Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Specialhandelen

DANMARKS HANDELSSTANDSFORENINGER
Bent Aarrebo Pedersen, formand, Vestre Messegade 9a, 2650 Hvidovre
Telefon 36 47 01 28 / 36 48 02 19 / 23 23 00 28 aarrebo@adr.dk  

NOTAT
baseret på løbende opgørelser fra Danmarks Statistik over udviklingen i detailhandelen v/Bent Aarrebo Pedersen, formand for Hvidovre Erhverv og for Danmarks Handelsstandsforeninger

Specialhandelen med udvalgsvarer og fødevarer risikerer at komme på 5-10% skrump resten af året.

Finanskrisen og eksploderende og fødevarepriser sender specialhandelen - specialbutikker med udvalgsvarer og fødevarer på skrump resten af året.

I 12-måneders perioden august 2007 - juli 2008 opnåede den samlede detailhandel en gennemsnitlig månedsvækst i butikkernes kasseapparater på 2,2% set i forhold til samme tidligere 12-måneders periode. I samme periode steg det samlede forbrugerindeks - med forbrugerpriserne i juli i år 4% højere end i juli sidste år. I august 4,3% højere.

For hovedbranchegruppen føde- og dagligvarer blev det fra august til juli til en gennemsnitlig månedsvækst i butikkernes kasseapparater på 5,5%. Opgjort i mængder blev det til nulvækst. Fremgangen på 5,5% i butikkernes kasseapparater blev båret i hus af de eksploderende fødevarepriser med et prisniveau i august i år for "Fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer" 10,4% højere end i august 2007.

Det giver vind i sejlene - eksploderende vækst - til discountkæderne med føde- og dagligvarer, der har oplevet et salgseventyr med en gennemsnitligt månedsvækst på 11% i 12-måneders perioden august 2007 - juli 2008.

Det dræner samtidig den øvrige detailhandel med udvalgsvarer for omsætning både i mængder og i kroner i kasseapparaterne.

Med 5,5% fremgang for hovedbranchegruppen: "Føde- og dagligvarer" - men under det halve - kun 2,2% for den samlede detailhandel, så har der for den øvrige detailhandel med udvalgsvarer samlet set været en tilbagegang i butikkernes kasseapparater på omkring 3% i 12-måneders perioden august 2007 - juli 2008.

Men selvfølgelig set ud fra en flerårig forbrugsfest og dermed ud fra et højt forbrugsniveau. Men nok også med mange pænt fyldte hjem med tøj, sko og øvrigt til boligen.

Med nu finanskrisen oven i de eksploderende fødevarepriser, og den forbrugsmæssig usikkerhed, det giver, så tegner meget andet varekøb i mange familier resten af året til primært at blive nødvendigt behovs- og fornuftkøb.

Det kan betyde en større opbremsning på 5-10% resten af året i køb i specialhandelen - både i specialbutikkerne med udvalgsvarer og med fødevarer, mere end hvad de højere priser på fødevarer alene berettiger til at forvente som dræn i tegnebogen.

Det er jo i høj grad julegavebrancherne, der kan blive holdt igen på indkøb i de kommende måneder - helt op til julegavekøb i december. En opbremsning, der kan betyde en god julehandel med fokus på overvejende og pænt gavekøb af opsamlet behovs- og fornuftgaver.

Størstedelen af detailhandelen har da også fra årets start rustet sig til en barskere konkurrence om kunderne. En situation, der nu måske tegner til at blive en tand barskere, end de fleste har turdet håbe på at nøjes med.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16