Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Butikkerne i september

Offentliggjort 2. september 2007

Laveste inflation i mere end to år. Og Danske Bank mener, at huspriserne igen stiger. Det betyder omsætningsfremgang. Ikke overraskende forventer kunderne, at vi tilpasser os til dem, og ikke omvendt. Læs også, hvad butikstyvene går efter. Butikkerne har i den sidste tid haft stor hjælp oven fra.

Men fortsætter forbrugsfesten eller ikke ?

Butikstyvenes top 10

Undertøj, kondomer, computerudstyr og parfume hitter hos butikstyvene. Det gælder om, at det skal være dyrt, småt og kunne videresælges i en fart. Især østeuropæiske bander har fyldt lommerne i detailhandelen.

Hos Dansk Supermarked er bærbare computere og printerpatroner også et hit. Men også fladskærme (Hvordan kommer de ud af butikken med sådan en ?).

Kunder forlanger service

I takt med at vi er blevet mere velhavende forlanger kunderne mere service. Forventningerne hos kunderne er blevet større.

  • 88 % mener at god service er vigtig, når de køber tøj

  • 76 % forventer højt serviceniveau, når de køber dagligvarer, når de handler i specialvarebutikker.

  • 95 % forventer høj service, når de køber elektronik

Det er Urban, der bringer denne undersøgelse. Mange kunder forventer, at det er forretningen, der tilpasser sig kundens ønsker. Og meget overraskende mener

69 % af danske forbrugere, at de er tilfredse eller meget tilfredse med det generelle serviceniveau.

Lav inflation

Priserne på toiletbesøg og taxikørsel er steget mest, mens computerudstyr er faldet mest i pris. Vi bruger en masse penge på at leve sundt, men uhyggeligt er det, at grøntsagerne er steget med 8 %. Og bybussen koster nu 8 % mere. Det er godt, man har sin cykel. Men generelt er priserne kun steget med 1,2 % i juli.

Det er det laveste inflationstal i mere end to år.

Danske Bank forventer, at inflationen i år ender på 1,7 %, mens den i 2008 vil ende på den forkerte side af 2 %. Og fra samme bank lyder budskabet, at huspriserne igen vil stige. Dette betyder endnu mere gang i detailsalget.

Store butikker skal tæt på København

De store byer uden for København får dårligere udviklingsvilkår, hvis forslaget til et nyt landsplandirektiv vedtages. Det frygter borgmestrene fra Hillerød, Helsingør, Frederikssund og Køge. Direktivet vil skade miljøet, byernes udvikling og det regionale handelsliv. De fire byer må ikke etablere butikker over 2.000 kvadratmeter. Derfor har man nu klaget til miljøminister Connie Hedegaard.

Fiskehandlere og slagtere i fremgang

I årets første fem måneder har der været fremgang for især fiskehandlere, men også slagtere og ostehandlere har haft fremgang. Væksten har været langt større end de 2,3 % detailhandelen generelt er gået frem. Men også supermarkeder har haft fremgang på hele 4,3 %. Discountbutikkerne kan kun fremvise en fremgang på 2,3%.

Hjælp oven fra

Storcentrene kan præsentere en stor fremgang. De har også haft hjælp oven fra.

Det er lidt overraskende med detailhandelens fremgang. Detailhandelen udgør cirka 37 % af det samlede forbrug i Danmark Blandt medlemmerne i dansk Erhverv venter 59 % af de adspurgte virksomheder fortsat fremgang.

Fortsætter forbrugsfesten?

Inden for beklædning steg salget med hele 7,7 %. Og stigningen er heller ikke godt for økonomerne. Nu er de uenige om forbrugsfesten fortsætter. For mange mener, at grunden til fremgangen er, at storcentrene og andre har fremrykket udsalget. Så nu har man i stedet for at annullere et fald i privatforbruget, brugt argumentet, afdæmpning i væksten.

Hvordan ser det så ud når det gælder hele nationen? Salget i juni er hele 4,8 % bedre end det var sidste år. Salget på hjemmemarkedet steg med 1,7 % og på eksportmarkedet 2,6 %.

