Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Detailhandel i april

Offentliggjort 13. april 2008

Erforbruget på vej ned? Discount ser ud til at have nået mætningspunktet.Specialbutikker i Københavns Centrum er på vej ned af sidegaderne. På Strøgeter der kun plads til store kædebutikker. Kødpriserne vil stige med op til 30pct. Og så skal vi opleve ubemandede kasser.

Danskernebruger langt flere penge, end de tjener. Hr. Hansen har brugt 104 kroner påfester, restauranter, rødvin og andet forbrug, hver gang han få 100 kronerudbetalt. Det er vel at mærke, efter at indbetalinger på pensionen er trukketfra. Samlet brugte alle danskere alene sidste år 50 milliarder kroner mere endde tjente. Dette har ført til en eksplosiv vækst i udlån fra banker ogrealkredit. Friværdien er blevet belånt.

Betalingsbalancener på to år forværret med 50 milliarder kroner. Inflationen er på vej op ogolien er steget. Og meget tyder på, at arbejdsløsheden fordobles de næste toår.

Dyrereat købe ind

Pået år er maden blevet 7,6 pct. dyrere. Det er især brød, mælk, æg og ost,der er steget. Den samlede inflation steg 3,1 pct. i marts i forhold til samme månedsidste år. Inflationen ligger nu i samme niveau som år 2000. Benzinprisen lå10 pct. og fyringsolien 25 pct. over marts 2007.

HosDanske Bank er man bekymrede over, at de høje lønstigninger presser priserne pådanske varer op, hvilket går ud over den danske konkurrenceevne.

Kødpriserstiger op til 30 pct.

Prisernepå fødevarer vil stige op til 30 pct. i den nærmeste fremtid. Det mener repræsentanterfra branchen. Det er både prisen på svine – og oksekød, der vil stige.

Restauranterog pizzeriaer varsler prisstigninger

Detårnhøje prisstigninger på fødevarer får nu cafeer og restauranter til at hæveprisen. Bruttoavancen er faldende. Derfor er man nødt til at hæve priserne. Enpizza er siden november 2007 steget med 10 kroner.

Specialbutikkerforsvinder fra Strøget

Strøgeti København er lukket for selvstændige butikker. Her dominerer kædebutikkerne.Kædekoncentrationen er efterhånden blevet dominerende. Det koster i årevismillionbeløb, hvis man skal ind i centrene eller ind på Strøget.

Begrebet”Nøglepenge” figurer ifølge business.dk i bedste velgående i dansk detailhandel. Nøglepenge er typisk knyttet tilen god lejekontrakt. En lejepris på 100.000 kr. om måneden samt nøglepengefor 5 millioner kroner koster det for 140 kvadratmeter på Østergade eller NyØstergade. De små specialforretninger forsvinder ned i sidegaderne.

Købmændpå angreb mod de store

Superbester klar med en ny struktur, der går på, at danne et nyt selskab, der skalrumme kæderne Superbest, Spar og Kiwi. Man vil være det tredje ben i danskdetailhandel. De to andre ben er Coop og Dansk Supermarked.

DøgnNettoer dyrere end Netto

Politiken.dk har lavet et pristjek på varer i DøgnNetto. I 11 ud af 15 tilfælde er varernevæsentlig dyrere i DøgnNetto. Forskellen skyldes, at man har et andet koncept,derfor er det anden pris.

Prisforskellenvarierer helt op til 22 pct. for den samme vare. En almindelig DøgnNetto har1.250 varenumre. Ud af dem er 600 identiske med Nettos varer.

Danmarkslaveste priser

Lidlog Aldi tager de to første pladser, når det gælder priser på Det danskeDiscountmarked. Men Netto ånder Aldi i nakken, når det gælder de lavestepriser. Det er Ekstra Bladet, der har lavet et tjek af 60 dagligvarer. Bladetskrev, at havde det ikke været for dyre oste, ja så havde netto ligget somnummer et. Helt i den anden ende ligger Fakta, som den dyreste discount –butik.

