Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Pas på dit dankort

Offentliggjort25. november 2007

Duskal ikke føle dig sikker med chip på dit Dankort. Pas på nogen ikke aflurerdin kode. Og vær opmærksom på selvrisiko. Din bank betaler nødvendigvis ikkehele dit tab. Og sørg for at have billeddokumentation med, når du skal købefor over 3.000 kr. Så er det bare ærgerligt, når du hverken har pas eller kørerkort.Forbrugerrådet advarer mod kreditmulighederne på MasterCard.

Selv om der er kommet chip påde nye Dankort, så skal du passe på. I første halvdel af 2007 steg antalletaf misbrug med 25 % til 1.885.

Tyvene forsøger at aflurepinkoderne. Og ved at aflede din opmærksomhed, stjæler de dit Dankort. Påblot to år er der lænset penge fra 8 til 13 millioner kroner.

Selvrisiko

Østeuropæiske bander har for længstfundet ud af, at det ikke kan betale sig, at lave falske kort, da magnetstribenikke aflæses. Men har de først pinkoden og dit kort, ja så går det hurtigt.

Og det som man ofte glemmer,er, at man har en selvrisiko på 1.200 kr., når pinkoden er brudt.

Hvis din pinkode ikke er brudt,så hæfter du ikke for misbruget.

Såfremt du står med en seddelog taster din kode, fordi du ikke kan huske den, og taber sedlen, samtidig medat du mister dit Dankort, ja så er den gal. Du har da optrådt skødeløst, ogher er selvrisikoen 8.000 kr.

Svindenumre

Hele horder af sigøjnerbanderer kommet til Danmark. Foruden tricktyverier, så er de meget interesseret i ditDankort.

Her er eksempler på nogle afsvindelnumrene:

  • De slår motorhjelmen op, og spørger om hjælp. Hvis du stopper op, står der pludselig to personer omkring dig, og efterfølgende finder du ud af, at du har mistet din pung og eventuelt dit Dankort.

  • En gruppe mennesker breder et kort ud og spørger om vej. Imens stjæler en person dit dankort ud af pungen. Forinden er din kode blevet afluret ved kassen inde i Netto.

  • På gågader lokker såkaldte ”behændighedsspillere” med væddemål om at finde en kugle under tre raflebægere. En medgerningsmand vinder tilsyneladende, men det er snyd. Imens laver andre medgerningsmænd lommetyverier blandt publikum.

  • Vær opmærksom på, især når du er på ferie, når tjeneren vil have dit dankort igen, for noget gik galt, påstår han. Skriv aldrig under på to kvitteringer.

  • Slip aldrig dit kort af syne.

  • Opbevar aldrig dine id – papirer og dankort sammen.

Huskbilleddokumentation

Nu hvor der ikke mere erbillede på dit dankort, så forlanger mange butikker billede legitimation. Såtag pas eller kørerkort med, når du skal købe noget for over 3.000 kroner.

Endårlig oplevelse

Undertegnede skulle købe encomputer til 4.700 kr. en lørdag og havde ingen billede legitimation med. Forcirka halvanden år siden blev der købt et TV til 20.000 kr. i butikken på etDankort med billede og magnetstribe. Der var ingen problem.

Jeg bad ekspedienten, at gåind i deres arkiv, så de kunne se, at jeg var god nok. Det nægtede han. Såopfordrede jeg ham til at gå ind på handelsforeningenshjemmeside. Der kunne han se et foto af mig. Han nægtede.

Hvis nu, det havde været enalmindelig hverdag, kunne jeg så have fået dig til at ringe til min bank,spurgte jeg ham. Nej, det lå uden for hans område. Det var ikke hans opgave.Og hans overordnede gav ham ret.

Hvordan ser bankerne egentlig pådet problem ?

Fluesmækkerfarvel

Fra nytår er det slut med atbruge fluesmækkeren. Alle butikker skal nu bruge chiplæser. Hele 40.000terminaler skal udskiftes de kommende år.

De små kiosker, der ikke har rådtil at anskaffe sig en ny terminal, kan leje en sikker terminal for helt ned til199 kroner om måneden.

52dage uden at betale

Hvis du er medlem af FDB, kandu får et kort og vente 52 dage med at betale. Det man glemmer, at oplyse er,at kortet også er et MasterCard. Det er forbrugerne selv, der kommer til atbetale i form af en tårnhøj rente.

LOfår også MasterCard

Om cirka et halv år får LO`ssåkaldte PLUS – medlemmer tilbudt et kort. Forbrugerrådet advarer mod atbruge kortet, eller i hvert fald kreditmulighederne på kortet. Også LærerstandensIndkøbscentral bruger MasterCard.

Hvemtjener på MasterCard ?

Også Dansk Erhverv erskeptisk. Hvis du betaler over nettet eller per telefon bliver butikken afkrævetet gebyr på 1,25 procent af varens pris. Tropper du op i selve butikken med sitkreditkort er gebyret 0,75 % af varens pris.

Bruger du dit MasterCard i etandet land, må banken opkræve 5,75 % af købesummen. Forretningen må selvbestemme om regningen skal sendes videre til kunden.

Hverken forbrugere ellerbutikker tjener ved MasterCard , siger Dansk Erhverv. Eneste vinder er bankerne.

Fra bankerne lyder budskabet,at de har store udgifter i forbindelse med disse kort, og det er bestemt ikke enguldgrube.

Errejseforsikringen gratis ?

Bare anskaf dig et MasterCard,så får du en rejseforsikring, der gælder for hele familien i hele verden. Mendet er ikke gratis. Hos rejsebureauerne kræver bankerne nemlig et gebyr forkortet. Og dette gebyr lægges oven i prisen.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16