Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Detailhandel i januar

Offentliggjort19. januar 2008
www.norrebro.dk

Masser af østeuropæiskebander har været i spil i danske butikker. En af målene har været dyrt kød.Hver fjerde dansker er bekymret på grund af privatøkonomien. Københavnere lånerflere penge end jyder til forbrug. Hver anden bager er indvandrer. Stigendepriser æder skattelettelse, Hver tredje kvinde er afhængig af shopping ogmeget mere.

Det er godt nok lidt snyd, forvi går lige lidt tilbage til december. For som sædvanlig var der en masseansatte, der mødte stressede kunder. De ville ikke finde sig i, at stå i kø.HK havde endda lavet en guide til, hvordan man skulle håndtere vanskeligekunder.

Næstdyresteland

En ny rapport fra verdensbankenplacerer Danmark på anden pladsen over verdens dyreste lande, at købe varer i.Kun Island slår Danmark. Vi er 42 % dyrere end USA og dobbelt så dyr somTyrkiet. Verdens fem billigste lande er Tadsjikistan, Etiopien, Gambia,Kirgisistan og Bolivia.

Dagligvarerstiger for meget

Forbrugerrådet anklagervirksomhederne i alle leddene fra produktion til forbruger, at sætte avancen ivejret på et uigennemsigtigt marked, og i en tid, hvor der er naturlige årsagertil stigende priser. Politiken har tjekket nogle fødevarer. Her er hvedemelsteget med 74 %, smør 55 %, havregryn 28 % og letmælk 25 % i pris.Prisstigningerne i Danmark er større end i udlandet.

Stigendepriser æder skattelettelse

De omstridte skattelettelser i2008 bliver ædt op af stigende energi – og madpriser. En gennemsnitsfamilie påto voksne og to børn med et parcelhus, bil og et årligt kilometerforbrug på20.000 skal i år regne med 4.700 kr. ekstra til benzin og energi samt 3.000 kr.ekstra til mad.

Supermarkedertjener på grøntsager

Supermarkederne bliver beskyldtfor, at tjene ekstra godt på grøntsager. To kilo gulerøder, der får fem årsiden kostede 9 kr., koster i dag 13 kroner. Grossisterne meddeler, at derespriser ikke er steget væsentlig i samme periode. Inden for de sidste fem år:

  • Kød er steget 5,2 %

  • Slik er steget 6,8 %

  • Grøntsager er steget 47,7 %

Irmahar succes med slikstop

I maj sidste år fjernede Irmaslik fra kasselinien, og det har ”båret frugt”. Det har resulteret i atIrma har haft et mersalg på 10 – 12 %.

FamilienDanmark på skrump

Forbrugertilliden er faldetdrastisk fra 6,9 i november til 2,9 i december. Forbruger vil ikke købe størreforbrugsgoder lige nu. Økonomer er overrasket over den store pessimisme.

Hver fjerde dansker føler sigutryg. Det er frygten for, at bunden skal gå ud af privatøkonomien ved en storuventet udgift, der giver panderynker.

Hver femte dansker er såbekymret, at det har givet søvnløse nætter.

Det er ny videnskabelig undersøgelsefra TrygFonden, der har fået Epinion og Zapera til at udspørge 5.000 danskere.

38 % er bekymret på grund af manglendepensionsopsparing. Undersøgelsen viser, at flertallet af danskerne spænderderes økonomi til det yderste.

Københavnerelåner til forbrug

Københavnerne er markantgladere for at bruge deres tillægslån eller prioritetslån til forbrug endjyder og fynboer. Lidt mere end hver sjette af Nordeas lånekunder ihovedstadsområdet benytter pengene til at hæve deres levestandard.

Rotteplagei København

Fødevaremyndighederne måttesidste år tvangslukke 49 restauranter, caféer og supermarkeder på grund afrotter på lageret og i køkkenet. Blandt andet var 6 Netto – butikker hjemsøgt.

Skadeyrsbekæmpelsen i KøbenhavnsKommune anslår, at der er en halv million rotter i Københavns kloaker.

70butikker sælger gammelt kød

Salgsdatoen er overskredet ihver 6. butik, udtaler Fødevareregion Øst. 400 dagligvarebutikker blevendevendt. Især i de københavnske discountbutikker var der store problemer.Nogle butikker uddeler endda en æske chokolade, når kunder finder gammelt kød.Men vi skal hilse herfra, at det er langt fra alle, der gør dette.