Ubemandedekasser i Føtex

DanskSupermarked tester i øjeblikket brugen af selvbetjeningskasser, hvor kundenselv scanner og betaler for varerne. Hvis forsøget falder heldigt ud, vil detblive indført i flere butikker. De nye kasser skal være et alternativ. Debemandede kasser forsvinder ikke helt, siger man I Dansk Supermarked.

Discountmister terræn

Flerediscountbutikker kæmper om de samme kunder. Mætningspunktet er ved at nærmesig. I 2007 blev der kun åbnet 47 nye discount – butikker. Lidl er gået nedi tempo, og Aldi vokser ikke mere.

DanskSupermarked kaprer omsætning og Coop Danmark holder skansen. Det er den friesektor med købmændene, der mister markedsandele.

Skalvi forbyde plastikposer?

Deter politisk vilje til at forbyde plastikposer. Men er alternativet bedre? Mentankerne er, at plastikposerne i løbet af en fem årig periode skal udfases.Men hvor maget belaster plastikposer naturen i forhold til papirsposer? Det varmåske noget, der burde undersøges.

Dankortterminalerforsvinder

Omknap tre måneder er det slut med de gamle rød/sorte magnetterminaler tilDankort. Så skal alle terminaler kunne læse chippen. Siden 1984 har de væreti brug, og kortet er siden kørt igennem 4,5 milliarder gange.

Erhvervslivetignorerer Forbrugerklagenævnet

Dedanske erhvervsdrivende bliver tilsyneladende mere og mere ligeglade med klagerog utilfredse kunder. Selv når Forbrugerklagenævnet har givet kunden ret, ja såblæser 11 pct. af de erhvervsdrivende på afgørelsen. Dette får Forbrugerrådettil at kræve handling.

Landsrettenblåstempler omstridt Bilka

Detvar lovligt, da Naturklagenævnet gav grønt lys for det store Bilka – byggerii Horsens. Det fastslog vestre Landsret. Landsretten er dermed gået imod købmændene.Trods afgørelsen fortsætter striden. Til efteråret starter en ny sag. Her kræverDSK sammen med Coop 43 millioner kroner i erstatning af naturklagenævnet ogHorsens Kommune.

Apotekertilbyder netsalg

Nukan man via skærmen bestille og købe håndkøbsmedicin og receptpligtigmedicin hos danske apotekere. Det er hjemmesiden apoteket.dk der tilbyder denne service. Senere vil man også kunne chatte med sin apotekereller med ham/hende via web – cam.

Japanskbagerkæde åbner

Enaf Japans største bagerkæder åbner sin første bagerforretning på Østerbrogade.Den har navnet ”Andersen – Bakery”. I Japan har selskabet en omsætning på3,5 milliarder kroner.

Bagerkæden,der ejer 75 bagerier, 9 brødfabrikker og hundredvis af cafeer, satser på danskbagertradition. Bagerforretningen på Østerbro får en japansk butikschef, enjapansk bagermester, mens de øvrige ansatte skal være dansk.

FDBtilbyder banklån

Tooksemørbrad, tre pakker brød og et billån tak. Landets 1,6 millioner FDB –medlemmer får nu mulighed for at gøre deres bankforretninger via FDB. Det erSwebank, der samarbejder med kæden. Samtidig støtter man en god sag gennem ”Fairtrade”.

Enereti Ørestaden

Konkurrencerådethar afgjort, at det er i orden, at det kun bliver en kæde, der får enerettentil dagligvarehandel i ti år i Ørestad Syd. De Samvirkende Købmænd raser. ØrestadSyd vil omfatte cirka 10.000 beboere, desuden vil 15.000 få deres daglige gangi området.

DSKmener, at det er konkurrenceforvridende og at det er en forkert udvikling ibutiksstrukturen med monopoler.

Københavnsbutikker bliver grønnere

Økobleer,stofposer og Fairtrade – blomster. Snart vil de københavnske forbrugere fålangt flere muligheder for at støtte miljøet, økologien og etisk handel, nårde går på indkøb på Strøget og stræderne. Ifølge Københavns City Centerer der stor tilslutning til ideen. Initiativet vil sætte skub i udviklingen afen bæredygtig detailhandel i Danmark.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16