Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Sidste år i oktober

DANMARKS HANDELSSTANDSFORENINGER
Bent Aarrebo Pedersen, formand, Vestre Messegade 9a, Avedørelejren, 2650 Hvidovre
telefon 36 47 01 28 / 36 48 02 19 / 23 23 00 28 fax. 36 48 02 18 aarrebo@adr.dk

NOTAT 3. december 2007
Værdiindeks (kroner) offentliggjort i Danmarks StatistikBank 3. dec. 2007 Indeks for solgte mængder offentliggjort i Nyt fra Danmarks Statistik 3. dec. 2007 bearbejdet og kommenteret af Bent Aarrebo Pedersen formand for Danmarks Handelsstandsforeninger, for Hvidovre Erhverv og for Hvidovre Erhvervskontaktudvalg


Føde- og dagligvarer dræner omsætningskroner fra udvalgsvarer
Sidste år i oktober -0,4% nu i år i oktober +5,5% for "føde- og dagligvarer" løftede den samlede detailhandel op på +3,8% i oktober i år mod sidste år i oktober +2,0%


Udviklingen i detailhandelens kasseapparater (i kroner) var sidste år i oktober: for "føde- og dagligvarer" på -0,4%, i år blev det til +5,5%.

  • For "beklædning,sko m.v." sidste år i oktober på +3,1%, i år blev det til -0,3%.
  • For "andre forbrugsvarer" sidste år i oktober på +4,2%, i år blev det til +3,3%.
  • For den samlede detailhandel sidste år i oktober på +2,0%, i år blev det til +3,8%.
                                                   Kroner                       Mængder
                                          oktober**)  10 mdr. *)   oktober**)  10 mdr*)
 
Føde- og dagligvarer          +5,5%         +2,9%          +1,3%       - 0,4%    
Beklædning,sko m.v.          - 0,3%         +3,6%         +4,5%        +6,8% 
Andre forbrugsvarer          +3,3%          +1,8%         +3,6%        +2,3%  
 
Detailhandel i alt                 +3,8%         +2,5%          +2,3%        +1,2%         

*) månedsgennemsnit
**) i forhold til samme måned/piriode året før

Hovedbranchegruppen: "Beklædning, sko m.v." havde pæne fremgange i mængder med +4,5% i oktober og +6,8% for de første 10 måneder i år, men med lavere produktionspriser i østen og dermed i oktober i kroner en tilbagegang på -0,3 og en fremgang i de første 10 måneder i kroner på "kun" +3,6%, så kan gruppen måske at hente en fornuftig fremgang i kroner hjem i december nok ikke sket i november både i mængder og kroner. Med det lavere prisniveau, så kan det godt gå hen at blive til en rimelig julehandel, hvis ellers gavemodtagerne har brug for en større garderobeudskiftning eller giver plads på ønskesedlerne til mere i garderobeskabene.

Hovedbranchegruppen: "Andre forbrugsvarer" med en fremgang i kroner på 3,3% og i mængder på 1,8% i oktober fik rettet op for de første 10 måneder til en dog stadig beskeden fremgang på +1,8% i kroner og +2,3% i mængder. Det kan blive lidt af en hård nød at knække for at sikre en god julehandel for denne gruppe med de mere langvarige forbrugsgoder.
Julehandelen i udvalgsvarer under pres
Føde- og dagligvarekæderne presser citronen, dræner forbrugernes pengepung og bremser dermed fortsat sammen med en stor charter Jul og øgede rente-/varme-/benzin-udgifter udvalgsvarebrancherne for vækstmuligheder til Jul

Med en fremgang i kroner i kasseapparaterne på +3,8% for den samlede detailhandel båret hjem af en vækstmæssigt set nok for mange uventet stor "vækst-genrejsning " de senere måneder af hovedbranchegruppe: "Føde- og dagligvarer" med i oktober en flot fremgang på 5,5% i kroner overfor en beskeden fremgang i mængder på +1,3%, så er der i høj grad lagt i kakkelovnen overfor udvalgsvarebrancherne til kampen om forbrugernes nok mindre åbne pengepung resten af året, især også når det gælder julehandelen.

De første 10 måneder i år blev til en samlet fremgang i kroner i butikkernes kasseapparater på +2,3% mod sidste år på +4,0%. Sidste år landede på +3,9% for hele året. November sidste år kom på +4% og december på +3% .

For november i år tyder meldingerne ikke på videre fremgang for udvalgsvarebrancherne. "Sidste år lå "Beklædning, sko m.v." på +7,1% i november og "Andre forbrugsvarer" på +6,7%. Det kommer de slet ikke op på i år. "Føde- og dagligvarer" lå sidste år på +2,1% og fortsatte udviklingen fra oktober blev det nok også til en bedre vækst i år i november.

Med det øgede pres fra føde- og dagligvarekæderne for et større salg i økologiske produkter og bedre kvaliteter i det hele taget samt generelt højere priser på føde- og dagligvarer, så kan hovedbranchegruppen: "Føde- og dagligvarer" være hovedårsag til, at december (og dermed julehandelen) kommer i hus med en fremgang i butikkernes kasseapparater på måske lidt over +3% og dermed den samlede detailhandel på omkring +2,5% for hele året 2007 mod sidste år hele året på +3,9%.

Det bliver i alt fald slet ikke til de vækstforventninger, som nogle økonomer har været ude med for selve julehandelen og dermed december i år. Hovedbranchegruppen: "Føde- og dagligvarer" dræner omsætningskronerne fra udvalgsvarer og dermed selve julegavehandelen. Men med en decemberfremgang på måske omkring 3%, så vil det jo stadig være en rekord december som i de foregående flere år med fremgang hvert år i december i kroner i butikkernes kasseapparater.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16