Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Ungdomshuset – en oase på Nørrebro vol. 4

Offentliggjort 30. november 2006

Ungdomshuset – en oase på Nørrebro vol. 4

Forleden udsendte Nørrebro handelsforening en appel til alle parter i konflikten om Ungdomshuset, om at bevare julefreden. Men ingen af parterne synes, at have overholdt den.

  • Ungdomshuset har sendt bud efter hjælp fra udlandet, og under en aktion mod Faderhuset viste de, at dialogens vej er opbrugt.

  • Politiet brugte rigelig med knippelsuppe, så meget at statsadvokaten vil kigge på det. Desuden kom aktionen som en overraskelse for ordensmagten. Mange detailhandlere på Nørrebro håber ikke, at de unges aktioner – i forbindelse med 14. december - kommer som en overraskelse.

  • Faderhuset nærmest grinede, da Nørrebro Handelsforening fremsatte appellen om julefred. Deres skrantende økonomi vil få en tiltrængt indsprøjtning ved salg af grunden – uden ungdomshus med indhold.

  • Og på Københavns Kommune er der intet nyt. Det vil dog sige, at De Konservative har meldt ud, at hvis de unge ikke laver vold og hærværk, ja men - så vil de gå ind for at de unge får et hus et andet sted i byen. Men det vil de unge ikke. Det er Faderhuset, der skal have tilbudt en ny grund. De unge vil beholde huset.

Ja sådan er situationen. Vi skal lige huske på, at Nørrebro Handelsforening vil sende regning for eventuelt hærværk videre til politikerne.

Københavns Kommune har en nødplan parat for alle skoler og daginstitutioner. Men hvad med de butiksansatte?

Kommunen sender et brev ud til forældre og institutioner, hvordan de skal forholde sig.

Men mon ikke det vil være en ide, at oplyse om, hvordan butikkerne skal forholde sig?

Ny appel

Sammen med Kulturcentret Assitens, har Nørrebro Handelsforening sendt en appel til Borgerrepræsentationen. Her fastslår man, at det rette billede af Nørrebro er rummelighed, respekt og tolerance. Hjælp os med at redde billedet af bydelen – og julefreden.

Den sidste appel er blevet bragt i en stor del af nyhedsmedierne. Den var især rettet mod Borgerrepræsentationen. Men herfra er budskabet. Vi kan ikke gøre mere. Vi kan måske overveje, om det er noget vi kan gøre i den lokale information. Ja det var indtil nu ikke meget at komme efter.

Frygten breder sig

www.norrebro.dk har talt med cirka 15 butikker på Nørrebro. Alle frygter, hvad der sker. Også kunderne frygter, hvad det vil ske. Mange giver udtryk for, at de vil finde andre steder, at købe deres julegaver. Det er fatalt for mange butikker, hvor julemåneden er den afgørende omsætningstid. Mange detailhandlere vil være anonyme, de tør ikke at stå frem, af frygt for hævnaktioner.

Vennerne er begyndt at komme

Ungdomshuset har inviteret venner fra hele Europa. Officielt fordi man kører en kampagne fra den 13. – 17. december med koncerter, demonstrationer og andre ting til fordel for Ungdomshuset. Man forventer, at der kommer 1.000 venner.

På Ungerens hjemmeside efterlyses der om logi til vennerne.

Hvis vi bliver angrebet fysik, forsvarer vi os fysisk. Siger de unge.

Troublemakers of the world – we bid you welcome, står det på den invitation, Ungdomshuset har sendt ud til deres venner.

Ungdomshuset er blandt de vigtigste huse af sin art i verden, og derfor skal den forsvares. Nedtælling til ragnarok er begyndt

Vennerne kommer i hobevis fra Dublin, Berlin, Lübeck, Kiel, Wien, Toronto, Athen, Amsterdam, Utrecht, Leeds, Göteborg, Karlskrona og Malmö.

På hjemmesiden for Anarchist Black Cross, bliver aktivisterne bedt om ikke, at samarbejde med myndighederne efter en anholdelse.. Hvis du er under 18 år vil politiet tage kontakt med dine forældre, og der skal være sociale myndigheder til stede. De vil bare have dig til at besvare politiets spørgsmål. Lad vær, opfordrer hjemmesiden. Er man under 15 år må man kun tilbageholdes i seks timer. På seks sprog gennemgås en anholdelsesmanual.

Hvis man vil lave stenslynger og forholdsregler mod tåregas, kan man også læse dette. Strategier om, at lave en aktion et sted, og så ellers angribe de steder hvor politiet ikke forventer det, bliver også givet.

Og forældrene til brugere af Ungdomshuset vil lave et feltlazaret. De skal bruge masser af plaster, gaze, bind og hæfteplaster. Vi taler om Nørrebro.

Og detailhandlerne på Nørrebro frygter at de lokale brugere af Ungdomshuset ikke kan kontrollere de udenlandskevenner.

Politiets rolle

Det er ingen konsekvenser for de enkelte betjente, der har slået på siddende demonstranter, lagt folk i ulovlige benlåse, og i øvrigt opført sig aggressivt. Nogle aktivister fra Ungdomshuset fortalte mig, at de på strækningen fra søerne til huset, blev antastet tre gange af politiet.

Men er det ikke som om den enkelte betjent, bliver taget som gidsel i dette spil?

Men er det Faderhuset alene, der bærer ansvaret for den vold, der er under opsejling?

Nej, hovedansvarlig er vel politikerne. Johnny Beyer udtaler

Vi kan se, at det er ved at gå ild i vores by. Og det er byrådets primære opgave at løse det problem – især når de kan se, at det er en trussel mod bydelen under opsejling.

