Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Nyhedsbrev fra forening Nydansker

Pressemeddelelse
15. juni 2007

Turné til 1000 virksomheder skal skaffe virksomhederne mere arbejdskraft og samtidig åbne dørene for nydanskere

Med baggrund i den udbredte mangel på arbejdskraft i de fleste brancher samtidig med stor ledighed blandt nydanskere har Integrationsministeriet sat en informationskampagne i gang over for 1.000 udvalgte virksomheder i hele landet. I Hovedstadsområdet skal der besøges 100 virksomheder.

Indsatsen er primært rettet mod små og mellemstore, både offentlige og private virksomheder med få erfaringer med at ansætte nydanske medarbejder. For en lille eller mellemstor danske virksomhed kan det være et uoverskueligt projekt at ansætte, integrere og fastholde nydanske medarbejdere på arbejdspladsen. Virksomheder uden en personale- eller HR–afdeling står ofte på bar bund, når det gælder om at udvide staben til en mere mangfoldig medarbejderskare med forskellig kulturelle baggrunde, og kommer derfor aldrig i gang. Samtidig viser undersøgelser af 8 ud af 10 virksomheder har positive erfaringer med nydanske medarbejdere, som de typisk betegner som ”meget loyale og flittige”. Dertil har mange virksomheder rekrutteringsvanskeligheder.

En række konsulenter med erfaring på integrations- og mangfoldighedsområdet vil over sommeren besøge virksomheder i hele landet. I hovedstadsområdet gennemføres besøgene af Foreningen Nydansker. Konsulenterne skal ruste virksomhederne til at overvinde barriererne for at ansætte og integrere nydanskere og give gode råd om mentorordning, sprogundervisning, støttemuligheder og andre redskaber, der erfaringsmæssigt kan gøre det lettere for virksomhederne at opnå en mangfoldig medarbejderskare. Konsulenterne formidler også andre virksomheders gode erfaringer med nydanske medarbejdere på arbejdspladsen.

”Vi kan ligeså godt vende os til et mangfoldigt arbejdsmarked.I 2020 vil 20 pct. af alle ansatte være nydanskere. Derfor gør alle virksomhederne klogt i at drage nytte af det uudnyttede potentiale, der findes hos nydanskere og herigennem opnå adgang til den fulde talentmasse på det danske arbejdsmarked,” udtaler Torben Møller-Hansen, som er direktør i Foreningen Nydansker. ”De virksomheder, der kaster sig ud i mangfoldighedens udfordringer og giver medarbejderne mulighed for at udfolde deres forskellige kompetencer, får ofte loyale og engagerede medarbejderne med lavere sygefravær og færre opsigelser i bytte. Det er nogle af de gode budskaber, som Virksomhedsturnéen skal bringe videre til de danske virksomheder”.

Virksomhedsturnéen er en del af Integrationsministeriets mangfoldighedsprogram ”arbejdsplads til nye danskere”. Se mere påwww.nyidanmark.dk samt nedenstående faktaark.

Kontakt Foreningen Nydansker, konsulenterne Lotte Holck og Hanne Fuglbjerg 33 93 42 83 for mere information om besøgene i hovedstadsområdet.

FAKTA

Baggrund for programmet

Der skal være plads til flere nydanskere på det danske arbejdsmarked. Det er en vigtig målsætning for regeringen. Mangfoldighedsprogrammet ”Arbejdsplads til nye danskere” – herunder ”Virksomhedsturné til 1.000 virksomheder” - sigter primært mod at hjælpe små og mellemstore virksomheder til rekruttering af nydanskere og opnå erfaringer med mangfoldighedsledelse. Programmet løber frem til år 2009 og indebærer, at der iværksættes en række konkrete initiativer. Programmet henvender sig både til offentlige og private virksomheder og kommer til at berøre virksomheder over hele landet. En række undersøgelser[1] om nydanskere og arbejdsmarkedet viser, at langt størstedelen af de virksomheder, der har haft nydanskere ansat, har gode erfaringer med ansættelsen.

Nedenstående figur indgår som en del af den nye undersøgelse, som Institut for Konjunktur- Analyse (IFKA) for nylig har gennemført for Integrationsministeriet:

”Hvordan er jeres erfaringer med nydanskere på arbejdspladsen/
virksomheden?” Beregnet ud fra de arbejdspladser/virksomheder der har erfaringer med at have nydanskere ansat

Undersøgelsen kan fås ved henvendelse til Public Communication, kontakt Charlotte Sørensen, tlf. 70 13 55 55, mobil 26 85 28 20 eller på e-mail CS@public.dk.

Der er dog stadig mange virksomheder, som endnu ikke har erfaringer med at ansætte nydanskere. Det gælder både offentlige og private virksomheder. En undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet[2] viser, at større virksomheder har været bedre end mindre virksomheder til at ansætte nydanskere.

