Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Ungdomshuset - en oase på Nørrebro

Offentliggjort 10. september 2006

Tænk, Nørrebro Handelsforening har engang haft aktier i ”Ungdomshuset”. Forholdet mellem de handlende og de unge har ikke altid været lige godt. Læs om den aktuelle udvikling og nogle historiske kendsgerninger. Læs også om de unge, for hvem mandagsmøderne er den rigtige form for demokrati. Basisdemokrati, kalder de den.

En spontan gadefest udviklede sig forleden tirsdag aften til støtte for Ungdomshuset. Turen gik ned ad Nørrebrogade til Skt. Hans Torv. Det var ikke meget fest over forsamlingen. De unge mennesker var klædt i sort

  • Bål og brand og rudeknus, hvis de rydder vores hus

  • 1, 2,3, 4 Ungdomshuset er og bli`r, 5, 6 , 7, 8 – Kramer er en kæmpe tåbe.

Det med rudeknus, har en del af Nørrebro Handelsforeningens medlemmer mærket. Et par bankers ruder er atter blevet knust. Tidligere er det gået ud over formanden for Nørrebro Handelsforenings malerforretning. Butikken ligner nu nærmest et bevogtet fort, efter fyraften. Men også andre butikker har været udsat for rudeknuseri.

Ungdomshuset tager ikke ansvar for hærværk

Fra husets side benægter man dog ethvert kendskab til hærværk mod bydelens butikker.

Vi er kede og vrede over afgørelsen, men vi flytter os ikke. Og vi blander os udenom folks reaktioner og tager ikke ansvar for, hvordan de vil udtrykke deres vrede (siger Adam, talsmand for Ungdomshuset til Jyllands Posten)

11 gange maling, graffiti, rudeknusning og ildspåsættelse rundt om i København. Sådan lød opgørelsen hos Københavns Politi, skrev Ekstra Bladet. Det var resultatet efter første nat efter dommen.

Egentlig er butikkerne på Nørrebro ikke part i sagen, men det kan være, at det er fordi, de repræsenterer kapitalen. Parterne i sagen er vel

  1. Ungdomshuset
  2. Faderhuset
  3. Københavns Kommune
  4. Politiet

Fjende nr. 1: Københavns Kommune

Det var Kommunen der gav de unge brugsretten, så det er her den største fjende ligger. Hvis det kommer til en politiaktion, bliver det til mere end et anliggende mellem et par hundrede aktivister og politiet. Hvis flere melder sig, kan sagen kobles sammen med problematikken omkring Christania og en general regeringsmodstand.

Man råbt og skreget på politisk opmærksomhed i mange år, særlig efter at Østre Landsret fratog dem rettet til at bruge huset på Jagtvej 69.

Østre Landsret siger i sin afgørelse, at de unge kan betragtes som brugere, ikke som lejere. Derfor er der ikke tale om en boligsag, hvor lejerne nyder beskyttelse.

I 24 år har huset været selvstyrende. En indgriben i dette selvstyre vil få konsekvenser. Hvis en politisk løsning er umulig er en konfrontation uundgåelig, siger de unge i en presseinfo.

24 år med selvstyre

I 1999 valgte Borgerrepræsentationen pludselig at sætte Ungdomshuset til salg. Borgmester Egon Weidekamp havde ellers overdraget brugsretten til byens ungdom i 1982. Et bud fra Faderhuset blev afvist som useriøst. Kort tid efter kom der et bud på 2,6 millioner kroner fra aktieselskabet Human A/S. Kommunen slog til, uden at vide, at det var Faderhuset, der stod bag. En juridisk spidsfindighed gjorde, at Københavns Kommune ikke kunne tilbagekøbe huset.

Handelsforeningens aktiviteter i ”Ungdomshuset”

Nørrebro Handelsforening har faktisk engang haft aktier i huset. Bygningen var oprindelig opført som forsamlingshus for Københavns arbejderbevægelse. De måtte ikke holde deres møder og fester i kapitalisternes forsamlingshuse.

I 1901 holdt Nørrebro Handelsforening et stormøde i ”Ungdomshuset”. Man diskuterede følgende punkter

1. Organisationens betydning

2. Smør og margarine i rabatordningen

3. Indkøbsforeningen.

I mange år afholdtes også foreningens årlige generalforsamling i huset.

