Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Lukning af Nørrebrogade skaber modstand blandt Nørrebros butiksejere

Offentliggjort 24. september 2008

Af Justine Aagaard Rodian,studerende på RUC

Modstanden mod at lukke Nørrebrogade af fra 1. oktober vokser blandt de forretningsdrivende på Nørrebro. Nørrebro Handelsforening føler sig overhørt.

Københavns Kommunes planer om at lukke Nørrebrogade for trafik har skabt stor debat blandt beboerne og de handelsdrivende på Nørrebro og mellem politikerne.

Fra 1. oktober i år vil antallet af bilister, der bruger Nørrebrogade som gennemkørselsvej blive halveret med 50 %. Det er i hvert fald planen med det nye og omdiskuterede projekt, der de næste tre måneder vil ændre bybilledet på Nørrebro betydeligt. Planens formål er først og fremmest at sænke miljøforureningen ved at gøre offentlige transportmidler mere attraktive.

På grund af den store modstand er den oprindelige plan om at spære Nørrebrogade helt for al trafik blevet ændret, så der nu kun sker en såkaldt indskrænkning af Nørrebrogade.

  • Der bliver for eksempel lavet bussluser og den slags. Alt det besværliggør kørslen for almindelige biler, siger Uwe Brodersen, aktivt medlem og sekretær i Nørrebro Handelsforening.

Indskrænkningen hjælper ikke miljøet

Netop Nørrebro Handelsforening har kæmpet for at få forslaget nedstemt og har deltaget i flere møder med teknik – og miljøudvalget, der har fremsat forslaget. Men det har ifølge Uwe Brodersen ikke haft nogen betydning:

  • Vi er for eksempel blevet udelukket fra vedtagelsen om den såkaldte plan 4, som den nyeste plan hedder. Vi er også blevet kritiseret for at tænke gammeldags, men det synes Uwe Brodersen ikke er berettiget:
  • Vi er interesseret i miljø, men de her indskrænkninger hjælper ikke miljøet. Det er lappeløsninger. Der skal i stedet laves en ny infrastruktur i hele København.

Han påpeger, at indskrænkningen vil skabe uhensigtsmæssig trafik på nogle af de små sideveje, og på de store parallelle gader vil bilerne holde i endnu længere kø, end de i forvejen gør.

Delte vande

Der er dog delte meninger om, hvilken betydning indskrænkelsen får for detailhandlerne på Nørrebrogade.

Uwe Brodersen tror, at det får konsekvenser, for dem han kalder de tunge detailhandlere. Hermed hentyder han til dem, der sælger varer, man ikke ligefrem kan have med i cykelkurven eller bussen, men hvor en bil er nødvendig:

  • De vil sikkert lide tab og på længere sigt må de måske endda lukke. Men han tror også, at masser af butikker kan leve med indskrænkningen:
  • De nye butikker, der åbner vil være indstillet på situationen og tilpasse sig den. Men det vil især være cafeer og restauranter og den slags, der vil dominere det nye Nørrebro. Konsekvensen heraf er, at mangfoldigheden som Nørrebro er kendt for, forsvinder.

En rundspørge blandt de handlende på Nørrebro giver indtryk af, at der er delte vande. Carsten fra butikken Støvsugerbanden går ind for indskrænkning af Nørrebrogade:

  • Jeg har ikke noget imod det. Jeg synes, at det er dejligt. Nørrebrogade er jo slet ikke gearet til så maget trafik, som det er i øjeblikket. Det eneste mulige problem i Carstens øjne kan blive levering af varer, men som han siger:
  • Så må de jo komme ad sidegaderne.

Generelt lader det dog til at være opbakning til handelsforeningens protester, og derfor har de nu startet en underskriftsindsamling, der skal forhindre indskrænkningen i at blive permanent.

Det bliver svært

Bonnie Harlekin Dyrecenter på Nørrebrogade er ikke i tvivl om, hvorvidt de vil støtte underskriftsindsamlingen:

  • Det vil vi helt sikkert. Vi er imod den permanente indskrænkning af Nørrebrogade. For selvom vi ikke kun decideret sælger til folk, der kommer i biler, så forventer vi et nedgang i salget fra 1. oktober.

Handelsforeningens underskriftsindsamling er allerede gået i gang på hjemmesiden, men inden på torsdag vil dens medlemmer gå fra butik til butik og aflevere blanketter til underskrifterne. Men Uwe Brodersen erkender, at det bliver svært. For det første fordi detailhandlerne på Nørrebro generelt er meget uvidende om situationen og de konsekvenser, det kan få for dem. For det andet ser det ifølge Uwe Brodersen ud til, at politikerne allerede har besluttet at vedtage indskrænkningen af Nørrebrogade som et permanent tiltag på trods af detailhandelens argumenter.

  • Men jeg håber virkelig, at handelsforeningen tager fejl, for hvis vi ikke gør, vil det betyde lukning af butikker på Nørrebro.

Justine Aagaard Rodian er studerende på RUC


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16