Undersøgelsen fra Institut for Konjunktur- Analyse (IFKA) viser også, at virksomhederne efterspørger information om ansættelse af nydanskere. Knapt halvdelen af alle virksomheder vil gerne høre mere om andre virksomheders gode erfaringer med nydanskere på arbejdspladsen og efterlyser mere information om mulighederne for at opnå bl.a. løntilskud. Omkring hver anden virksomhed mener ikke, at den har fået tilstrækkelig information om muligheden for at få rådgivning fra for eksempel kommunen når der ansættes nydanskere.

Der kan fås yderligere oplysninger om ”Arbejdsplads til nye danskere - Mangfoldighedsprogram 2006-2009” på www.nyidanmark.dk

Programmets elementer:

Virksomhedsturné til 1.000 virksomheder er et af foreløbig 10 nye projekter, som skal gøre flere virksomheder bedre til at udnytte de muligheder, der ligger i at ansætte nydanskere og lede mangfoldige medarbejdergrupper. Projektlederne for de 10 projekter indgår i en koordinationsgruppe med ministeriet, der skal sikre videndeling på tværs af projekterne, fokus på kommunikation og formidling samt forankring af de opnåede resultater.

De 10 projekter

1. Virksomhedsturné til 1.000 virksomheder

2. Ledelse og medarbejdere i samarbejde om en forbedret integrationsindsats

3. Diversitylab – erfaringsbaseret læring fra virksomhed til virksomhed

4. ”Mentorvirksomheder på Vestegnen - mangfoldighedsledelse, erfaringsudveksling og netværksdannelse”

5. Fra leder til leder – ledere på banen

6. Mentoruddannelse for handels- og kontormedarbejdere

7. Den offensive tillidsmand – til styrkelse af mentorordninger

8. MIKS (Mangfoldighed i kommuner og stat)

9. Ledelse af mangfoldighed i offentlige virksomheder

10. Religion på arbejdsmarkedet – konkrete eksempler og redskaber

Om virksomhedsturné til 1.000 virksomheder

Et team af konsulenter rejser rundt til virksomheder for at videregive gode erfaringer med integration af nydanskere fra andre virksomheder. Konsulenterne vil fortælle om, hvordan man finder løsninger til at overvinde de mest almindelige barrierer for at ansætte og integrere nydanskere på arbejdspladsen, herunder sprog, kultur og påklædning. Særligt i den nuværende beskæftigelsessituation kan der for virksomhederne være store gevinster at hente ved at ansætte og fastholde flere nydanskere.

De konkrete værktøjer, som konsulenterne tager med til virksomhedsbesøgene, er udarbejdet på baggrund af erfaringer fra andre virksomheder, som med held har rekrutteret og fastholdt nydanskere som arbejdskraft på arbejdspladsen. Der vil også være informationer om, hvor man skal henvende sig, hvis man er interesseret i at ansætte nydanskere på arbejdspladsen, samt hvilke støttemuligheder, mentorordninger mv., der findes.

Virksomhedsturnéen gennemføres blandt 1.000 små og mellemstore virksomheder – heraf to tredjedele privat og en tredjedel offentlige – som ikke allerede har brede erfaringer med at rekruttere og ansætte nydanskere. Den henvender sig til virksomhedsejerne/ledelsen og eventuelt også medarbejderrepræsentanter, f.eks. tillidsmænd.

Det vil samtidigt være muligt for den enkelte virksomhed at få en mere individuel tilpasning af besøgene, så de tager udgangspunkt i de særlige udfordringer, som virksomheden står over for, f.eks. på baggrund af særlige sprogkrav, specielle kunde- eller medarbejderforhold eller tidligere erfaringer.

Projektet gennemføres af NIRAS i samarbejde med Foreningen Nydansker og regionale erhvervsaktører. Projektet støttes med 2.918.750 kr. til gennemførelse af 1000 virksomhedsbesøg. Der udarbejdes en midtvejsevaluering for at sikre, at virksomhedsbesøgene tilpasses virksomhedernes behov. Med en positiv midtvejsevaluering vil der være mulighed for, at projektet bliver yderligere støttet med op til i alt 4.000.000 kr.

Kontaktperson for den samlede virksomhedsturné til de 1000 virksomheder: Aske Scott Graulund (NIRAS), telefon 28 73 11 03, e-mail gra@niraskon.dk

Yderligere information:

For interview med integrationsminister Rikke Hvilshøj og øvrige oplysninger vedrørende mangfoldighedsprogrammet:

Presseansvarlig i Integrationsministeriet Thomas Bille Winkel

Telefon: 29 29 63 96,

E-post:tbw@inm.dk


[1] Blandt andet de seneste års undersøgelser udført af Institut for Konjunktur-Analyse for Integrationsministeriet. Tallene kommer fra en undersøgelse, der blev offentliggjort ultimo februar 2007 som ”Rapport om nydanskere og mangfoldighed på arbejdsmarkedet”.

[2] ”Socialforskningsinstituttet: ”Virksomhedernes sociale ansvar – årbog 2005.”

Eksekveringstid i sek.: 1,14

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16