Også et lysbilledforedrag om Dansk Vestindien blev afholdt i huset. 300 mødte frem.

Handelsforeningen freder Ungdomshuset

I 1960 `erne da huset var tomt, ville Brugsen rive det ned, og bygge nyt. Men de fik afslag på grund af bygningens historiske værdi. Sådan kunne man fornyelig læse i medierne

Men sandheden var, at det var Irma, der ville bygge: De ville også rive den historiske bygning Coloseum ned (nuværende Aldi). Men Nørrebro Handelsforening protesterede.

Handelsforeningen havde fået nok

Efter en BZ – demonstration på Rådhuspladsen den 9. april 1983 flød bægeret over for Nørrebro Handelsforening. For balladen fortsatte på Nørrebro. Med direkte adresse til Ungdomshuset skrev man en presseinfo:

Detailhandlende på Nørrebro kan under ingen omstændigheder tolerere de metoder, som de unge tager i anvendelse for at markere deres synspunkter. Vi vil ikke længere være passive tilskuer til at gruppe voldelige unge ødelægger vort kvarter, og gør det livsfarligt, at færdes i, for kvarterets beboere.

Men pressemeddelelsen blev aldrig bragt i Nørrebro Avis, og det var man temmelig sur over i foreningen

Terrornatten 1993

I terrornatten den 8. – 9. november, 1993, hvor detailhandlerne fik ødelagt værdier for adskillige millioner kroner, gik formanden for Nørrebro Handelsforening til dagspressen. Han var sikker på, at det bl.a. var Ungdomshuset, der stod bag terroren. Flere forretningsfolk havde set autonome på gaden.

Formanden for Indre Nørrebros Bydelsråd, Jesper Langebæk udtalte dog til JP København:

De plejer, at være mere selektive ved deres aktioner. Det går kun ud over banker og politiet. Jeg er ret overbevist om, at det var andengenerationsindvandrere, der stod bag. I øvrigt holder de autonome ikke nødvendigvis til i Ungdomshuset.

Angiveligt var det udvisning af en ung tyrker, som Nørrebro´s handlende skulle afbøde for.Ungdomshuset udsendte en presseinformation

Ungdomshuset er et koncertsted, en bogcafe, cirkus – og gøglerskole, folkekøkken, øvelokaler og meget mere. Vi er et samlingssted for mennesker, der ønsker at vise et alternativ til det profitfokuserende og kommercialiserende samfund, vi lever i. men vi er ikke en flok terrorister, der sidder og venter på den første og bedste lejlighed til at brænde vores kvarter af.

Smadret butik

Den forklaring troede handelsforeningens formand, Johnny Beyer ikke på. Sammen med en journalist fra BT opsøgte han Ungdomshuset. Der var nu ikke de varmeste følelser, der prægede diskussionen, og kaffe blev han ikke budt på. På et tidspunkt blev Johnny Beyers butik nævnt.

Det var dog uenighed mellem parterne, hvad der var blevet sagt, men faktum var, at to nætter efter var formandens butik raseret og vinduerne smadret.

På et efterfølgende møde på Blågårds Plads blev Johnny Beyer truet af folkevalgte politikere, at hvis han nævnte Ungdomshuset med et eneste ord, så ville der ske ting og sager.

Stjålne cykler og udlånte lyskæder

Da Handelsstandens Indkøbsordning eksisterede, fandt man mindst 4 af ordningens Christiania - cykler på Ungdomshusets område. Politiet nægtede at tage affære. Foreningen appellerede til de unge, at det ikke var Handelsforeningens medlemmer, der gik ud over, eller Johnny Beyer personlig, men de ældre brugere af indkøbsordningen.

Forholdet til Ungdomshuset har ikke været værre, end at Ungdomshuset ved et par lejligheder har lånt et par af Nørrebro Handelsforenings julekæder.

Mange besøgende

I 1996 brændte det i Ungdomshuset. Kommunen mente, at det ville koste millioner af kroner i udbedring, men de unge satte huset i stand for et par hundrede tusinde. En overgang, var der ikke mange brugere, der kom i huset, men antallet har i de sidste år været stigende.

