Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Lukkeloven - igen og igen

Offentliggjort 28. juni 2008

Mange medier opfordrer til at man bryder lovgivningen og afskaffer lukkeloven. Følgen bliver færre butikker, flere ufaglærte, dyrere priser, flere kapitalkæder og mindre selvstændighedskultur.

Mens daginstitutionerne udvider deres lukkedage stik imod det som regeringen lovede, rejser Partiet Venstre igen en debat.

  • Butikker bør kunne holde døgnåbent hver eneste døgn året rundt.

  • Det er noget underligt noget, at vi skal bestemme, hvordan borgernes indkøbsmønster skal være. Det må borgerne selv finde ud af i samarbejde med butikkerne. Hvis der er efterspørgsel fra kunderne bør butikkerne have mulighed for at efterkomme det. Det er ikke noget, vi skal blande os i fra centralt hold.

Sådan lyder meldingen fra Venstres erhvervsordfører. Den nuværende lukkelov skal evalueres i 2009, og det bringer åbenbart Venstre på krigsstien.

Den nuværende lukkelov udnyttes ikke

Det kan lyde mærkeligt, da den nuværende lukkelov langt fra bliver udnyttet. Den siger i forenklet form:

  • Alle forretninger kan holde åbent fra klokken 6 mandag morgen til lørdag eftermiddag klokken 17. Faktisk 24 timer i døgnet.

  • Derudover er der mulighed for at holde åben 21 søndage om året fra kl. 10 – 17.

  • Fødevarevirksomheder med en omsætning under 29,8 millioner kroner må i princippet have åben hver søndag.

Det er ikke lukkelovens skyld, at der ikke er åbent om aftenen. Hverken forbrugerne eller de forretningsdrivende har behov for en udvidelse.

1.400 butikker ud af 2.900 butikker under Coop, Dansk Supermarked og De Samvirkende Købmænd har i dag åben hver søndag. Det giver loven dem ret til.

Administrerende direktør for De Samvirkende Købmænd, John Wagner, mener at meldingen er utidig. Han afventer en rapport, der skal klarlægge konsekvenserne af lukkeloven.

Svært for små og mellemstore butikker

En afskaffelse af lukkeloven kan gøre det svært for små og mellemstore butikker. Problemet er konkurrencen fra de større butikker og fra de helt store varehuse, hvor brancheglidningen er slået igennem. Problemet er at kunne skaffe faglig uddannet arbejdskraft, der vil arbejde på de skæve tidspunkter.

Når folk bliver spurgt, om deres holdning, tænker de ikke på konsekvenserne. Højere fødevarepriser, færre lokale butikker, flere ufaglærte ansatte, mindre selvstændighedskultur, flere kapitalkæder.

Den nuværende lukkelov beskytter de små

Den nuværende lukkelov beskytter de små butikker. Der opstår stadig flere små butikker med døgnkoncepterne som DøgnNetto og IrmaCity.

Lukkeloven forsinker den forventede butiksdød. De vil ikke kunne eksistere med en lukkelov, der afskaffes.

Man kan ikke bare afskaffe lukkeloven, som mange medier råber op om. Revisionsparagraffen står i den nuværende lukkelov. Og vi lever i et land med tillid til gældende lov.

Offentlig service bliver nok ikke bedre

Og man skal nok ikke forvente, at den offentlige service bliver bedre, så som børneinstitutioner eller den kollektive transport. Det er et problem, de ansatte selv må klare.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16