Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Bankregnskaber truer detailhandelen

Offentliggjort 6. februar 2009

Bankregnskaberne truer også detailhandelen på Nørrebro. Humøret både hos detailhandlerne og kunderne er ikke høj. Fortvivlede råb om hjælp synes ikke at have virkning. Kunderne holder igen og bankerne skærper deres krav. Dertil kommer, at trafikforsøget får kunder til at undgå Nørrebro.

  • Kan I ikke gøre noget for os, lav kurser i, hvordan vi skal begå os i banken.

Sådan lyder en af de fortvivlende opråb fra en af butikkerne på Nørrebrogade. Manglende omsætning i Nørrebrogades butikker kan føre til massive lukninger.

Og hvis banken siger nej, står sorte lånehajere parat med ultra høje renter.

Detailhandelen mangler kapital

Forbrugsdykket truer mange butikker i øjeblikket. Manglende omsætning gør ondt i butikkernes økonomi. Og det er svært for butikkerne at fremskaffe nok kapital til at gå gennem krisen. Resultatet bliver i første omgang nedskæring af personale og i anden omgang lukning af butikker.

Ondt i likviditeten

Mere end hver fjerde butik har ondt i likviditeten, og når banken samtidig siger nej til at øge kassekreditten eller simpelthen uden varsel ophæver den, er der fare på færde.

Går du rundt på Indre Nørrebro kan du i hvert fald få øje på 19 butikker, der er lukket siden oktober. For Nørrebros vedkommende spiller trafikforsøget på Nørrebrogade en negativ rolle.

Stavnsbundet til sin bank

Og den truende situation er langt fra slut. Bankernes regnskab betyder også højere renter, mere garanti og ydmygende møder med sin bankrådgiver. Bankerne vil sikre sine penge. Og det ser ikke ud til at bankpakkerne vil hjælpe på detailhandelen. Kun de stærkeste vil overleve.

Og det hjælper ikke at skifte bank. Man er stavnsbundet. Kun de stærkeste kan gøre det, hvis man er utilfreds. Men det er ikke sikkert at den anden bank er bedre.

Bankernes overskud formøblet

De danske banker har formøblet et overskud på cirka 16,6 milliarder kroner. Forstædernes Bank havde et underskud på 1,2 milliarder kroner, Amager Banken endte med et minus på 519 millioner kroner. Danske Banks regnskab var meget værre end samtlige analytikere havde forventet.

Og i Danske Bank forventer man at 2009 bliver endnu værre. Det bekræftede Peter Starup over for Morgenavisen Jyllands Posten.

I det sidste kvartal i 2008 havde banken alene et tab på 9,2 milliarder kroner.

Banken lægger billet ind på 26 af de 100 milliarder statskasse – kroner, som Bankpakke 2 indeholder.

Og bankernes dårlige regnskab giver dønninger ud til detailhandelen og dens kunder. Således ligger de islandske opkøb i ruiner. Illum og Magasin er til salg. Merlin blev opslugt.

Pessimisme hos forbrugerne

Pessimismen synes også at have bidt sig fast hos forbrugerne. Privatforbruget er hastigt på tilbagetog. Forbrugertilliden er på det laveste niveau siden begyndelsen af 1990’erne.

Pungen og dankortet bliver i lommen hos forbrugerne.

Selv i storcentrene mærker man tilbagegangen. De eneste der mærker en fremgang er discountbutikkerne.

Dårlig stemning

I detailhandelen på Nørrebrogade er humøret ikke særlig højt. Omsætningen rasler ned. Trafikforsøget og bankernes krav har sat sine spor.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16