Politisk uenighed

Enhedslisten og SF mener, at de unges problemer kan løses ved at købe huset tilbage. Kulturborgmester Martin Geertsen mener, at partierne legitimerer, at de kan betale sig, at lave ballade. Han vil opfordre de unge til at bruge de eksisterende muligheder, men afviser, at de skal have tilbudt et nyt hus. Borgmesteren mener, at man skal respektere den private ejendomsret.

De Radikale siger, at de unge mennesker ikke kan smides på gaden. Kommunen har et ansvar.

Faderhuset: Huset er ikke til salg

Faderhuset har bebudet, at Ungdomshuset ikke er til salg. Dette står hun 100 % fast på. Huset er ikke købt for pengenes skyld. Lederen af Faderhuset, siger, at hun fik et kald, om at overtage huset og omdanne det til et kristent ungdomshus. Det var på det tidspunkt, hvor forbipasserende på jagtvejen, kunne se et banner

Til salg sammen med 500 autonome, stenkastende voldspsykopater fra Helvede.

Ruth Evensen regner med, at de unge frivillig forlader huset. Men hun vil ikke afsløre mere, før Faderhusets advokat vender hjem fra ferie.

Jeg håber ikke, at det bliver nødvendigt at lade politiet rydde huset. Vi regner med, at de respekterer landets love.

Hvad Faderhuset egentlig vil bruge huset til, vides ikke. De har ikke rigtig haft anledning til at besigtige huset. Men de har en del ideer og visioner, bl.a. til at bruge huset til forskellige musik – og cafedemonstrationer.

Stor fortjeneste i salg – uden beboere

Ifølge en ejendomsformidler kan Faderhuset tjene 15 – 20 millioner kroner ved at få de unge smidt ud og derefter sælge huset til en investor. Selve ejendommen er dog så godt som værdiløs.

En ejendom inklusive punkere, autonome og andet godtfolk, er praktisk talt værdiløs, siger ejendomsformidler Oscar Meldgaard fra Nykredit Erhverv til Jyllands Posten

Fond – under oprettelse

En gruppe unge arbejder på at oprette en fond, der skal købe Ungdomshuset tilbage, en løsning, der tidligere er praktiseret i Baldersgade. Tidligere har fonden Cirkus Himmelblå også været inde i billedet. Et politisk flertal i Borgerrepræsentationen tegner sig for denne løsning, men Faderhuset afviser stadig at sælge.

Hvad er Ungdomshuset?

Ungdomshuset er stedet for den alternative ungdom. I huset finder der mindst syv koncerter sted hver måned. Der er internationale festivaler, som naboerne sikkert også nyder. Der er biograf, folkekøkken, bogcafe, tøjtrykkeri, og en masse øvelokaler til husets egne orkestre.

Der er cirka 200 faste brugere af huset, men op til 1.000 unge mennesker besøger hver uge huset på Jagtvejen. Her foregår en væsentlig del af Københavns kulturliv, nye strømninger af musik udspiller sig her. Mange lydfolk har fået deres første erfaringer her i huset. Her har navne som Poul Dissing og D.A.D optrådt. Huset omsætter årligt for 2 millioner kroner uden nogen form for kommunal støtte. Dog har Nørrebro Park Kvarterløft givet lidt penge i ny og næ.

Huset er en guldgrube for det københavnske undergrundsmiljø

Egen form for demokrati

Det er på mandagsmøderne, hvor alle beslutninger træffes. Alle skal være enig, før der besluttes noget. Man kalder det for basisdemokrati. Det har aldrig ligget de unge på sinde, at lytte til omgivelserne. Hele pointen med huset er, at her bestemmer de selv. Det hele køres på den unges præmisser. Ungdomshuset passer ikke rigtig ind andre steder.

Appel fra Nørrebro Handelsforening

Som det kan ses her på www.norrebro.dk har formanden for Nørrebro Handelsforening, Johnny Beyer appelleret til parterne, at man skal forholde sig i ro. Såfremt der vil opstå uroligheder vil han ansøge såvel folketingspolitikere som lokalpolitikere om kompensation for eventuelle hærværkssanktioner.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16