Kvinderer afhængige af shopping

Op mod hver tredje kvinde er såafhængig af at shoppe, at det kan ende med en ruineret økonomi. Det viser enfransk undersøgelse. Penge er deres ”stof” og shopping deres ”fix”. Enforsker udtaler at en del af vores identitet bliver skabt gennem køb. Shopaholismeer forbrugernes skyggeside.

Østbanderpå rov

Sidste år blev ialt 822polakker, rumænere og litauer sigtet for butikstyveri. Alene har VestegnensPoliti fået anmeldt 1.600 lommetyverier. Banderne har været dygtige og godtorganiserede ofte i et antal af 10 – 12 stykker. Dansk Erhverv har kritiseret politiet for ikke at tage disse tyverieralvorlige. I alt blev 9.128 danskere sigtet for butikstyverier.

Apotekermå holde længere åbent

Nu får danskerne mere tid tilat købe piller, medicin og hostesaft. Åbningstiden udvides fra højst 56 timerom ugen til 63 timer, hvilket giver mulighed for at holde åbent fra klokken 9til 20 på hverdage og fra 9 til 17 om lørdagen.

CoopDanmark sætter rekord – igen

I 2007 øgede Coop indtjeningenmed to milliarder kroner. Butikskæderneer blevet mere strømlinede og der er investeret store beløb i nødvendigeforbedringer.

Detailhandelenlaver super integration

Hver tiende beskæftigede fraet ikke vestligt land, arbejder inden for detail. Når det kniber med sproget erdetailhandlen gode til selv at oprette kurser. Måske skyldes det også athandel har en høj kurs i mange kulturer. Detailhandelen er kendt for at have etstort socialt ansvar.

Rema1000 udvider

Supermarkedskæden Rema 1000skal fremover drive Edeka Danmark, der er kendt for butikskoncepterne, AktivSuper, Merko Fokus og Complet. Nordmændeneejer i forvejen de danske 7 – Eleven butikker og tankstationerne YX og Uno –X.

Hveranden bager er indvandrer

Lange arbejdsdage ogadministrativt bøvl har fået danskerne til at opgive at være bager. 70 af 150bagerier i København er efterhånden overtaget af indvandrere. Både kone, børnog slægtninge hjælper med i bageriet. Detteer næsten en forudsætning for at det kan løbe rundt. Det samme gælder forkiosker og grønthandlere. I branchen er man ikke så begejstrede overudviklingen. De nye bagere ved for lidt om dansk bagertradition. Når først enbager får et dårligt ry, så går det hurtigt ned af bakken.

Mange danske bagere indførernu faste lukkedage, fordi de ikke kan finde nok uddannede bagere. Og ofte er detsøndagen, der bliver lukkedag.

I dag er der i alt 850 bageretilbage. For 30 år siden var der 3.000.

Kortbetalingerslog rekord

Aldrig før har danskerne brugtdankortet så meget som op mod jul. Rekorden blev slået den 22. december. Herblev der foretaget 4,1 million kortbetalinger. Mellem den 1. og 23. december erder foretaget 72,5 millioner køb.

Danskerbytter for 1 milliard

Cirka 10 % af julegavernebliver byttet, det svarer til cirka 1 milliard kroner. Det er især i elektronik– og legetøjsbutikkerne, hvor der er blevet byttet. Men hvem har i grund haftmest gavn af julen?

  • Telekommunikation og elektronik 250 %

  • Legetøj og spil 250 %

  • Glas og porcelæn 240 %

  • Smykker 200 %

  • Lædervarer 160 %

  • Bøger og papir 130 %

Nyt betalingskort fra LO

I løbetaf foråret får 750.000 LO – medlemmer et nyt betalingskort fra LO. Kortetkombinerer betaling, rentefri kredit og ekstra rabatter på 10 – 15 % iudvalgte butikker. Man påpeger, at medlemmerne kan få rentefri kredit i op til50 dage. Fra LO`s side mener man, at medlemmerne ved fornuftig brug af kortetkan spare hele medlemskontingentet.

DanskSupermarked og Coop Danmark har dog afvist at være med.

