Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Detailhandel september

DANMARKS HANDELSSTANDSFORENINGER
Bent Aarrebo Pedersen, formand, Vestre Messegade 9a, 2650 Hvidovre
Telefon 36 47 01 28 / 36 48 02 19 / 23 23 00 28 aarrebo@adr.dk

NOTAT
Værdiindeks i kroner offentliggjort i Danmarks StatistikBank 3. november 2008
Indeks for solgte mængder offentliggjort i Nyt fra Danmarks Statistik 3. november 2008 bearbejdet og kommenteret af Bent Aarrebo Pedersen formand for Danmarks Handelsstandsforeninger og for Hvidovre Erhverv.

Detailhandel september og i årets første 9 måneder:
Større forbrugsopbremsning i mængder.
-12,7% væksttab i mængder i "Beklædning, sko m.v." i september

Kun stigning i kroner i Føde- og dagligvarer" alene i kraft af prisstigninger.

De nyeste tal fra Danmarks Statistik for september og for årets første 9 måneder (ses nedenfor) viser for september for den samlede detailhandel nulvækst (-0,1%) i kroner i butikkernes kasseapparater og en større opbremsning i mængder på -4,3%. Set i forhold til september sidste år.

Værst er det gået ud over "Beklædning, sko m.v." med et væksttab i kroner på -10,6% og i mængder på -12,7%. Det eneste "lyspunkt" er en vækst i kroner i butikkernes kasseapparater på 4,4% for "Føde- og dagligvarer" støttet af markant højere priser på mange fødevarer - men samtidig med en tilbagegang i mængder på 2,8%.

For årets første 9 måneder blev det kun til en fremgang på 1,3% i butikkernes kasseapparater for den samlede detailhandel. Baseret på tilbagegang overalt på nær for "Føde- og dagligvarer" med en fremgang på 5,6% i butikkernes kasseapparater i kraft af hen ved 10% højere priser for fødevarer end for et år siden. Sidste år var det +2,3%

                                                    Kroner 2008*)           Mængder 2008*)
                                               september  jan-sept.    september  jan-sept.
 
Føde- og dagligvarer                 + 4,4%      + 5,6%          - 2,8%     - 1,2% 
Beklædning, sko m.v.               - 10,6%      - 4,7%         - 12,7%     - 3,5%
Andre forbrugsvarer                 -  1,8%      - 2,6%          - 2,7%      - 1,5%  
Detailhandel i alt                       -  0,1%      + 1,3%          - 4,3%      - 2,0%

Detailhandelen træder vande lige nu og krydser fingre for en god julehandel en god december
Nulvækst - stagnation - sidste år i december sammenholdt med december 2006


Økonomers forventninger sidste år om rekordjul på +10% var et klart fejlskud

Flere økonomers forventninger til en rekordjul sidste år på 10% vækst var et klart fejlskud. Det blev til nulvækst - stagnation - i december i kroner på beskedne +0,4% holdt oppe af efterårets begyndende prisstigninger på fødevarer men ellers markant tilbagegang i mængder på 1,9%.

I kroner var der sidste år i december tilbagegang på 1,3% for "beklædning, sko m.v." og tilbagegang på 2,3% for "andre udvalgsvarer". Kun fremgang for "føde- og dagligvarer" på 3,7% på grund af prisstigninger.

Vil måneders tilbageholdenhed resultere i en god julehandel - en god december i en gammeldags hjemme jul pænt med gaver især bløde gaver?

Det er blevet til færre på charterjul, færre nye bilkøb, færre moderniseringer af bolig, køkkener og badeværelser og måneders tilbageholdenhed med især køb af beklædning, sko m.v. som resultat af finanskrisen og prisstigninger på fødevarer.

Der må være oparbejdet og oparbejdes et pænt behov for gavekøb til jul og Nytår baseret på opsamlet behov for køb af "udskudte behovs- og fornuftkøb" som jule- og nytårsgaver.

Mange forbrugere venter måske på billigere varer - på en UDSALGS-JUL - på en bølge at stærke juletilbud allerede her i november og dermed tidligere køb af og køb af flere julegaver her i november end i tidligere år. Hos mange i detailhandelen ligger der lige nu pænt med varer på hylderne. Og de skal tømmes til gode priser. Det har mange forbrugere givet lige nu et godt øje.

Måske flere bløde gaver, færre byttegaver og færre gavekort - end tidligere år

Efter mange måneders krisepåvirkning fra omverdenen er der givet brug for en positiv afslutning på året - en positiv julemåned for familien Danmark og dermed pænt med gaver i høj grad baseret på behov, omtanke og sund fornuft f.eks. ved flere bløde gaver, så antallet af byttegaver og sidste øjebliksgaver måske også vil være færre end i tidligere år. Måske også færre gavekort, fordi nogle kan være nervøse for, at gavekort ikke kan indløses, hvis butikken senere går konkurs og dertil forventninger til masser af gode tilbud på "beklædning, sko m.v." - tilbud, der måske ikke og nok ikke kommer igen efter Nytår.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16