Men de unge holder sig heller ikke tilbage. Prisværdig er, at de forsvarer deres klub – og musiklokaler, den alternative kultur og så videre. Man kan også have sympati for deres fællesskab. Men at gå til så voldelige reaktioner og udsætte så mange mennesker for livsfare er moralsk forkastelig En blind accept for vold kan aldrig retfærdiggøres. Vi befinder os ikke i en mellemøstlig krigszone.

Støtte til Ungdomshuset

Da Ungdomshuset startede den 31. marts 1982 optrådte Anisette sammen med Savage Rose. Nu optræder hun sammen med en række andre kendte personer til en støttefest på Christiania den 1. december. Den 4. december udkommer en støtte – cd Ungdomshuset Bli´r.

De unge vil ikke forlade huset og overlade det til en fundamentalistisk sekt, der fører korstog mod muslimer, homoseksuelle, fri abort og alle andre trosretninger end deres egen. Der bliver ikke lagt fingerer imellem, når de unge taler om Faderhuset.

I kommer aldrig til at få fodfæste på Nørrebro igen. I har valgt at føre korstog mod os. I har forsøgt at tage vores hus, og nu har I valgt at sende politiet med knipler, tåregas og skydevåben mod os. Uanset hvem der fører disse våben, vil vi se det som jeres forlængende arm.

Til politikerne siger de unge:

I syv år har I intet gjort ved problemet, I har bundet os om halsen. Nu må I lægge hovederne i blød og tænke hurtigt. Vi råder jer til også at tage ekspropriation af ejendomsretten i betragtning, ligesom I gør, når I bygger motorveje. Det skal i hvert fald stå soleklart, at I er ansvarlige – også når I giver op.

Kamp på Nettet

Kampen om Ungdomshuset foregår også på Nettet. Beboere for Ungdomshuset, beboere mod Ungdomshuset, forældre for Ungdomshuset, underskriftsindsamling mod Ungdomshuset, den ene hjemmeside efter den anden har i den sidste tid kæmpet for eller imod huset.

Også Lokalavisen for Nørrebro og Nordvest har spurgt, hvem der skal have retten til den omstridte matrikel. 97,3 % svarede at Ungdomshuset skal bevares, som den er nu.

Splittelse hos Naboerne

Det ser ud til at foreningen Naboerne er splittet i to dele. Foreningens formålsparagraf tager alene sigte på den fremtidige drift af Ungdomshuset, ikke skal være til gene for lokalsamfundet. Men det er der åbenbart forskellige holdninger til. Et fremragende initiativ ser ud til at smuldre, hvilket er en skam. Et referat fra Generalforsamlingen er aldrig udsendt.

Historisk bygning

Fagforbundet 3Fs ungdomsafdeling gør opmærksom på at Brugsen i 1978 fik forbud mod at rive huset ned. Ja, det skægge er, som vi har skrevet i en af vore artikler, at det var Nørrebro handelsforening, der anbefalede, at man skulle lade huset stå.

Det er et sted med et højt niveau af brugerdemokrati og mange forskellige aktiviteter, som ikke findes andre steder. Det er helt unikt og udsprunget af hårdt arbejde gennem mere end 25 år – i virkeligheden mere end 100 år, skriver de unge. Skal vi tage historien?

  • 12 november 1897: Folkets Hus, Jagtvejen 89, står færdigt

  • 29. oktober 1982: Københavns Kommune overdrager huset til Ungdomshusets aktivister

  • November 1984: Politiet stormer Ungdomshuset, og anholder unge på grund af et butikstyveri på 40 flasker whisky

  • Oktober 1989: Et medlem af den nedlagte tyske terrorgruppe Rote Arme Fraktion besøger Ungdomshuset

  • April 1997: Ungdomshuset indgår formel lejeaftale med Københavns Kommune. Aftalen kan hæves med 3 måneders varsel

  • Oktober 1999: Københavns Kommune sætter Ungdomshuset til salg

  • November 2000: Kommunen afviser at sælge til Faderhuset. Sælger i stedet til Human A/S

  • September 2001: Faderhuset overtager Human A/S. Opsiger to dage senere lejemålet med Ungdomshusets beboere

  • 1. januar 2002: Faderhuset trænger ved hjælp af låsesmed ind i Ungdomshuset., og kræver deres ejendomsret. Bliver dog smidt ud

  • August 2003: Faderhuset stævner Ungdomshuset med krav om, at de skal ud.

  • Januar 2004: Faderhuset får ret i Byretten

  • August 2006: Landsretten stadfæster byrettens dom

  • Oktober 2006: Forskellige fonde tilbyder at overtage Jagtvejen 89 – Faderhuset afviser

  • November 2006: Nørrebro Handelsforening sender flere appeller.

  • 14. december 2006: Ungdomshuset skal ryddes, Bliver Nørrebro sat i brand?

De tog deres egen gave tilbage

De unge synes at det er utilgiveligt at sælge Ungdomshuset. De føler, at det er en krigserklæring. De opfatter også politiet som nogen, der bare kommer og tæsker dem engang imellem.

Løsningen: Giv dem et nyt hus

Løsningen er ganske simpel. Giv de unge et nyt hus. Politikerne har været usædvanlig vage. Kreativiteten til at finde en løsning, har ikke været der. De unge synes selv, at løsningen ville være, at forære Faderhuset en ny grund.

Hvis det ikke findes en løsning, bliver Nørrebro en krigszone. Detailhandlen og kulturen på Nørrebro vil blive bombet tilbage. Det vil koste mere både i penge og anseelse.

Nørrebro Handelsforening vil gøre sit til for at finde en fredelig løsning.

Læs også handelsforeningens øvrige artikler om emnet

Ungdomshuset - en oase på Nørrebro

Ungdomshuset - en oase på Nørrebro - Vol. 2

Ungdomshuset – en oase på Nørrebro vol. 3


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16