Økologi i fremgang

Økologi er i stærk fremgang, så meget, at der i øjeblikket mangler 250 økologiske landbrug. Hvis salgsvæksten fortsætter, kan der blive alvorlig mangel på dette produkt

Storcentre tiltrækker kunder til bymidten.

Og så er der kommet en ny spændene rapport fra Real Instititute Scandinavia. Den påstår at storcentre tiltrækker kunder. Også til de butikker, der ikke ligger i selve centret. Åbner et nyt center, ja så er den normale omsætning genvundet efter 18 – 24 måneder. Bymidter kan stadig måle sig med flere mindre specialbutikker end storcentre.

I gennemsnit bruger hver person i et handelsdistrikt 30.000 kr.

Ikke mange penge til fødevarer

Kedeligt er det dog, at danskerne kun bruger 10 % af deres husholdningsbudget til fødevarer. Andelen er faldet siden 1996 fra 11,3 % til 9,7 %. Men mon ikke denne andel vil vokse. En verdensomspændende stigning i råvarepriserne er på vej.

Kreativt løntibud til medarbejderne i Coop

Nu er en god skattefidus også ved at vende indpas i detaibranchen. 20.000 medarbejdere i Coop Danmark, får et godt tilbud. Skær skatten drastisk ned på en pæn del af lønnen og spar tusindvis af kroner. Man låner 10 % af sin løn til arbejdsgiveren i fem år. Eneste ulempe er, at pengene er båndlagt i fem år. Til gengæld er skattefordelen betragtelig. Coop Danmark ser også ordningen som en måde at fastholde medarbejderne.

Lønnedgang i Ikea

Og når vi nu taler om løn, ja så har Ikea i al stilhed droppet kassedamernes løntillæg på 5.000 kr. Det fik de ellers meget goodwill for. Nu skal nyansatte kasseassistenter ikke regne med mere end det, der ligger over mindstelønnen. 15.500 kr. for ufaglærte og 17.000 kr. for faglærte.

Skal butiksansatte ikke have del i billig – boliger?

Ritt Bjerregårds forslag om billige boliger er åbenbart ikke beregnet for butiksassistenter. Som medierne kunne berette er der åbenbart andre i samfundet, der får en højere løn, der først kommer i betragtning.

Deltidsansatte sygemeldes

Yngre deltidsarbejdere, der med kort varsel melder sig syge på jobbet er et voksende problem for detailhandelen, fortæller Erhvervsbladet. Hos Dansk Erhverv forklarer man problemet med, at de unge er forvænte, magelige og ikke tør ansvar for deres arbejdsplads. Om det er den fulde sandhed kan denne sides redaktør ikke konstatere. Men faktum er, at mange butikker er så rationaliseret, at et enkelt sygefravær kan få katastrofale følger. Det kan også betyde, at det faste personale i et stykke tid, må undvære fridage. Og kunderne, ja de kan risikere dårligere service.

Ny uddannelse skal højne niveauet

En ny uddannelse inden for detail, skal gøre det mere attraktivt at søge denne branche. Den nye uddannelse – Akademiuddannelsen i Retail, skal opkvalificere hele branchen. Måske kan branchen tiltrække nye medarbejderprofiler?

Vanskeligheder i lånesager

Skal du har udvidet din butik, får du måske lidt vanskeligere med at låne pengene. Bankerne har inden for de sidste måneder sagt nej til flere. Et lån skal normalt tilbagebetales inden for syv – otte år, uden at virksomhedens dagligdag bliver for hård, siger de i bankkredse.

Den nye markedsføringslov bliver ikke brugt

Der er ikke mange virksomheder, der bruger den nye markedsføringslov, hvor man kan give en gratis gave, som lokkemad. Måske har man ikke kunnet se mulighederne.

Forbrugerafgørelser ignoreres

74 erhvervsdrivende står på Forbrugerstyrelsens sorte liste. De har som mange andre ignoreret afgørelser, som kommer fra Forbrugerklagenævnet. Kendelserne har ingen bindende virkning, og det udnytter nogle butikker. Cirka hver 10. afgørelse bliver ikke fulgt op af butikkerne.

Forbrugerministeren overvejer, at stille forbrugerne bedre.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16