet i den enkelte kæde end i MATAS.
Der vil nok på sigt kun være plads til een rentabelt drevet landsdækkende "kapitalfond-kæde" i hver branche. Dertil kommer, at mange ejere af butikker i frivillige kæder, nok også ser for sig en god og sikker vej til et generationsskift gennem kapitalfondskøb.


Hvilken af de frivillige kæder i den enkelte branche rummer bedst potentiale til at udvikle sig til en dominerende kæde i sin branche? Er det en frivillig kæde med rigtig mange generationsskiftklare butiksejere, eller er det en kæde med mange "yngre /ekspansive" butiksejere, der er på vej til at opbygge eller har opbygget mini-kæder i kæden, som i Sportsmaster, hvor en enkelt selv ejer 20 butikker.

Ved opkøb af en frivillige kæde har kapitalfonden som ny ejer i høj grad brug for at kunne holde på nogle af de dynamiske lokalt stærke butiksejere og ikke mindst deres dygtige medarbejdere. Det kan måske være svært, hvis ikke den frivillige kæde er eller kan blive dominerende i sin branche. En medarbejderusikkerhed som let kan komme til at trække tæppet væk under et opkøb.

Skal en frivillig kæde overleve rentabelt fremover kræver det i flere brancher en dominerende position i sin branche, og så er der måske både brug kapitalindsprøjtning, fastholdelse af dygtige ejere/ledere/medarbejdere og dertil støvsugning/tiltrækning af branchens bedste ledere/medarbejdere til nuværende og kommende butikker måske hentet i hus fra andre kæder.

En god løsning på sigt kan være, at ejerne af de korte kæder i en frivillig kæde opkøber flere af deres kollegaer, således at en ejerstruktur, hvor 5-10 ejere af korte kæder repræsenterer 80-90% af kædens samlede omsætning på sigt kan indbyde en kapitalfond til at gå med i et fælles ejerskab, hvor de dygtigste blandt ejerne indgår i den fremtidige bestyrelse og ledelse af kæden som en fællesejet kapitalkæde.

En anden løsning kan også være, at ejerne af de 2-3 største blandt de korte kæder i en frivillig kæde går sammen med en kapitalfond , måske også med en mindre, dynamisk kapitalkæde i branchen og danner en ny kæde under et nyt fælles navn og derefter går på strandhugst og opkøb blandt de øvrige velplacerede butikker i branchen.

Det afgørende er måske ikke kun, hvor godt man får solgt sin frivillige kæde, men også at man kommer først og bliver dominerende i sin branche, som MATAS var det i sin, før opkøbet gik i gang. Der er mange veje til fremtiden for de frivillige kæder. Et er givet. I mange brancher vil kædestrukturen se helt anderledes ud end i dag om ganske få år. Der vil være færre landsdækkende frivillige kæder / kapitalkæder fremover, end der er i dag. Men så også flere kæder, der går ud over grænserne for at ekspandere.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16