HK ogFOA har valgt at stå udenfor. De er i stedet medlem af den langt ældreForbrugerforening, som oprindelig var beregnet for offentlig ansatte.

Priser på virksomheder falder.

Kapitalfondenesvanskeligheder med finde finansiering vil skubbe priserne på mindre ogmellemstore danske virksomheder nedad. Et prisfald, der godt kan blive på 10– 15 % i 2008. Bankerne er nemlig blevet mere tilbageholdne i deres långivning,og det presser fondene. Samtidig øger dette afkastkravet.

I 2007fik 200 danske virksomheder nye ejere. Udbuddet er dog stadig høj.

Udsalgsfeber presser mindre butikker

Dentidlige udsalgsstart går ud over de små butikker. De mange kæder startertidligere og tidligere. Det skyldes den skærpede konkurrence i detailhandelen.Butikkerne vil have fat i kundernes penge så tidlig som muligt. Allerede førjuleaften var der butikker, der tyvstartede.

Butikskæder vilde med shoppingcentre

Interessenfra detailkæder for at få foden inden for i shoppingcentre giver centrenemulighed for at vælge og vrage mellem tilbuddene. Man kan vælge og vrage itilbuddene.

Opkøbskrig om butikscentre

De todanske ejendomsgiganter Dades og Jeudan er begge interesserede i at købe Steen& Strøm, som er Danmarks største operatør inden for storcentre.

Dadeshar netop købt Ro`s Torv i Roskilde for 1,6 milliarder kroner. Dermed harselskabet i alt butikscentre for 15 milliarder kroner..

Steen& Strøm anslås til at have en værdi på 21 milliarder kroner.

Færre tilbudsaviser fra detailhandelen

DanskSupermarked reducerer kraftigt i antallet af husstandsomdelte reklamer. Det ertilbudsavisen fra Føtex kunderne fremover selv må hente. Man mener at det er dårligmarkedsføring at øge reklametrykket i et samfund, hvor man bliver mere opmærksompå miljø. Konkurrencen i fremtiden går på, hvem der kan markedsføre sigmest begavet.

Dyre fødevarer stjæles fra supermarkederne

Organiserettyveri af fødevarer er et stigende problem. Store mængder dyrt kød og andreeksklusive varer stjæles fra supermarkedernes kølediske. Der er penge i oksemørbrad,tyndstegsfileter og kalvekød.

ISuperbest i Lyngby bliver der stjålet for 200.000 kr. om året. Fremover skalman henvende sig i slagterafdelingen, hvis man vil købe dyrt kød.

Butikker giver kunderne ret

Butikkernevil hellere give kunden ret, end at blive hængt ud i en offentlig gabestok. Detkan føre til et strafgebyr på 4.700 kr., dårlig omtale, eller man kan havne på www.firmatjek.dk . der erkommet flere ubehagelige sanktioner over for butikker, der yder dårlig service.

I en nyprocesform ved domstolene for sager under en værdi på 50.000 kroner, hvor mankan gå til domstolene uden advokat, lægger man også op til at kunde ogvirksomhed skal forsøge at blive enige ved forlig.

Flere nye butikker

Der åbnesmange nye butikker i Danmark. I løbet af to år, er der således etableretomkring 2.000 butikker, og det er en vækst på 4,1 %. Det er først og fremmestvest for Storebælt, det sker. Stigningen er mindre i hovedstadsområdet.

Sælgere af elektronik skal stramme op

IfølgeForbrugerrådet er det positivt at supermarkeder og online forretninger hartaget den nye varegruppe som elektronik til sig. Det skærper konkurrencen. Mendet betyder også at salget bliver flyttet fra specialforretninger med indgåendekendskab til virksomheder, der ikke nødvendigvis har samme kendskab tilprodukterne. Man har heller ikke begreb om købeloven.

Forbrugerrådethar også henvendt sig til Aldi og bedt dem om at stramme op.

Irma dropper Arla

Detlille nordsjællandske andelsmejeri Borup Mejeri driver nu Arla ud af Irmas kølediske.Fra Irmas side lyder begrundelsen at Borups mælk simpelthen smager bedre. Irmasælger omtrent 25.000 liter mælk om dagen, men den ikke – økologiske mælkudgør kun 20 % af salget.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16