Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Ungdomshuset - en oase på Nørrebro - vol. 3

Offentliggjort 29. oktober 2006

Tre parter har opført sig ualmindelig absurd i kampen om Ungdomshuset. Resultatet kan blive at uskyldige kan komme til skade eller få deres ejendom ødelagt, alt som følge af politikernes magtesløshed.

De unge fik brugsretten i 1982, men i 1999 solgte Borgerrepræsentationen huset. Faderhuset vil ikke sælge. Hvad så?

Nørrebro har brug for mangfoldighed. Men ikke mangfoldighed med hærværk og vold. Hvorfor har man ikke for længst fundet et andet hus til de unge? Og hvorfor har politikerne ikke for længst opstillet nogen simple krav til beboerne i Ungdomshuset.?

Krav som for eksempel, naboerne har opstillet - http://naboerne-norrebro.blogspot.com/

Nedtælling og ragnarok

Den 14. december skal de unge ud af Ungdomshuset. Det har fogeden bestemt. Men de unge vil ikke gå frivillig. Bliver de mødt med vold, bruger de selv vold, har de udtalt. Og tiden bliver brugt til at samle kasteskyts som flasker og brosten på taget. Selv siger de, at det er noget, de har samlet i årevis. Men naboer påstår, at der kommer nye forsyninger.

I fødselsdagsgave ønsker de dog også forskellige ting, der vidner om, at det ikke bliver let for ordensmagten at bryde blokaden. De efterlyser på deres hjemmeside www.ungeren.dk bl.a. plexiglas, armeringsjern, lægter, metalgitter, hønsenet og svejseapparat.

Og alt tyder på, at en sådan konfrontation bliver blodig. De unge siger til MetroExpres, at det er en stor fare for at folk kommer slemt til skade i huset.

Vi risikerer at få rigtig mange tæsk af politiet. Jeg ved, at mange ikke har tænkt sig at forlade huset. Men det er op til hver enkelt person, hvor langt man vil gå.

I en anden artikel på www.politiken.dk

Hvis politiet kommer og banker vore venner, slår vi igen. Og det bliver sandsynligvis ikke medfjer.

Og noget tyder på, at sandheden snart kommer frem. På plakater rundt om i byen tales der om Nedtælling og ragnarok.

Bør det virkelig være sådan?

Politidirektøren Hanne Beck Hansen er citeret på www.paagaden.dk for at sige:

Ja, vi vil meget gerne slippe for en konfrontation. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at vi i mange år forud for at huset blev solgt, og de unge skulle ud, ikke har haft problemer med dem. Og det tæller jo med.

Pragmatisk Johnny

Samme holdning har Johnny Beyer, formand for Nørrebro Handelsforening. I en artikel i Weekendavisen blev formandens holdning til Ungdomshuset kaldet pragmatisk. Nogle dele af pressen havde sikkert forventet voldsomme udfald fra handelsforeningens side.

Til Jyllands Posten siger Johnny Beyer:

For os er det fint nok, at Ungdomshuset bliver, men så er det politikernes ansvar at stoppe den aggressive adfærd, der også eksisterer i huset. Det er politikernes ansvar, at fortælle de unge mennesker, at vi har demokratiske spilleregler i dette land, der ikke kan tilsidesættes af mandagsmøder.

Det kan åbenbart være svært også for politikere, at overholde de demokratiske spilleregler, når de tilsidesætter ejendomsretten.

De unge i Ungdomshuset står ikke alene. Over 2.000 fra hele Europa vil kæmpe mod en lukning.. Mange vil stille sig op i en kæde mod politiet.

Magtfordrejning

Et lokalplansforslag, der var så yderliggående at, det nærmer sig magtfordrejning, blev forelagt af SF og Socialdemokraterne. Også de Radikale støtte forslaget i første omgang, inden de fik kolde fødder..

Forslaget skulle tvinge Faderhuset til at sælge ejendommen til de unge. Partierne sendte også et brev til Faderhuset, hvor de gjorde opmærksom på, at de næppe ville få håndværkere til at renovere huset. Man kan forstå hvis det var, at håndværkerne ikke ville arbejde under politibeskyttelse. Men så direkte at sige, at håndværkere ikke vil arbejde der, lyder som om at fagbevægelsen har taget stilling. Selv om man måske kunne have sympati for de unge er dette ren Banan – republik. Man kun nu engang ikke tvinge folk til at sælge. Man bør i et demokrati respektere ejendomsretten.

Lokalplanen skulle bruges til definere, hvilke type unge, der måtte bruge huset. Det er jo grotesk.

Mafiametoder, magtfordrejning og pression er andre ord, der kan sættes på politikernes holdninger.

Og kulturborgmester Martin Geertsen:

Det viser med al tydelighed, at kommunen er blevet tagselvbord for gadens parlament.

Hvorfor har politikerne ikke inden de stillede forslaget undersøgt juraen. Det kan dog forbløffe en. Her gik man og troede, at politikerne var med til at fremme de demokratiske spilleregler.

Hjælpen var nær

Ifølge Nyhedsavisen var hjælpen måske nær. Så nær at Faderhuset, troede man var nødt til at sælge. Ikke af medmenneskelige hensyn, men simpelthen for at overleve. Human A/S, som ejer Ungdomshuset har de sidste fem år haft vigende indtægter. De har blandt andet skrevet som indtægt, at de unge mennesker skylder 1,8 millioner kroner i lejeindtægt. Det er nok urealistisk.

Til gengæld har selskabet store udgifter på Ungdomshuset. Såfremt Human A/s går konkurs, skal Ungdomshuset sælges til den højest bydende, og her kunne Fonden Jagtvej 69 være kommet ind i billedet.

Værdien af huset er ifølge Nyhedsavisen sat højere og højere for at undgå negativ egenkapital. To

Fonde havde givet Faderhuset et ultimativt tilbud på 8,6 millioner kroner. Og minsandten så ser SF muligheden i at Københavns Kommune hjælper med at betale en gæld på 1,8 millioner kroner.

Men Ruth Evensen takkede nej, og oplyste samtidig, at hun havde fået væsentlig bedre tilbud, og stadig ikke vil sælge.

Kalkulerer politikerne med vold?

Jesper Schou Hansen fra Venstre udtaler ifølge Nyhedsavisen:

Det kan godt være, at det bliver vold i gaderne på Nørrebro, men kommunen har for lang tid siden besluttet at skille sig af med Ungdomshuset. Vi kan ikke ændre loven, fordi de unge truer os med vold.

Med andre ord. Politikerne i Borgerrepræsentationen kalkulerer åbenbart med vold. Nørrebro Handelsforenings holdning er meget klar på dette punkt. Læs vol. 2 - Klik her

Naboerne

Nabo – gruppen på Nørrebro har aldrig været inde på at de unge skulle smides ud af huset. Så det er nok forkert, når medierne nu taler om en modgruppe, der vil bevare Ungdomshuset.

Naboerne har været til dialogmøde i huset og fremsat deres krav. De ønsker en aktiv politik mod vold og hærværk, oprettelse af en officiel varsling af naboerne om arrangementer i Ungdomshuset.

Også de unge fra Ungdomshuset var glade for mødet

Men en reel modstandergruppe er også startet. Initiativtageren er den konservative folketingskandidat, Holger Sørensen. Han siger til www.Politiken.dk

Med lov skal land bygges. Og så kan det rent faktisk ikke passe, at vi har nogen, som siger Fuck loven, når den ikke passer ind i deres kram. De er imod alle lov og regler, driver hærværk og går rundt i gaderne og smadrer ting.

Respekt skal være gensidig

www.paagaden.dk tegner et mere nuanceret billede af Nørrebro. Hør blot:

Naboerne vil have ro og orden i deres kvarter. De har købt lejligheder i dyre domme, malet deres facader og fået dejlige små børn. Og det harmonerer ikke så supergodt med de højtråbende modkultur, der siden oktober 1982 har sat sit umiskendelige præg på området omkring Runddelen

.

Spørgsmålet er, om man kan tale om førsteret til et kvarter. Og det endnu større spørgsmål er, hvad er det for en by vi vil have?

Nørrebro er en af de mest populære bydele i København – det vidner ikke mindst boligpriserne om. Og det er der naturligvis en grund til Her ”gang i den”, masser af kultur, beværtninger, døgnåbent og multikulturelt. Her er også skævt, mærkeligt, larmende – og spændene. Hvad sker der med bydelen, hvis alt det støjende bliver lukket? Hvis ikke bare Ungdomshuset, men også Rust, Stengade 30, Cafeen Funke, Kroteket, Cafe Runddelen og Saxsons skal lukke kl. 22.00 Er Nørrebro også ligeså attraktivt som nu?

Naboernes krav om respekt og oprydning er helt på sin plads. Men i sin iver om ro og renlighed, risikere man at skylle bydelens særpræg ud med sæbevandet. Og det går ikke bare ud over huspriserne, det vil ganske enkelt være en katastrofe for Nørrebro som den kulturelle smeltedige, der netop får så mange folk til at søge hertil.

Meget flot formuleret, men respekt skal være gensidig. Fordi man på nogen punkter ikke er helt enige med den alternative kultur, skal dette ikke føre til overmalede facader og smadrede vinduer.

Ytringsfrihed kan praktiseres på mange måder. En del kulturer på Nørrebro kan udtrykke sig uden at skulle brænde/male eller ødelægge ting. Det er ikke kun Ungdomshuset, der på Nørrebro udtrykker mangfoldigheden.

Til Jyllands Posten siger Naboernes talsmand, Christian Bondorff:

Der må sættes en stopper for den manglende respekt,, som de unge udviser for lokalområdet. Politikerne må sætte en stopper for, at vores gader bliver brugt som toilet, som campingplads ved store arrangementer og som graffiti væg. De må sørge for at fjerne de molotovcoctails og gasflasker som de autonome har liggende på taget i flad de skal i kamp mod politiet.

Hertil er at sige, at man må gå ud fra at det offentlige checker, at loven bliver overholdt, når der laves arrangementer i Ungdomshuset. Brandmyndigheder, Bevillingsnævn, Fødevarelovgivning og andre myndigheder. Det må vel forventes, at disse ting er i orden. Dette nævnes ikke for at genere de unge, men af hensyn til blandt andet naboerne. Her burde loven være lige for alle.

Naboerne stiller 6 generelle forventninger til Ungdomshuset, 7 specifikke krav og 6 forventninger til Københavns Kommune. Se dem på http://naboerne-norrebro.blogspot.com/

Hvem er Faderhuset?

Faderhuset er ikke kun en frikirke, men også en forretning. Gennem forskellige selskaber forsøger de at skabe midler til menighedens visioner. Tre selskaber er knyttet til menigheden.Cypros Development, Oktober Gruppen Holding Aps og Bandholm Hotel Aps. I stedet for, at tigge om penge vil man selv tjene dem, siger ledelsen. Men sandheden er at medlemmerne betaler tiende, det vil sige, at de betaler en tiendedel af deres løn til kirken. Der er oplyst at kirken har 120 medlemmer, men faktisk er der kun 60.

Forældrene vil have Ungdomshuset tilbage

En undersøgelse foretaget af Rambøll og offentliggjort i Jyllands Posten viser, at opbakningen er større blandt de unges forældre, end de unge selv. 55 % af københavnere mellem 46 og 55 år ønsker et tilbagekøb. 41 % i alderen 18 – 25 år støtter tilbagekøb.

Ikke alle præster bakker op

Forleden havde en række præster bakket op om Ungdomshuset, men ikke Anne Braad, præst i Stefans Kirken. Til BT siger hun:

Jeg bryder mig om æstetikken, for at sige det mildt. Jeg tror faktisk ikke, at det er Nørrebos unge, der kommer derinde. Jeg vil ikke gå i kamp mod dem, men jeg vil heller ikke kæmpe for dem. Og selvom jeg finder Faderhuset usympatisk, synes jeg faktisk, at det er langt ude, at man forhindrer dem i at overtage den bolig, man selv ejer

På taget af Ungdomshuset står der ridset ned Til helvede med Ruth, vi blir`

Og mon ikke vi vender tilbage med Vol. 4

Læs også handelsforeningens øvrige artikler om emnet

Ungdomshuset - en oase på Nørrebro

Ungdomshuset - en oase på Nørrebro - Vol. 2


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16